Протокол № 60 від 05.04.2017 р.

05 квітня 2017, 17:32

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

№ 60

05 квітня 2017


м. Київ,

вул. Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00



ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Поплавський М.М.; працівники секретаріату Комітету – керівник секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступник керівника секретаріату Комітету Козієвська О.І., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Левчук О.М., Нестеренко Л.С., Тіран С.В.

 

ВІДСУТНІ: Литвин В.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Ковтунець Володимир Віталійович – Перший заступник Міністра освіти і науки України, Бащенко Михайло Іванович – Перший Віце-президент Національної академії аграрних наук України, Луговий Володимир Іларіонович – Перший Віце-президент Національної академії педагогічних наук України, Тихий Володимир Павлович – Віце-президент Національної академії правових наук України, Тронько Микола Дмитрович – Віце-президент Національної академії медичних наук України, Новаковський Леонід Якович – радник Президії Національної академії аграрних наук України, Походзей Іван Іванович – начальник відділу мистецької науки і освіти Президії Національної академії мистецтв України, Кудін Валентина Анатоліївна – директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України, Дьяченко Олена Юріївна – директор Департаменту управління державною власністю Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Гіленко Олександр Петрович – заступник директора Департаменту технічного регулювання Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Каспіржний Сергій Юрійович – заступник директора Департаменту управління державною власністю Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Лініченко Денис Володимировичзаступник директора Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Попруга Юрій Миколайович – заступник директора Департаменту технічного регулювання – начальник Управління метрології Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Руденко Ірина Сергіївна – заступник начальника управління громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, Шемшученко Юрій Сергійович – директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України, Яцків Ярослав Степанович – директор Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України, Шаповалова Олена Олександрівна – директор Державного підприємства “Український державний центр міжнародної освіти” Міністерства освіти і науки України, Задорожна Олена Сергіївна – в.о. завідувача Підготовчого відділення для навчання іноземних громадян Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Романюк Сергій Михайлович – заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України, Шулікін Дмитро Андрійович – журналіст газети “Освіта України”.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо статусу керівника вищого навчального закладу) (реєстр. № 1151 від 02.12.2014, н.д.В.Петьовка).

2. Про проект Закону України про розвиток галузевої науки (реєстр. № 4237 від 16.03.2016, н.д.О.Вілкул, Д.Колєсніков, Д.Шпенов, К.Павлов, А.Гальченко).

3. Про проект Закону України про внесення змін до статті 37 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо відновлення права подавати для обчислення пенсії довідки про заробіток за будь-які 60 місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року (реєстр. № 5423 від 17.11.2016, н.д.Ю.Шухевич).

4. Про проект Закону України про внесення змін до розділу XV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо захисту дисертацій аспірантів і здобувачів, діяльності спеціалізованих вчених рад та видачі дипломів доктора філософії (реєстр. № 5719 від 26.01.2017, н.д.О.Скрипник).

5. Про затвердження рішення виїзного засідання Комітету на тему: “Нормативно-правове забезпечення навчання іноземців в країні: стан, проблеми, перспективи” (на базі Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна).

6. Про проект Постанови Верховної Ради України про зміну порядку обчислення часу на території України (скасування запровадження на території України дії літнього часу) (реєстр. № 4234 від 15.03.2016, н.д.Ю.Бублик).

7. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення права користування земельними ділянками підприємств, установ та організацій, що перебувають у віданні Національної академії наук України або національної галузевої академії наук (реєстр. № 4554 від 04.05.2016, Кабінет Міністрів України).

8. Про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України про освіту (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народного депутата України О.Скрипника.

9. Різне:

- щодо внесення зміни до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році.

 

 

1.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про перенесення розгляду проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо статусу керівника вищого навчального закладу) (р. № 1151).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з проханням автора законопроекту народного депутата України Петьовки В.В. перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про перенесення розгляду проекту Закону України про розвиток галузевої науки (р. № 4237).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з проханням автора законопроекту народного депутата України Вілкула О.Ю. перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3.  СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Ю. Шухевича та заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до статті 37 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо відновлення права подавати для обчислення пенсії довідки про заробіток за будь-які 60 місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року (р. № 5423).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту першого частини першої та частини другої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону України про внесення змін до статті 37 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо відновлення права подавати для обчислення пенсії довідки про заробіток за будь-які 60 місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року (реєстр. № 5423 від 17.11.2016), поданий народним депутатом України Шухевичем Ю., за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу і в цілому.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О. про проект Закону України про внесення змін до розділу XV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо захисту дисертацій аспірантів і здобувачів, діяльності спеціалізованих вчених рад та видачі дипломів доктора філософії (р. № 5719).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Ковтунець В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект  Закону України про внесення змін до розділу XV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо захисту дисертацій аспірантів і здобувачів, діяльності спеціалізованих вчених рад та видачі дипломів доктора філософії (реєстр. № 5719 від 26.01.2017), поданий народним депутатом України  Скрипником О.О., прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О. Співаковському.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про затвердження рішення виїзного засідання Комітету на тему: “Нормативно-правове забезпечення навчання іноземців в країні: стан, проблеми, перспективи” (на базі Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна).

