Протокол № 63 від 17.05.2017 р.

17 травня 2017, 17:34

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

№ 63

17 травня 2017

 

м. Київ,

вул. Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00


 

ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М., Поплавський М.М.; працівники секретаріату Комітету – заступники  керівника секретаріату Комітету Козієвська О.І., Семенюк С.В., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Левчук О.М., Луцька А.В., Нестеренко Л.С., консультант Малигіна І.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Луценко Ірина Степанівна – представник Президента України у Верховній Раді України, народний депутат України, Кулеба Микола Миколайович – уповноважений Президента України з прав дитини, Ковтунець Володимир Віталійович – Перший заступник Міністра освіти і науки України, Титарчук Михайло Іванович – заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, Падучак Богдан Михайлович – заступник директора Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Мамонтов Ігор Олександрович – помічник-консультант народного депутата України Ю. Шухевича, Капіца Юрій Михайлович – директор Центру інтелектуальної власності та передачі технологій Національної академії наук України, Орлюк Олена Павлівна – директор Інституту Інтелектуальної власності Національної академії правових наук України, Венецька Марина Віталіївна – старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Боровик Петро Антонович – патентний повірений, Стецков Дмитро Дмитрович – провідний науковий співробітник Інституту законодавства Верховної Ради України, Підласа Роксолана Андріївна – представник прес-служби заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг (реєстр. № 6437 від 12.05.2017, Президент України).

2. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів (реєстр. № 5694 від 23.01.2017, Кабінет Міністрів України).

3. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності (реєстр. 5699 від 23.01.2017, Кабінет Міністрів України).

4. Про проект Закону України про авторське право на тексти законодавчих актів (реєстр. № 5689 від 20.01.2017, н.д.Ю.Шухевич).

5. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо упорядкування питання виготовлення документів про вищу освіту) (реєстр. № 4938 від 11.07.2016, н.д.В.Остапчук).

6. Про проект Закону України про внесення змін до статті 62 Закону України “Про вищу освіту” (щодо стимулювання академічної успішності та наукової діяльності студентів) (реєстр. № 5147 від 20.09.2016, н.д.Є.Мураєв).

7. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу) (реєстр. № 1182 від 02.12.2014, н.д.С.Фаєрмарк).

8. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи самоврядування у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах і наближення її до європейських стандартів (реєстр. № 2410а від 17.07.2015р., н.д.В.Сташук).

9. Про проект Закону України про внесення зміни до статті 28 Закону України “Про загальну середню освіту” щодо обов’язків педагогічних працівників системи загальної середньої освіти (реєстр. № 4539 від 28.04.2016, н.д.Л.Денісова, І.Єфремова, Т.Кремінь, І.Бриченко, В.Підберезняк, А.Дирів, І.Котвіцький, М.Княжицький, Є.Дейдей).

10. Різне:

10.1. Про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народного депутата України П. Унгуряна.

10.2. Про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народного депутата України О. Марченка.

 

 

1.  СЛУХАЛИ: інформацію представника Президента України у Верховній Раді України Луценко І.С. та Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг (р. № 6437).

 

В обговоренні взяли участь: Скрипник О.О., Кириленко І.Г., Кулеба М.М., Констанкевич І.М., Литвин В.М., Ковтунець В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг (реєстр. № 6437 від 12.05.2017), поданий Президентом України П.Порошенком, прийняти за основу та в цілому. 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету Співаковському О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Титарчука М.І. та заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів (р. № 5694).

 

В обговоренні взяли участь: Скрипник О.О., Падучак Б.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів (реєстр. № 5694 від 23.01.2017) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням застережень та пропозицій, висловлених у висновках Національної академії наук України, Державного підприємства “Науково-дослідний інститут мікроприладів” Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Державного підприємства “Український інститут інтелектуальної власності”.

2. Співдоповідачам на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Голосували:

“за” – 5 (Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М.);

“утримався” – 1 ( Скрипник О.О.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

3.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Титарчука М.І. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності (р. 5699).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Констанкевич І.М., Литвин В.М.

 

Під час розгляду питання Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. запропонував розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності (реєстр. 5699), поданий Кабінетом Міністрів України разом із проектом Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення публічності і недопущення зловживань в сфері реєстрації та обігу знаків для товарів і послуг, а також захисту та створення умов для реалізації прав їх власників (реєстр. № 5419), поданий н.д.В.Пташник та ін. на наступному засіданні Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4.  СЛУХАЛИ: інформацію помічника-консультанта народного депутата України Ю. Шухевича Мамонтова І.О. про проект Закону України про авторське право на тексти законодавчих актів (р. № 5689).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про авторське право на тексти законодавчих актів (реєстр. № 5689 від 20.01.2017) за результатами розгляду в першому читанні, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачам на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Голосували:

“за” – 5 ( Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М.);

“проти” – 1 ( Скрипник О.О.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

5.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо упорядкування питання виготовлення документів про вищу освіту) (р. № 4938).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до статті 62 Закону України “Про вищу освіту” (щодо стимулювання академічної успішності та наукової діяльності студентів) (р. № 5147).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу) (р. № 1182).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи самоврядування у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах і наближення її до європейських стандартів (р. № 2410а).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9.  СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України про внесення зміни до статті 28 Закону України “Про загальну середню освіту” щодо обов’язків педагогічних працівників системи загальної середньої освіти (р. № 4539).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Констанкевич І.М., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

10.  Різне:

10.1.  СЛУХАЛИ: інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І.М. про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народного депутата України П. Унгуряна.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І.М. взяти до відома.

2. Відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” внести пропозицію народного депутата України П. Унгуряна до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) та розглянути її у встановленому порядку під час підготовки законопроекту до другого читання.

3. Контроль за виконанням Рішення покласти на голову підкомітету з питань освіти Т. Креміня.

Рішення прийнято одноголосно.

10.2.  СЛУХАЛИ: інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І.М. про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народного депутата України О. Марченка.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І.М. взяти до відома.

2. Відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” внести пропозицію народного депутата України О. Марченка до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) та розглянути її у встановленому порядку під час підготовки законопроекту до другого читання.

3. Контроль за виконанням Рішення покласти на голову підкомітету з питань освіти Т. Креміня.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                О. СПІВАКОВСЬКИЙ

 

Заступник

Голови Комітету                                                 І. КИРИЛЕНКО