Протокол № 65 від 07.06.2017 р.

07 червня 2017, 09:40

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

№ 65

07 червня 2017


м. Київ,

вул. Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00


 

ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М.; працівники секретаріату Комітету – заступники керівника секретаріату Комітету Семенюк С.В., Козієвська О.І., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Левчук О.М., Луцька А.І., Нестеренко Л.С., консультант Малигіна І.В.

 

ВІДСУТНІ: Поплавський М.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Стріха Максим Віталійович – заступник Міністра освіти і науки України, Жалдак Валерій Олександрович – директор Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Падучак Богдан Михайлович – заступник директора Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Яковлєв Андрій Анатолійович – т.в.о. керівника Київського відділення Національної академії правових наук України, Минка Андрій Павлович – начальник Науково-організаційного управління апарату Президії Національної академії аграрних наук України, Лук’янчук Людмила Володимирівна – начальник відділу інформаційного забезпечення інноваційного розвитку та інтелектуальної власності Президії Національної академії аграрних наук України, Заіменко Наталія Василівна – Голова Ради ботанічних садів та дендропарків України, директор Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України, Косенко Іван Семенович – директор Національного дендрологічного парку “Софіївка” НАН України, Ніколаєнко Станіслав Миколайович – ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, голова Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України “Украгроосвіта”, Іщенко Тетяна Дем’янівна – в.о. директора Науково-методичного центру інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів “Агроосвіта”, Імас Євгеній Вікторович – ректор Національного університету фізичного виховання і спорту України, президент Спортивної студентської спілки України, Мозгова Людмила Анатоліївна – аналітик Аналітичного центру Асоціації міст України, Бойко Тетяна Володимирівна – помічник-консультант народного депутата України О.Третьякова, Шулікін Дмитро Андрійович – журналіст газети “Освіта України”.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо діяльності вищих навчальних закладів на території Донецької та Луганської областей (реєстр. № 6548 від 06.06.2017, н.д.І.Геращенко, М.Іонова, І.Луценко, О.Кондратюк, С.Войцеховська, А.Герасимов, М.Найєм, О.Співаковський).

2. Про затвердження рішення виїзного засідання Комітету на тему: Законодавче врегулювання діяльності аграрних навчальних закладів України”.

3. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру (реєстр. № 2887 від 18.05.2015р., Кабінет Міністрів України) (друге читання).

4. Про проект Постанови про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію дошкільних навчальних закладів (реєстр. № 5122 від 15.09.2016, н.д.В.Хомутиннік).

5. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення, заохочення, притягнення до дисциплінарної відповідальності та звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів (реєстр. № 5530 від 12.12.2016, н.д.Ю.Бублик).

6. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо безоплатного відвідування дендрологічних парків” (реєстр. № 2498 від 31.03.2015, н.д.А.Яценко).

7. Про проект Закону України про внесення змін до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо пенсійного забезпечення та соціального захисту наукових працівників (реєстр. № 3250 від 07.10.2015, н.д.О.Вілкул, Д.Колєсніков).

8. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення у відповідність національного законодавства з питань охорони прав на винаходи та корисні моделі до міжнародних стандартів (реєстр. № 1765 від 15.01.2015, н.д.В.Петьовка).

9. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права інтелектуальної власності на службові твори (реєстр. № 1812 від 22.01.2015, н.д.І.Алексєєв).

10. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо службових творів, творів, створених за замовленням та при виконанні робіт (реєстр. № 1812-1 від 05.02.2015, н.д.Р.Семенуха, О.Данченко, І.Сисоєнко).

11. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” (щодо впровадження механізму разового грошового стягнення для ефективного захисту права власників товарних знаків) (реєстр. № 2157а від 24.06.2015, н.д.О.Фельдман).

12. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про охорону прав на промислові зразки” (щодо зміни процедури отримання патентів на промислові зразки) (реєстр. № 2352 від 10.03.2015, н.д.С.Рибалка).

13. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення прав працюючих пенсіонерів на отримання пенсії (реєстр. № 5671 від 19.01.2017, н.д.Н.Королевська, Ю.Солод).

14. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти (реєстр. № 6298 від 06.04.2017, н.д.О.Третьяков, М.Бурбак, Г.Загорій, М.Гаврилюк, Ю.Шухевич, Є.Рибчинський, В.Яніцький, М. Кобцев).

15. Різне.

15.1. Про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народного депутата України О.Співаковського.

15.2. Про затвердження складу робочої групи з доопрацювання проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (реєстр. № 6393 від 18.04.2017).

15.3. Про ініціативу Спортивної студентської спілки України щодо проведення Всесвітньої універсіади в Україні.

 

 

1.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо діяльності вищих навчальних закладів на території Донецької та Луганської областей (р.  № 6548).

 

В обговоренні взяли участь: Стріха М.В., Ніколаєнко С.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо діяльності вищих навчальних закладів на території Донецької та Луганської областей (реєстр. № 6548 від 06.06.2017), поданий народними депутатами України Геращенко І.В., Іоновою М.М., Луценко І.С., Кондратюк О.К., Войцеховською С.М., Герасимовим А.В., Найємом М.-Масі, Співаковським О.В., прийняти за основу та в цілому, як закон.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О. Співаковському.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про затвердження рішення виїзного засідання Комітету на тему: Законодавче врегулювання діяльності аграрних навчальних закладів України”.

 

В обговоренні взяли участь: Кремінь Т.Д., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Ніколаєнко С.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Народним депутатам України – членам Комітету  з питань науки і освіти:

1.1. Підготувати проект Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” та передбачити в Державному бюджеті України на 2018 рік участь аграрних навчальних закладів у програмах державної підтримки агропромислового комплексу.

1.2. Розробити проект Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України” щодо  стимулювання  роботодавців шляхом віднесення коштів, спрямованих на професійну підготовку кадрів у системі вищої та професійно-технічної освіти, на валові витрати у разі їх фінансових витрат на зміцнення навчально-матеріальної бази вищих та професійно-технічних навчальних закладів, інших економічних методів стимулювання.

1.3. Ініціювати внесення змін до Закону України “Про дорожній рух” з метою вилучення положення про подвійну атестацію державних навчальних закладів, що здійснюють навчання за професіями водіїв транспортних засобів, і привести у відповідність діяльність суб’єктів, що надають освітні послуги, до Законів України “Про професійно-технічну освіту” та “Про ліцензування видів господарської діяльності”.

2. Комітету з питань науки і освіти:

2.1. При  підготовці до другого читання проекту Закону України “Про освіту” передбачити збереження фінансування державних технікумів і коледжів з Державного бюджету України, право на вступ до них на основі базової загальної середньої освіти, збереження ступеневої освіти, право випускників технікумів і коледжів вступати до університетів, академій, інститутів на профільні спеціальності за скороченим терміном навчання за результатами фахових випробувань.

2.2. Звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин з приводу недопущення прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо належного забезпечення територіальних громад земельними ресурсами)” (реєстр. №4957 від 20.10.2016 р.) в редакції, яка передбачає встановлення спрощеного порядку вилучення земельних ділянок особливо цінних земель, зокрема земель дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів.

2.3. Звернутися до Генеральної прокуратури України щодо розслідування випадків незаконного відчуження земель навчальних закладів, що здійснюють підготовку кваліфікованих кадрів для агропромислового виробництва та можливої співучасті у цьому спеціалістів відповідних регіональних філій Державного підприємства “Центр державного земельного кадастру”.

3. Кабінету Міністрів України:

3.1. Розробити проект Закону України “Про встановлення мораторію на відчуження земель аграрних навчальних закладів та наукових установ” та подати його на розгляд Верховної Ради України.

3.2. Розробити та подати до Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі”, передбачивши скорочення терміну проведення закупівель для забезпечення виробничих операцій в навчально-дослідних господарствах аграрних навчальних закладів та  наукових установ.

3.3. Сформувати перелік професій, спеціальностей для задоволення пріоритетних потреб/інтересів агропромислового комплексу країни, з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у кадрах на ринку праці, соціальних і культурних потреб з метою розроблення механізму стимулювання їх підготовки.

3.4. Зберегти державне замовлення на професійну підготовку кваліфікованих робітників і молодших спеціалістів для стратегічно важливих видів економічної діяльності. Внести зміни до Переліку професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється за кошти державного бюджету, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2016 р. № 818, доповнивши його професією “тракторист-машиніст”.

