Протокол № 52 від 02.11.2016 р.

02 грудня 2016, 10:45

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

№ 52

02 листопада 2016

 

м. Київ,

вул. Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00

 

ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М.; працівники секретаріату Комітету – завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету Козієвська О.І., Семенюк С.В., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Левчук О.М., Луцька А.В., Нестеренко Л.С., Малигіна І.В.

ВІДСУТНІ: Поплавський М.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Констанкевич Ірина Мирославівна – народний депутат України, Ковтунець Володимир Віталійович – Перший заступник Міністра освіти і науки України, Бондаренко Андрій Володимирович - начальник відділу освіти Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів України, Ходаковський Володимир Федорович – ректор Херсонської державної морської академії, Гусєв Віктор Миколайович – проректор, директор професійно-морського ліцею Херсонської державної морської академії, Мозгова Людмила Анатоліївна – аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України, Галетій Сергій – продюсер, член Національної спілки кінематографістів України, експерт групи “Культура” Реанімаційного пакету реформ, Шулікін Дмитро Андрійович – журналіст газети “Освіта України”.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України “Про внесення зміни до статті 44 Закону України “Про вищу освіту” (реєстр. № 5023 від 12.08.2016р., Кабінет Міністрів України).

2. Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення прав громадян на безкоштовну освіту” (реєстр. № 2247а від 02.07.2015р., н.д.В.Бондар, А.Яценко).

3. Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу)” (реєстр. № 1182 від 02.12.2014р., н.д.С.Фаєрмарк).

4. Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи самоврядування у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах і наближення її до європейських стандартів” (реєстр. № 2410а від 17.07.2015р., н.д.В.Сташук).

5. Про проект Закону України “Про освіту осіб з обмеженими можливостями здоров’я (спеціальну освіту)” (реєстр. № 3416 від 05.11.2015р., н.д.О.Фельдман).

6. Про проект Закону України “Про внесення зміни до статті 28 Закону України “Про загальну середню освіту” щодо обов’язків педагогічних працівників системи загальної середньої освіти” (реєстр. № 4539 від 28.04.2016р., н.д.Л.Денісова, І.Єфремова, Т.Кремінь, І.Бриченко, В.Підберезняк, А.Дирів, І.Котвіцький, М.Княжицький, Є.Дейдей).

7. Різне:

щодо можливості надання державної підтримки діяльності Міжнародного кластера “Палата ІТ-ОПМ” при Херсонській державній морській академії;

про проведення виїзного засідання Комітету до м.Черкаси на тему: “Державна політика у сфері вищої освіти: сучасний стан та проблеми реалізації”;

про інформацію громадської платформи “Реанімаційний пакет реформ” про ризики ухвалення проектів Законів України “Про внесення змін до Закону України “Про авторське право і суміжні права” щодо діяльності організацій колективного управління” (реєстр. № 4461 від 18.04.2016р.), поданий народним депутатом України Є.Рибчинським та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 3692 від 22.12.2015р.), поданий народним депутатом України В.Пташник та іншими;

про затвердження проекту листа Голові Верховної Ради України щодо прискорення розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р., н.д.О.Марченко, О.Співаковський, В.Литвин, Т.Кремінь, Ю.Тимошенко, О.Ляшко);

про формування порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на період 15 - 18 листопада 2016 року щодо розгляду Верховною Радою України пріоритетних законопроектів з освітніх питань.

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В. та Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України “Про внесення зміни до статті 44 Закону України “Про вищу освіту” (р. № 5023).

 

В обговоренні взяли участь: Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення зміни до статті 44 Закону України “Про вищу освіту” (реєстр. № 5023 від 12.08.2016 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О. Співаковському.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Литвина В.М. про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення прав громадян на безкоштовну освіту” (р. № 2247а).

