Інформація про розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 21 червня 2017 р.

Секретаріат Комітету з питань науки і освіти
21 червня 2017, 19:17

 

21 червня 2017 року відбулось розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. За результатами обговорення було прийняте одноголосне рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти базовий проект Закону України «Про освіту», реєстр.№ 3491-д від 04.04.2016 року, у другому читанні і в цілому як Закон.

У засіданні взяли участь народні депутати України – члени Комітету Олександр Співаковський, Тарас Кремінь, Іван Кириленко, Олексій Скрипник та Ірина Констанкевич, народні депутати України Ярослав Лесюк, Василь Брензович, Рефат Чубаров, Ірина Подоляк, Олег Мусій, Богдан Матківський та інші народні депутати – автори поправок та пропозицій до цього законопроекту, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, Міністр культури України Євген Нищук, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, заступники Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, керівники департаментів Міністерства освіти і науки України, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, Голова ради творчого об’єднання дитячих письменників, член спілки письменників України Лариса Ніцой, представники усіх ланок освіти, громадських організацій, експертного середовища та міжнародних інституцій. Усього в залі були присутні понад 130 учасників, які представляли практично всі верстви освітньої спільноти.

Комітет вислухав позиції представників освітньої сфери, розглянув існуючі дискусійні питання та прийняв по кожному з них обґрунтоване та виважене рішення. Досягти успішного результату дозволила тривала злагоджена та копітка спільна робота членів робочої групи, Міністерства освіти і науки, громадськості та інших представників освітянської галузі, протягом якої здійснювався постійний пошук досягнення максимальних компромісів, врахування точок зору всіх учасників освітнього процесу з метою досягнення найголовнішої мети – розвитку української освіти та забезпечення інтересів її ключових учасників – учня та вчителя.

Під час роботи над законопроектом Комітет з питань науки і освіти забезпечив максимальну прозорість і відкритість. До складу робочої групи з доопрацювання законопроекту входило вісімдесят вісім осіб, а на практиці понад півтори сотні фахівців і стейкхолдерів були долучені до її роботи на різних етапах. Фактично всі зацікавлені могли взяти участь у обговореннях різних статей закону (всього у законопроекті 84 статті, не рахуючи Прикінцевих та перехідних положень). Було проведено понад сто двадцять засідань. Більше ніж 1600 пропозицій народних депутатів України піддавалися ретельному обговоренню. Гострота дискусій іноді перевершувала очікування, але демократичний характер робочої групи дозволяв враховувати та інтегрувати думки всіх, спираючись на аргументи і колегіальність. Кожна пропозиція була критично проаналізована, і більшість з них враховано, як мінімум, редакційно.

Саме завдяки високому рівню підготовки остаточного тексту законопроекту робочою групою, на розгляд членів Комітету було винесено лише п’ять контроверсійних питань, а саме:

1.    Встановлення нової назви – «заклади мистецької освіти» замість «мистецькі спеціалізовані навчальні заклади (школи естетичного виховання)».

2.    Віднесення позашкільної освіти до рівнів освіти та доцільність ліцензування закладів позашкільної освіти.

3.    Врегулювання статусу Малої академії наук.

4.    Визначення ступенів наукових ліцеїв-інтернатів.

5.    Остаточне затвердження редакції 7 статті законопроекту – «Мова освіти».

За результатами обговорення Комітетом по кожному з цих питань були прийняті відповідні рішення.

11 липня 2017 року проект Закону України «Про освіту», реєстр.№ 3491-д від 04.04.2016 року буде винесений на розгляд Верховної Ради України.