3.5. Передбачити фіксований обсяг державного замовлення для спеціальностей аграрного профілю відповідно до статті 22 Закону України “Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві”.

3.6. Розробити механізм надання субсидій (дотацій) студентам та аспірантам з числа малозабезпечених сімей  для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг в гуртожитках навчальних закладів та передбачити в Державному бюджеті України кошти з цією метою.

3.7. Розробити та затвердити Положення про навчальне (навчально-дослідне) господарство навчальних закладів, які здійснюють підготовку кваліфікованих кадрів для агропромислового виробництва, надавши йому окремі права господарської та фінансової самостійності.

3.8. Удосконалити нормативно-правову базу для функціонування відділів технічного нагляду Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, що здійснюють реєстрацію навчальних груп за професією “тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва”.

3.9. Продовжити створення в регіонах України опорних поліфункціональних навчальних закладів аграрного профілю (навчально-практичних центрів) з відповідним матеріально-технічним та науково-методичним забезпеченням для здійснення, впровадження освітньої і професійної інноваційної діяльності на регіональному та міжрегіональному рівнях, для підвищення якості практичної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації учнів, студентів, педагогічних працівників, фермерів, працівників сільськогосподарських підприємств, безробітних тощо.

3.10. Передбачити у Державному бюджеті України кошти для забезпечення цільового фінансування виготовлення документів на право власності (право постійного користування) на майно та земельні ділянки державних професійно-технічних та вищих навчальних закладів відповідно до вимог чинного законодавства або пільги при їх оплаті.

3.11. Рекомендувати профільним міністерствам здійснювати моніторингові дослідження та створити сучасну інформаційну базу для аналізу регіональних і місцевих потреб аграрного ринку праці та розвитку сільських територій.

3.12. Удосконалити державну статистичну звітність у сфері освіти, передбачивши розширення переліку показників статистичного обліку в статистичному бюлетені Державної служби статистики України “Продовження навчання та здобуття професії”.

3.13. Оновити “Національний класифікатор професій” (класифікатор професій ДК 003:2010) та “Державний перелік професій з підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах”, а також провести аналіз переліку професій, за якими здійснюється навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації аграрного профілю з метою інтегрування професій, спеціальностей та скорочення їх кількості, укрупнення окремих спеціальностей підготовки, спрямованих на забезпечення мобільності випускників на ринку праці.

3.14. Забезпечити державне фінансування розроблення освітніх стандартів на компетентнісній основі, реалізації інноваційної діяльності у системі професійної освіти і підготовки, розроблення і видання підручників та навчальних посібників на електронних і паперових носіях для вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів, у тому числі аграрного профілю.

4. Міністерству освіти і науки України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України:

4.1. Розробити методичні рекомендації щодо спільної діяльності та спільного обробітку грунту аграрних навчальних закладів з державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами.

4.2. Підготувати для аграрних навчальних закладів роз’яснення (інструктивний лист) з питань лізингу сільськогосподарської техніки.

4.3. Ширше залучати аграрні навчальні заклади до участі в роботі громадської ради при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, забезпечити участь освітян у формуванні аграрної політики.

4.4. Здійснити моніторинг потреб аграрного виробництва, визначити актуальні теми для прикладних науково-дослідних робіт та передбачити відповідне фінансування з цією метою.

4.5. Вивчити питання щодо забезпечення участі аграрних навчальних закладів у Державній цільовій програмі розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 року, яка розробляється Міністерством аграрної політики та продовольства України.

5. Міністерству освіти і науки України:

5.1. Створити робочу групу та розробити проект Концепції розвитку аграрної освіти в Україні.

  5.2. Привести у відповідність до чинного законодавства України наказ Міністерства 
освіти і науки України від 07.06.2002 № 450 “Про затвердження норм часу для планування
і обліку навчальної, основних видів методичної, наукової та організаційної роботи
науково-педагогічних працівників” та наказ Міністерства освіти і науки України від
08.04.1993 № 93 “Про затвердження Положення про проведення практики студентів
вищих навчальних закладів України”.