 

В обговоренні взяли участь: Ковтунець В.М., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України повернути проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення прав громадян на безкоштовну освіту” (реєстр. № 2247а від 02.07.2015р.), внесений народними депутатами Бондарем В.В. та Яценком А.В., суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання із врахуванням пропозицій і зауважень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, Комітету з питань бюджету, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Національної академії педагогічних науки України.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету Співаковському О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки і освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу)” (р. № 1182).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту н.д.С.Фаєрмарка перенести розгляд вищезазначеного питання на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки і освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи самоврядування у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах і наближення її до європейських стандартів” (р. № 2410а).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з проханням автору законопроекту н.д.В.Сташука розгляд питання перенести на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О. про проект Закону України “Про освіту осіб з обмеженими можливостями здоров’я (спеціальну освіту)” (р. № 3416).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту н.д.О.Фельдмана перенести розгляд вищезазначеного питання на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України “Про внесення зміни до статті 28 Закону України “Про загальну середню освіту” щодо обов’язків педагогічних працівників системи загальної середньої освіти” (р. № 4539).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту н.д.Л.Денісової перенести розгляд вищезазначеного питання на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. Різне:

● щодо можливості надання державної підтримки діяльності Міжнародного кластера “Палата ІТ-ОПМ” при Херсонській державній морській академії;

● про проведення виїзного засідання Комітету до м. Черкаси на тему: “Державна політика у сфері вищої освіти: сучасний стан та проблеми реалізації”;

● про інформацію громадської платформи “Реанімаційний пакет реформ” про ризики ухвалення проектів Законів України “Про внесення змін до Закону України “Про авторське право і суміжні права” щодо діяльності організацій колективного управління” (реєстр. № 4461 від 18.04.2016р.), поданий народним депутатом України Є. Рибчинським та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 3692 від 22.12.2015р.), поданий народним депутатом України В. Пташник та іншими;

● про затвердження проекту листа Голові Верховної Ради України щодо прискорення розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р., н.д.О.Марченко, О.Співаковський, В.Литвин, Т.Кремінь, Ю.Тимошенко, О.Ляшко);

● про формування порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на період 15-18 листопада 2016 року щодо розгляду Верховною Радою України пріоритетних законопроектів з освітніх питань.

 

СЛУХАЛИ: інформацію ректора Херсонської державної морської академії Ходаковського В.Ф. та Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо можливості надання державної підтримки діяльності Міжнародного кластера “Палата ІТ-ОПМ” при Херсонській державній морській академії.

 

В обговоренні взяли участь: Ковтунець В.В., Скрипник О.О., Кириленко І.Г., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Бондаренко А.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати ініціативу Херсонської державної морської академії щодо створення на  її базі Міжнародного кластера “Палата ІТ-ОПМ”.

2. Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти:

звернутися до Кабінету Міністрів України з приводу можливості державної підтримки Міжнародного кластера “Палата ІТ-ОПМ” при Херсонській державній морській академії.

3. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти О.В.Співаковського.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проведення виїзного засідання Комітету до м.Черкаси на тему: “Державна політика у сфері вищої освіти: сучасний стан та проблеми реалізації”.

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Провести виїзне засідання Комітету з питань науки і освіти до м. Черкаси на тему: Державна політика у сфері вищої освіти: сучасний стан та проблеми реалізації у березні 2017 року.

2. Включити зазначене питання до плану роботи Комітету з питань науки і освіти шостої сесії Верховної Ради України VIII скликання.

3. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковського.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: повідомлення експерта групи “Культура” Реанімаційного пакету реформ Галетія С. про інформацію громадської платформи “Реанімаційний пакет реформ” про ризики ухвалення проектів Законів України “Про внесення змін до Закону України “Про авторське право і суміжні права” щодо діяльності організацій колективного управління” (реєстр. № 4461 від 18.04.2016р.), поданий народним депутатом України Є. Рибчинським та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 3692 від 22.12.2015р.), поданий народним депутатом України В. Пташник та іншими.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Литвин В.М., Скрипник О.О., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю авторів законопроектів н.д.Є.Рибчинського та н.д.В.Пташник розгляд вищезазначеного питання перенести на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про затвердження проекту листа Голові Верховної Ради України щодо прискорення розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р., н.д.О.Марченко, О.Співаковський, В.Литвин, Т.Кремінь, Ю.Тимошенко, О.Ляшко).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Ковтунець В.В., Бондаренко А.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити проект листа Голові Верховної Ради України щодо прискорення розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р.), внесеного народними депутатами України Марченком О.О., Співаковським О.В., В.Литвином В.М., Кремінем Т.Д., Тимошенко Ю.В., Ляшком О.В.

2. Скерувати лист до Голови Верховної Ради України Парубія А.В.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про формування порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на період 15 - 18 листопада 2016 року щодо розгляду Верховною Радою України пріоритетних законопроектів з освітніх питань.

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України О. Співаковського взяти до відома.

2. Рекомендувати Верховній Раді України включити для першочергового розгляду до порядку  денного пленарного засідання  Верховної Ради України на період 15- 18 листопада 2016 року пакет законопроектів з освітніх питань.

для розгляду у першому читанні:

-  проект Закону про внесення змін до розділу ХV Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про вищу освіту” (щодо вступу до аспірантури та діяльності спеціалізованих вчених рад) (реєстр. № 4783 від 06.06.2016р., н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський);

-  проект Закону про внесення змін до розділу ХV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо строків захисту дисертацій та права на отримання диплому доктора філософії (реєстр. № 2316а від 08.07.2015р., н.д.О.Скрипник, А.Журжій);

-  - проект Закону про внесення змін до розділу ХV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо строків захисту дисертацій  та права на отримання диплому доктора філософії (реєстр. 2316а від 08.07.2015р., н.д.О.Скрипник, А.Журжій);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав (реєстр. № 3692 від 22.12.2015р., н.д.В.Пташник, П.Костенко, І,Подоляк, О.Скрипник, Т.Острікова, Н.Кацер-Бучковська, Р.Семенуха, І.Сисоєнко, І.Крулько, І.Климпуш-Цинцадзе, А.Шкрум);

- про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо підвищення державної підтримки  Національної академії наук України та національних галузевих академій наук”  (реєстр. № 4477 від 20.04.2016р., н.д.О.Співаковський, А.Павелко, А.Гордєєв, С.Хлань, В.Галасюк, А.Немировський);

- проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність (реєстр. 4365 від 01.04.2016р., н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, М.Поплавський, В.Галасюк, О.Скрипник);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів  (реєстр.  № 3829  від  27.01.2016р.,  н.д.О.Співаковський,  І.Кириленко,  Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський, О.Скрипник, І.Мельничук, Р.Мацола, А.Гордєєв, С.Хлань, А.Шинькович);

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безкоштовного харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів (реєстр. № 3829-1 від 11.02.2016р., н.д.Н.Королевська, Ю.Солод);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення вимоги попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими ЗМІ)  (реєстр. 2047 від 07.04.2015р., н.д.С.Лещенко, В.Ар’єв, Ю.Луценко, Д.Добродомов, В.Сюмар, В.Войціцька, О.Медуниця, М.Найєм, Ж.Соболєв, С.Заліщук) (доопрацьований);

- проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р., н.д.О.Марченко, О.Співаковський, В.Литвин, Т.Кремінь, Ю.Тимошенко, О.Ляшко);

- проект Постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів (реєстр. № 5272 від 13.10.2016р., н.д.І.Кириленко).

для повторного розгляду з пропозиціями Президента України:

- про пропозиції Президента України до Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти від 04.02.2016 № 982-VIII;

- про пропозиції Президента України до Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо фінансування професійно-технічної освіти”  від  04.02.2016 № 983-VIII.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                 О. СПІВАКОВСЬКИЙ

 

 

Заступник

Голови Комітету                                                                                                                                 І. КИРИЛЕНКО