ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: Прийняття нового базового закону про освіту – ключове завдання Парламенту на цьому пленарному тижні

11 липня 2017, 12:17

 10 липня 2017 року під час засідання Погоджувальної ради, Перший заступник Голови Комітету Олександр Співаковський закцентував увагу народних депутатів на важливості розгляду і ухвалення законопроекту «Про освіту» (реєстр.№ 3491-д). За словами О. Співаковського зазначений законопроект визначатиме освітнє майбутнє України у найближчі 20-25 років та встановлює низку фундаментальних норм, завдяки яким відбудеться формування нового освітнього простору нашої держави.

«Ключовим меседжем нового Закону є розширення можливостей для головних суб'єктів освітньої галузі: для учня, для вчителя, для викладача, для шкіл та університетів. Ми маємо визначитись, чи будемо ми сьогодні закладати основу для цього розвитку, чи залишатимемося у старій архаїчній системі» - наголосив О. Співаковський.

 Окрім того, Перший заступник Голови Комітету зауважив на важливості розгляду і ухвалення проекту Закону "Про вищу освіту" щодо діяльності вищих навчальних закладів на території Донецької та Луганської областей (реєстр.№ 6548, поданий І. Геращенко, І. Луценко, М. Іоновою, О. Співаковськом та ін). Даний законопроект передбачає встановлення фіксованого обсягу місць за державним замовленням для вишів, які розташовані у Луганській і Донецькій областях, на території яких проводиться антитерористична операція.

На завершення О. Співаковський наголосив на необхідності прийняття законопроекту за реєстр.№ 5023 (щодо пільгового вступу до вищих навчальних закладів дітей, позбавлених батьківського піклування), норми якого вирівнюватимуть в правах дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування. «Якщо ми цього не зробимо, права дітей, які позбавлені батьківського піклування, і надалі будуть порушені. Прийняття ж цього проекту Закону матиме колосальний вплив на долі тисяч дітей, які потребують допомоги. Ми просто зобов’язані його терміново прийняти!» - наголосив Олександр Співаковський.