5.3. Проаналізувати наявність та причини зменшення площі державних земель, що знаходяться в постійному користуванні державних навчальних закладів, які здійснюють підготовку кваліфікованих кадрів для агропромислового виробництва. Здійснити заходи щодо їх збереження та повернення після незаконного відчуження.

5.4. Розглянути питання щодо запровадження у 2018 році тестів загальної навчальної компетентності у систему зовнішнього незалежного оцінювання з метою вдосконалення системи вступу до вищих навчальних закладів, зокрема підвищення рівня її ефективності та справедливості.

5.5. Внести зміни до Таблиці відповідності Переліку наукових спеціальностей (Перелік 2011) та Переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти (Перелік 2015), щодо спеціальності “Агроінженерія”.

5.6. Створити нормативну базу для запровадження модульного (кластерного) співробітництва між навчальними закладами, наукою і бізнесом з метою якісної підготовки фахівців для сільського господарства.

5.7. В Умовах прийому на навчання до вищих навчальних закладів України на 2018 рік передбачити систему преференцій для сільської молоді.

5.8. Сприяти підвищенню наукової, дослідницької складової діяльності аграрних вищих навчальних закладів, створити за підтримки міжнародних організацій міжуніверситетські наукові центри для спільної дослідницької діяльності, підготовки аспірантів та докторантів.

5.9. Вжити заходів для вирішення проблем переміщених вищих навчальних закладів, зокрема ведення господарської діяльності, фінансування стипендіального фонду та їх оподаткування.

5.10. Забезпечити організацію стажування викладачів аграрних навчальних закладів з метою опанування кращих практик та підходів в освіті, пошуку нових шляхів та стратегій розвитку освітнього процесу та науки.

5.11. Переглянути умови ліцензування для технікумів та коледжів в частині ліцензування робітничих професій як необхідної складової професійної підготовки ОКР молодшого спеціаліста.

5.12. Спрямувати роботу вищих аграрних навчальних закладів на розробку нових підходів щодо запровадження в освітній процес нових систем практичної підготовки студентів, зокрема створення науково-виробничих комплексів на базі потужних агропідприємств.

6. Вищим аграрним навчальним закладам України:

6.1. Вивчити питання впровадження прозорої системи оцінювання якості знань з використанням інформаційно – комунікаційних технологій.

6.2. З метою поліпшення практичної підготовки фахівців аграрних навчальних закладів рекомендувати запровадження в навчальному процесі дуальної системи.

6.3. Поглиблювати співпрацю з аграрним бізнесом щодо проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт і розробки новітніх технологій в агропромисловому комплексі, а також з європейськими університетами та науковими установами.

7. Направити це Рішення Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Національній академії педагогічних наук України, Спілці ректорів вищих навчальних закладів України, Всеукраїнській Раді директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, Всеукраїнській асоціації працівників професійно-технічної освіти.

8. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Голосували:

“за” -  5  (Співаковський О.В.,  Кириленко І.Г., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М.);

“утримався” - 1 (Скрипник О.О.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

3.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Міністра освіти і науки України Стріхи М.В. та заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру (р. № 2887).

 

В обговоренні взяли участь: Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру (реєстр. № 2887 від 18.05.2015), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в другому читанні прийняти в цілому.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Голосували:

“за” - 4 (Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.);

“утримався” - 1 (Литвин В.М.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

4.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію дошкільних навчальних закладів (р. № 5122).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 5.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення, заохочення, притягнення до дисциплінарної відповідальності та звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів (р. № 5530).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О. 

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо безоплатного відвідування дендрологічних парків (р. № 2498).

 

В обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту другого частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо безоплатного відвідування дендрологічних парків (реєстр. № 2498 від 31.03.2015), поданий народним депутатом України Яценком А.В, за результатами його розгляду у першому читанні, відхилити.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо пенсійного забезпечення та соціального захисту наукових працівників (р. № 3250).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту другого частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону України про внесення змін до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо пенсійного забезпечення та соціального захисту наукових працівників (реєстр. № 3250 від 07.10.2015), поданий народними депутатами України Вілкулом О.Ю., Колєсніковим Д.В., за результатами його розгляду у першому читанні, відхилити.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення у відповідність національного законодавства з питань охорони прав на винаходи та корисні моделі до міжнародних стандартів (р. № 1765).

