Протокол №6 від 17.04.2013 року

18 вересня 2013, 11:22

        

 

 

 

                      

                     КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                    6

 

                                                                                17          квітня           13

 

                                                                          м.Київ

                                                                  вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 16.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ:   члени   Комітету  -  Сич О.М.,  Сорока М.П.,  Зубчевський  О.П.,   Дзоз В.О.,   Дорохов А.М.,   Ємець Л.О.,  Павленко Р.М.,   Парубій А.В., Фаріон І.Д.; працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники  завідувача секретаріату Комітету Домаранський О.О., Шевченко М.М., головні консультанти: Гарбуза С.А.,  Козієвська О.І.,  Красняков Є.В.,  Семенюк С.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Суліма Євген Миколайович - Перший заступник Міністра освіти і науки України, Гриньов Борис Вікторович - заступник Голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України, Шовкалюк Віктор Степанович - директор Департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України, Кравченко Дмитро Володимирович - заступник Голови Державного  комітету телебачення і радіомовлення України, Кудін Валентина Анатоліївна - заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України, Насонов Олександр Геннадійович - заступник директора Департаменту Міністерства економіки України, Бондаренко Андрій Володимирович - начальник відділу фінансів освіти Міністерства фінансів України, Андросенко Максим Іванович - начальник відділу соціальної та професійної адаптації колишніх військовослужбовців Міністерства соціальної політики України, Цибульник Олексій Владиленович - головний спеціаліст Департаменту з гуманітарної політики секретаріату Кабінету Міністрів України, Карабутова Вікторія Вікторівна - представник Асоціації міст України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” (стосовно мінімальної кількості учнів у класах загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у сільській місцевості) (реєстр. № 2768 від 09.04.2013р., н.д.В.Журавський).

2. Про проект Постанови про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості (реєстр. № 2367 від 21.02.2013р., н.д.О.Доній).

3. Про проект Закону про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів (реєстр. № 2352 від 20.02.2013р., н.д.С.Лабазюк,  С.Івахів, С.Мартиняк).

4. Про проект Закону про інноваційну діяльність (реєстр. № 2003 від 14.01.2013р., Кабінет Міністрів України).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо безкоштовного підвезення дітей та педагогічних працівників у сільській місцевості) (реєстр. № 2244 від 07.02.2013р., н.д.В.Дзоз).

6. Про проект Закону про внесення зміни до статі 26.1 Закону України “Про видавничу справу” щодо формування державного замовлення (реєстр. № 2232 від 07.02.2013, Кабінет Міністрів України).

7. Про затвердження Рекомендацій слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти на тему: “Про стан та законодавче забезпечення фінансування наукової та науково-технічної діяльності” (13 березня 2013 року).

8. Про проект Закону про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні (реєстр. № 1044 від 12.12.2012р., н.д.П.Симоненко, О.Зубчевський, М.Дзарданов, С.Баландін, Р.Скарбовійчук).

9. Про створення при Верховній Раді України Комісії майбутнього.

10. Про проект Постанови про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи позашкільної освіти, у тому числі закладів освіти у сфері культури, державної та комунальної форми власності. (реєстр. № 2792 від 12.04.2013р., н.д.Л.Гриневич, В.Кириленко).

11. Про проект Закону про внесення змін до Закону України Про освіту (щодо використання будівель, споруд, приміщень навчальних закладів та установ системи освіти) (реєстр. № 2167 від 04.02.2013р, н.д.Л.Гриневич).

12. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” щодо наповнюваності класів та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів (реєстр. № 0906 від 12.12.2012р., н.д.М.Луцький, друге читання).

13. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо введення мораторію на обмеження або припинення постачання електричної та теплової енергії установам охорони здоров’я та закладам освіти) (реєстр. № 2544 від 14.03.2013р., н.д.В.Пазиняк).

14. Про затвердження складу Конкурсної комісії з призначення премій Верховної Ради України та присудження іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим.

15. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо збільшення розміру пенсійного забезпечення педагогічних працівників та встановлення додаткових державних гарантій педагогічним та науково-педагогічним працівникам) (реєстр. № 1124 від 19.12.2012р., н.д.А.Павловський, О.Дубовой, В.Дубіль).

16. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про здійснення державних закупівель” (щодо особливостей здійснення закупівлі продуктів харчування для дошкільних навчальних закладів) (реєстр. № 2055 від 21.01.2013р., н.д.Г.Зубко).

17. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання статусу державного службовця медичним та педагогічним працівникам) (реєстр. №  1019 від 12.12.2012р., н.д.С.Міщенко).

18. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства соціальної політики України) (реєстр. № 1129 від 19.12.2012р., н.д.Ю.Мірошниченко, В.Сушкевич).

19. Про проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями (реєстр. № 2246 від 07.02.2013р., н.д.А.Шипко, О.Кузьмук).

20. Про внесення змін до постанов Верховної Ради України щодо збільшення розміру щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам України та Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим.

 

 

1. СЛУХАЛИ:   інформацію  народного  депутата  України  Журавського В.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” (стосовно мінімальної кількості учнів у класах загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у сільській місцевості) (р. № 2768).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М.,  Сорока М.П.,  Зубчевський  О.П.,   Дзоз В.О.,   Дорохов А.М.,   Ємець Л.О.,  Павленко Р.М.,   Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” (стосовно мінімальної кількості учнів у класах загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у сільській місцевості) (реєстр. № 2768 від 09.04.2013 року), внесений народним депутатом України Журавським В.С. прийняти за основу.

