ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: Ухвалення Закону «Про освіту» дало старт освітній реформі

18 вересня 2017, 16:42

В понеділок 18 вересня 2017 року, відкриваючи засідання Погоджувальної ради, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, акцентував свою увагу на надзвичайно важливій та ґрунтовній роботі Комітету з питань науки і освіти та подякував кожному з тих, хто мав причетність до написання новітнього проекту Закону України «Про освіту».

На конкретному прикладі, а саме – голосуванні за вищезгаданий проект Закону України «Про освіту» (255 за) Голова Парламенту дав зрозуміти всім, що Парламент не тільки зараз але й і в подальшому буде знаходити компроміси задля суспільного блага.

Під час свого виступу, Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський подякував Голові Верховної Ради України, всім депутатським фракціям та групам від себе, і від Комітету за спільну роботу, коли абсолютно консолідовано було прийняте надзвичайно важливе рішення для того, щоб запустити освітню реформу.

«Це дуже потужний інструмент, але як ми його використаємо, зараз це залежить від профільного Міністерства освіти і науки України і Кабінету Міністрів України», - зазначив Олександр Співаковський.

Перший заступник голови Комітету наголосив, що зараз розпочинається головна робота – це імплементація Закону. Імплементація організаційна, юридична і фінансова, підготовка великої кількості нормативно – правових актів, необхідних для практичної реалізації норм нового Закону України “Про освіту”.

«Якщо ми не зможемо разом провести цю роботу, тоді доля Закону України “Про освіту” може повторити долю Закону України "Про вищу освіту"», - зауважив народний депутат і додав, - «Я звернувся до всіх присутніх про те, що в рамках здійснення першого кроку підготовки до такої імплементації, необхідно вже зараз розглянути законопроект “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації) реєстр.№ 6506 від 25.05.2017 р.».

Олександр Співаковський звернув увагу, що нормами нового Закону України “Про освіту” передбачено утворення фахової передвищої освіти, як невід’ємного складника системи освіти, який охоплюватиме підготовку відповідних фахівців, що здійснюється сьогодні технікумами і коледжами. Хочу наголосити на тому, що фахова передвища освіта це інфраструктурний елемент всієї України і тому локалізація цього ресурсу через систему фінансування буде мати критичні наслідки. 

Так, головною метою законопроекту реєстр.№ 6506 від 25.05.2017 р. є врегулювання питань фінансування технікумів і коледжів з державного бюджету. Зараз для цього ще є час. В іншому випадку, базовий проект Закону України "Про освіту" буде суперечити порядку такого фінансування з місцевих бюджетів, який, можливо, буде визначений новим Законом України “Про Державний бюджет на 2018 рік”. Тому Уряд повинен сконцентрувати ресурси для того, щоб забезпечити фінансування технікумів і коледжів з державного бюджету, не покладаючи ці функції на місцеві бюджети.

Перший заступник Голови Комітету також акцентував, що кричущим фактом є те, що практично одразу після передачі фінансування професійно-технічних навчальних закладів на місцеві бюджети, рівень міграції молоді після закінчення школи до Польщі та інших європейських країн значно зріс.

«Ми не можемо цього допустити, а тому повинні покращувати рівень та якість освіти у технікумах та коледжах, і не допустити масового виїзду молодого здібного покоління за межі нашої держави. У нас немає альтернативи, і за це я буду боротися», - підвів підсумок Олександр Співаковський.