Круглий стіл на тему: "Проблеми нормативно-правового забезпечення розвитку міжнародного співробітництва в сфері вищої освіти в Україні"

11 грудня 2015, 13:23

8 листопада 2013 року відбувся круглий стіл на тему: «Проблеми нормативно-правового забезпечення розвитку міжнародного співробітництва в сфері вищої освіти в Україні».

Комітет з питань науки і освіти за всі роки свого існування вперше провів захід, присвячений такий тематиці. Предметом обговорення стали проблеми, що стосуються:

-        реалізації програм академічної мобільності студентів і викладачів;

-        навчання іноземних студентів в Україні, реалізації міжнародних освітніх програм, що завершуються видачею спільних дипломів,

-        залучення іноземних викладачів до викладання у вищих навчальних закладах України;

-        виконання спільних освітніх міжнародних проектів, які фінансуються програмами Європейського Союзу.

Як підкреслила Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич, вирішення зазначених питань потребує об’єднання зусиль різних міністерств і відомств. Тому до роботи круглого столу Комітет залучив усі зацікавлені сторони. На заході були присутні представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства закордонних справ України, Державної міграційної служби України, Національної академії педагогічних науки України, дипломатичних представництв тих країн, з яких найбільша чисельність студентів навчаються у вищих навчальних закладах Уклади, Українського державного центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки України, проректори з міжнародного співробітництва вищих навчальних закладів України, Національного ТЕМПУС-офісу в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні  тощо.

За словами Л. Гриневич, невизначеність національної стратегії інтернаціоналізації вищої освіти робить зусилля України інтегруватися в загальносвітовий та європейський освітній простір малоефективними і залишає це прагнення на рівні декларативних намірів. Власне з цих та інших причин Україна повільно просувається в напрямку реалізації Болонського процесу.  Тому для України важливо визначити національну стратегію інтернаціоналізації вищої освіти та відповідно сформулювати принципи проведення ефективних змін, що надзвичайно актуально в період активного реформування сфери освіти, а також проголошеного Президентом України та закріпленого на законодавчому рівні Верховною Радою України стратегічного курсу на євроінтеграцію.