ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: Прийняття у другому читанні та в цілому проекту базового Закону України «Про освіту» (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016р.) – найголовніше питання цього пленарного тижня

04 вересня 2017, 16:35

           04 вересня 2017 року під час засідання Погоджувальної ради Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський звернув увагу народних депутатів на необхідності термінового прийняття у другому читанні та в цілому проекту базового Закону України «Про освіту» (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016р.).

У своєму виступі Олександр Співаковський передусім нагадав про те, що нове законодавство, зазвичай, формується на основі нових знань та досвіду, який має держава, а от навпаки – не завжди. «Тому питання, голосувати чи ні за Закон «Про освіту», взагалі не може підніматись. Ми повинні об'єднатися і підтримати цей законопроект, який визначить освітнє майбутнє України на найближчі 20-25 років та встановить низку фундаментальних норм, завдяки яким відбудеться формування нового освітнього простору нашої держави» - наголосив О. Співаковський.

Після першого читання народними депутатами України було надано понад 1700 поправок до цього законопроекту, які пройшли ретельний розгляд на засіданнях робочої групи. Більшість поданих пропозицій були погоджені та враховані, принаймні, частково та редакційно. Це закон, який є результатом клопіткої праці всіх представників освітнього середовища і тому кінцева його редакція має взаємопогоджений, консенсусний характер.

Одним з головних постулатів цього закону є зміна поведінки головних суб'єктів освітнього простору, вирішення проблеми мотивації вчителя шляхом підвищення мінімального посадового окладу на рівні не меншому ніж чотири прожиткових мінімуми, що становитиме 7048 грн. і дозволить значною мірою підвищити престижність учительської праці (на даний час середня заробітна плата молодого вчителя без стажу роботи у загальноосвітній школі становить 4 344 грн.).

«Хочу сказати, що, якщо ми є країною вільних людей, то повинні мати відповідний закон, який формуватиме нове покоління свободи. Ці норми і закладені в проекті нового закону «Про освіту». Тому дуже прошу всіх своїх колег завтра об'єднатись, не влаштовувати політичне шоу, а проголосувати за прийняття цього закону і зрозуміти, що далі ми запрацюємо абсолютно по-новому. Новий стимул для освітян буде запущений» - підкреслив Олександр Співаковський.