 

В обговоренні взяли участь: Ковтунець В.В., Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Кабінету Міністрів України:

1.1. Підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, в якому передбачити отримання посвідки на тимчасове проживання, у тому числі на підставі довгострокової візи типу “Д” для іноземців ? учасників програм академічної мобільності.

1.2. Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2017 р. № 118 “Про затвердження Правил оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію”, передбачивши можливість отримання довгострокової візи типу “Д” на весь період навчання або працевлаштування у державних навчальних закладах для іноземців ? учасників програм академічної мобільності.

1.3. Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 796 “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності”, передбачивши додання до переліку платних послуг, які можуть надаватися вищими навчальними закладами, визнання і встановлення еквівалентності документів про освіту, виданих навчальними закладами інших держав.

1.4. Відповідно до частини другої статті 4 Закону України “Про вищу освіту” прийняти постанову Кабінету Міністрів України “Деякі питання здобуття вищої освіти іноземцями та особами без громадянства”, передбачивши втрату чинності постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 136 “Про навчання іноземних громадян в Україні”. Новою постановою передбачити:

1) виділення щороку для здобуття вищої освіти до однієї тисячі місць державного замовлення, в межах якої встановлюються квоти:

- іноземцям та особам без громадянства, які прибувають на навчання відповідно до  міжнародних договорів України;

- закордонним українцям, статус яких засвідчений посвідченням закордонного українця і які прибувають в Україну з метою здобуття вищої освіти;

2) виділення щороку для здобуття вищої освіти до ста п’ятдесяти місць державного замовлення, в межах яких встановлюються квоти:

- іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, особам, яким надано статус біженця в Україні, особам, які потребують додаткового або тимчасового захисту, та особам, яким надано статус закордонного українця і які перебувають в Україні на законних підставах.

2. Міністерству освіти і науки України:

2.1. Розробити Державну стратегію інтернаціоналізації вищої освіти в Україні.

2.2. Розробити і затвердити за погодженням з Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством культури України:

- порядок розподілу квот для здобуття вищої освіти іноземцями та особами без громадянства в межах обсягів державного замовлення відповідно до міжнародних договорів України;

- порядок розподілу квот для здобуття вищої освіти закордонними українцями, які прибувають в Україну з метою навчання в межах обсягів державного замовлення;

- порядок розподілу квот для здобуття вищої освіти іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні, особами, яким надано статус біженця в Україні, особами, які потребують додаткового або тимчасового захисту, та особами, яким надано статус закордонного українця, і які перебувають в Україні на законних підставах.

2.3. Передбачити ліцензування надання освітніх послуг для здобуття вищої освіти іноземцями, які прибувають в Україну з метою навчання.

2.4. Внести зміни до наказу Міністерства освіти і науки України від 01.11.2013 № 1541 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 11 грудня 2015 року № 1272) “Деякі питання організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства”, зокрема передбачивши вступ іноземців до навчальних закладів за результатами вступних випробувань з визначених предметів і мови навчання; можливість видачі іноземцю за його особистим проханням другого запрошення іншим вищим навчальним закладом; отримання іноземцем (особою без громадянства) сертифікату мовного іспиту з мови навчання, який іноземець отримує після проходження сертифікаційного оцінювання з мови навчання у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Сертифікат мовного іспиту повинен бути поданий до вищого навчального закладу до закінчення першого курсу навчання.

У разі відсутності сертифікату мовного іспиту, іноземець повинен бути відрахований з навчального закладу або направлений на повторний курс навчання.

Ця вимога не поширюється на осіб, які зараховуються на навчання в аспірантуру (докторантуру), а також за програмами академічної мобільності.

2.5. Внести зміни до наказу Міністерства освіти і науки України від 05.05.2015 р. № 504 “Деякі питання визнання в Україні іноземних документів про освіту”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.05.2015 р. за № 614/27059, передбачивши можливість анулювання Міністерством освіти і науки України рішення вищого навчального закладу про визнання іноземного документа про освіту у разі його невідповідності міжнародному та українському законодавству.

2.6. Продовжити роботу над розробкою Державного освітнього стандарту з української мови як іноземної, навчальних програм та тестових завдань та запровадження Сертифікаційного іспиту з української мови як іноземної.

2.7. З метою оптимізації роботи щодо введення персональних даних іноземних громадян, які вступають на навчання до вищих навчальних закладів, їх уніфікації та забезпечення моніторингу і контролю Міністерства освіти і науки України у сфері визнання іноземних документів про освіту, забезпечити можливість обміну даними між Єдиною державною базою з питань вищої освіти, Електронним журналом Державного підприємства “Український державний центр міжнародної освіти” Міністерства освіти і науки України та Державним підприємством “Інформаційно-іміджевий центр” Міністерства освіти і науки України.

2.8. Розглянути можливість створення окремого відділу в Державному підприємстві “Український державний центр міжнародної освіти” Міністерства освіти і науки України з питань роботи з випускниками вищих навчальних закладів України з числа іноземців.