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України щодо приведення у відповідність національного законодавства з питань охорони прав на винаходи та корисні моделі до міжнародних стандартів (далі – проект Закону) (реєстр. № 1765 від 15.01.2015) за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

9.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права інтелектуальної власності на службові твори (р. № 1812).

 

В обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права інтелектуальної власності на службові твори (реєстр. № 1812 від 22.01.2015) за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

10.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо службових творів, творів, створених за замовленням та при виконанні робіт (р. № 1812-1).  

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо службових творів, творів, створених за замовленням та при виконанні робіт (реєстр. № 1812-1 від 05.02.2015) за результатами розгляду в першому читанні  повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

11.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” (щодо впровадження механізму разового грошового стягнення для ефективного захисту права власників товарних знаків) (р. № 2157а).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

12.  СЛУХАЛИ: інформацію Заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про охорону прав на промислові зразки” (щодо зміни процедури отримання патентів на промислові зразки) (р. № 2352).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про охорону прав на промислові зразки” (щодо зміни процедури отримання патентів на промислові зразки) (реєстр. № 2352 від 10.03.2015) за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

13.  СЛУХАЛИ: інформацію Заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення прав працюючих пенсіонерів на отримання пенсії (р. № 5671).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

14.  СЛУХАЛИ: інформацію помічника-консультанта народного депутата України О. Третьякова Бойко Т.В. про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти (р. № 6298).

 

В обговоренні взяли участь: Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Скрипник О.О., Кириленко І.Г., Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти (реєстр. № 6298 від 06.04.2017), внесений народними депутатами України Третьяковим О.Ю., Бурбаком М.Ю., Загорієм Г.В., Гаврилюком М.В., Шухевичем Ю-Б.Р., Рибчинським Є.Ю., Яніцьким В.П., Кобцевим М.В., за результатами першого читання прийняти за основу.

2. Доручити виступати від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковському.

Голосували:

“за” - 4 (Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Кремінь Т.Д., Литвин В.М);

“проти” - 1 (Скрипник О.О.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

15.  Різне:

15.1.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народного депутата України О.Співаковського.

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Кремінь Т.Д., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І. взяти до відома.

2. Відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” внести пропозиції народного депутата України О.Співаковського та народного депутата України Т.Кременя до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016 р.) та розглянути її у встановленому порядку під час підготовки зазначеного законопроекту до другого читання.

3. Контроль за виконанням Рішення покласти на Голову підкомітету з питань освіти Т. Кременя.

Рішення прийнято одноголосно.

 

15.2.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про затвердження складу робочої групи з доопрацювання проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (реєстр. № 6393 від 18.04.2017).

 

В обговоренні  взяли  участь: Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити склад робочої групи з доопрацювання проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (реєстр.  № 6393 від 18.04.2017 року) (додається).

2. Встановити, що у випадку неможливості участі в засіданнях робочої групи народні депутати України – члени робочої групи можуть уповноважити для участі в робочій групі одного зі своїх помічників-консультантів.

3. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

15.3.  СЛУХАЛИ: інформацію ректора Національного університету фізичного виховання і спорту України, президента Спортивної студентської спілки України Імаса Є.В. про ініціативу Спортивної студентської спілки України щодо проведення Всесвітньої універсіади в Україні.

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію ректора Національного університету фізичного виховання і спорту України, президента Спортивної студентської спілки України Імаса Є.В. взяти до відома.

2. Підтримати ініціативу Спортивної студентської спілки України щодо проведення в Києві літньої Всесвітньої Універсіади у 2021 (2023) році.

3. Звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням вжити необхідних заходів для подання  відповідного досьє до FISU на право проведення в Києві літньої Всесвітньої Універсіади у 2021 чи 2023 році.

4. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В.

Голосували:

“за” - 4 (Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Кремінь Т.Д., Литвин В.М);

“утримався” - 1 (Скрипник О.О.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                 О. СПІВАКОВСЬКИЙ

 

Заступник

Голови Комітету                                                 І. КИРИЛЕНКО