ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: Прийняття законопроекту щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг є пріоритетним на цьому пленарному тижні

25 травня 2017, 15:20

ОЛЕКСАНДР СПІВАКОВСЬКИЙ: прийняття законопроекту щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг є пріоритетним на цьому пленарному тижні.

22 травня 2017 року під час засідання Погоджувальної ради Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти наголосив на важливості розгляду проекту Закону реєстр.№ 6437 «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг», який закріплює надання можливості дітям з особливими освітніми потребами отримувати освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від «встановлення інвалідності», запровадження дистанційної та індивідуальної форми навчання, визначення понять «особа з особливими освітніми потребами», «інклюзивне навчання», тощо.

«Ми повинні розуміти, що, якщо ми претендуємо на те, щоб бути цивілізаційною державою, ми повинні мати такі закони» – зазначив Олександр Співаковський.

Окрім того, Перший заступник Голови Комітету звернувся до керівництва Парламенту з проханням розглянути законопроект за реєстр.№ 6393 «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти», який передбачає вирішити питання запуску роботи Національного агентства, формування його складу та діяльності.

Наостанок О. Співаковський наголосив на важливості розгляду законопроекту реєстр.№ 5612 «Про внесення змін до статті 62 Закону України «Про вищу освіту» (щодо справедливої системи стипендіального забезпечення), за авторства н.д. Констанкевич І.М., Батенка Т.І. та ін.

Як зазначив, Перший заступник Голови Комітету Олександр Співаковський, внесеним законопроектом передбачено визначити на законодавчому рівні частку студентів, які будуть мати право на отримання академічної стипендії; прив’язати розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій до прожиткового мінімуму; зафіксувати основні критерії для отримання стипендії студентами вищих навчальних закладів, зокрема студентами, які здобувають освіту за кошти фізичних (юридичних) осіб.