2.9. Розглянути можливість запровадження розподілу місць ліцензованого обсягу між українськими та іноземними студентами, які вступають на навчання для здобуття ступеня магістра.

3. Міністерству закордонних справ України:

3.1. Забезпечити інформування дипломатичними місіями України громадськості країн перебування про можливості отримання освіти в Україні.

3.2. Забезпечити іноземцям, які бажають здобути освіту в Україні, умови для подання документів з метою  своєчасного отримання ними візи типу “Д”.

3.3. Вжити заходів з метою контролю працівників консульств і посольств України щодо недопущення здійснення ними некоректних перекладів українською мовою прізвищ та імен іноземних громадян, які отримують візу для навчання в Україні.

3.4. На період активної фази набору іноземців на навчання у вищих навчальних закладах України розпочати практику роботи виїзних освітніх консулів, які працюють в країнах, де відсутні закордонні дипломатичні установи України, з метою оптимізації процесу оформлення віз іноземним кандидатам на навчання.

4. Державній міграційній службі України:

Внести необхідні зміни до нормативних документів, що регулюють реєстрацію іноземних громадян на період навчання в Україні, які передбачають передачу до територіальних органів Державної міграційної служби України та їх підрозділів повноваження щодо прийняття рішення з питань продовження строку перебування іноземців та осіб без громадянства понад встановлені Порядком продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2012 № 150 “Про затвердження Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України”, строки, що стосується категорії іноземців, які прибули на навчання.

5. Державному підприємству “Український державний центр міжнародної освіти” Міністерства освіти і науки України, вищим навчальним закладам України:

5.1. Створити  і забезпечити підтримку закордонних рекрутаційних центрів Державного підприємства “Український державний центр міжнародної освіти” та українських вищих навчальних закладів при закордонних дипломатичних представництвах України.

5.2. Організовувати на систематичній основі інформаційно-рекламні заходи (семінари, конференції, виставки) “Україна запрошує на навчання”.

6. Державній інспекції навчальних закладів України:

Провести вивчення (моніторинг) організації та реалізації надання освітніх послуг вищими навчальними закладами студентам із числа іноземних громадян.

7. Вищим навчальним закладам України:

7.1. Забезпечити інтеграцію іноземних громадян в україномовне соціокультурне середовище, у тому числі шляхом їх навчання в україномовних групах разом з українськими студентами.

7.2. Розглянути можливість створення асоціації викладачів української мови як іноземної.

7.3. Розвивати систему підвищення кваліфікації всіх залучених до роботи з іноземними студентами (адміністративного і викладацького персоналу), підвищення рівня володіння англійською мовою та інтеркультурної обізнаності.

7.4. Збільшувати кількість англомовних освітніх програм для студентів-іноземців, викладання на яких забезпечується викладачами, які мають міжнародно визнані сертифікати відповідно до Загальноєвропейської рекомендації з мовної освіти (на рівні не нижче, ніж В2).

7.5. З метою забезпечення набору до українських вищих навчальних закладів іноземних громадян, здатних опанувати запропоновані освітні програми, посилити контроль дотримання вимог співробітниками вищих навчальних закладів міжнародних і українських нормативно-правових актів у сфері освіти і науки та визнання кваліфікацій.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6.  СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Бублика Ю.В. та заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Постанови Верховної Ради України про зміну порядку обчислення часу на території України (скасування запровадження на території України дії літнього часу) (р. № 4234).

 

В обговоренні взяли участь: Скрипник О.О., Ковтунець В.В., Яцків Я.С.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту другого частини першої статті 114, частини третьої статті 138 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Постанови Верховної Ради України про зміну порядку обчислення часу на території України (скасування запровадження на території України дії літнього часу) (реєстр. № 4234 від 15.03.2016), поданий народним депутатом України Бубликом Ю.В., за наслідками розгляду у першому читанні, відхилити.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення права користування земельними ділянками підприємств, установ та організацій, що перебувають у віданні Національної академії наук України або національної галузевої академії наук (р. № 4554).

 

В обговоренні взяли участь: Новаковський Л.Я., Ковтунець В.В., Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести вищезазначене питання на наступне засідання Комітету та запросити на його розгляд представників Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8.  СЛУХАЛИ: інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І.М. про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України про освіту (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народного депутата України О. Скрипника.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Ковтунець В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І.М. взяти до відома.

2. Відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” внести пропозиції народного депутата України О. Скрипника до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) та розглянути їх у встановленому порядку під час підготовки законопроекту до другого читання.

3. Контроль за виконанням Рішення покласти на голову підкомітету з питань освіти Т. Креміня.

Рішення прийнято одноголосно.

 

9.  Різне:

- щодо внесення зміни до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо внесення зміни до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році.

 

В обговоренні взяли участь: Ковтунець В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити проект звернення Комітету з питань науки і освіти до Міністерства освіти і науки України про внесення змін до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році (додається).

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                О. СПІВАКОВСЬКИЙ

 

Заступник

Голови Комітету                                                І. КИРИЛЕНКО