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Донія О.С. про проект Постанови про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості (р. № 2367).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М.,  Сорока М.П.,  Зубчевський  О.П.,   Дзоз В.О.,   Дорохов А.М.,   Ємець Л.О.,  Павленко Р.М.,   Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

Під час обговорення питання заступник Голови Комітету Сорока М.П. вніс пропозицію повернути вищезазначений проект Постанови субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. поставила на голосування дві пропозиції, а саме:

1) Рекомендувати Верховній Раді України повернути проект Постанови суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Голосували:

 За” - 2 (Сорока М.П., Дзоз В.О.);

 “проти” - 8 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Зубчевський О.П., Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.).

Рішення не прийнято.

 

2) Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови Верховної Ради України про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості (реєстр. № 2367 від 21.02.2013 року), поданий народним депутатом України Донієм О.С. та прийняти його за основу і в цілому.

Голосували:

“за”8 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Зубчевський О.П., Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

 “проти” – 2 (Сорока М.П., Дзоз В.О.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

За результатами обговорення проекту Постанови члени Комітету з питань науки і освіти: 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови Верховної Ради України про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості (реєстр. № 2367 від 21.02.2013 року), поданий народним депутатом України Донієм О.С. та прийняти його за основу і в цілому.

2. Визначити доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання народного депутата України, Голову Комітету Гриневич Л. М.

Голосували:

“за”8 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Зубчевський О.П., Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

 “проти” – 2 (Сорока М.П., Дзоз В.О.);

“утримались” – 0.

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Лабазюка С.П. про проект Закону про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів (р. № 2352).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Сорока М.П.,  Зубчевський  О.П., Дзоз В.О., Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

Під час обговорення питання секретар Комітету Зубчевський О.П. вніс пропозицію вищезазначений законопроект прийняти за основу.

Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. поставила на голосування дві пропозиції, а саме:

1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

Голосували:

 За” - 2 (Зубчевський М.П., Дорохов А.М.);

“проти – 8  (Гриневич Л.М.,   Сич О.М.,  Сорока М.П.,  Дзоз В.О., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.).

Рішення не прийнято.

 

2). Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів (реєстр. № 2352 від 20.02.2013 року),  внесений  народними  депутатами  України  Лабазюком С.П.,  Івахівим С.П., Мартиняком С.В. повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Голосували:

“за”  8 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Сорока М.П., Дзоз В.О., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

 “проти”2 (Зубчевський М.П., Дорохов А.М.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

За результатами обговорення проекту Закону члени Комітету з питань науки і освіти: 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів (реєстр. № 2352 від 20.02.2013 року),  внесений  народними  депутатами  України  Лабазюком С.П.,  Івахівим С.П., Мартиняком С.В. повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. доповісти зазначений проект закону на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Голосували:

“за”  8 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Сорока М.П., Дзоз В.О., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

 “проти”2 (Зубчевський М.П., Дорохов А.М.).

“утримались” – 0.

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

4. СЛУХАЛИ:  інформацію заступника Голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Гриньова Б.В. про проект Закону про інноваційну діяльність (р. № 2003).

 

В  обговоренні  взяли  участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Сорока М.П.,  Зубчевський  О.П., Дзоз В.О., Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

Заступник Голови Комітету Сорока М.П. під час обговорення запропонував вищезазначений законопроект прийняти за основу.

Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. поставила на голосування дві пропозиції, а саме:

1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

Голосували:

 “за” - 4 (Сорока М.П., Зубчевський О.П., Дзоз В.О., Дорохов А.М.);

“проти – 6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М.,  Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.).

Рішення не прийнято.

2).  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про інноваційну діяльність” (реєстр. № 2003 від 14. 01. 2013 року), поданий Кабінетом Міністрів України, відправити на доопрацювання до головного Комітету з метою його доповнення положеннями щодо розвитку інноваційної інфраструктури, уточнення та розширення механізмів державної підтримки та венчурного фінансування інноваційної діяльності, формування системи публічно-приватного партнерства у сфері інноваційної діяльності. 

Голосували:

“за”  6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М.,  Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

“проти” – 4 (Сорока М.П., Зубчевський О.П., Дзоз В.О., Дорохов А.М.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

За результатами обговорення проекту Закону члени Комітету з питань науки і освіти: 

УХВАЛИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про інноваційну діяльність” (реєстр. № 2003 від 14. 01. 2013 року), поданий Кабінетом Міністрів України, відправити на доопрацювання до головного Комітету з метою його доповнення положеннями щодо розвитку інноваційної інфраструктури, уточнення та розширення механізмів державної підтримки та венчурного фінансування інноваційної діяльності, формування системи публічно-приватного партнерства у сфері інноваційної діяльності. 

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. виступити співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з   цього  питання.  

Голосували:

“за”  6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М.,  Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

“проти” – 4 (Сорока М.П., Зубчевський О.П., Дзоз В.О., Дорохов А.М.);

“утримались” – 0.

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Дзоз В.О. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо безкоштовного підвезення дітей та педагогічних працівників у сільській місцевості) (р. № 2244).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Сорока М.П.,  Зубчевський  О.П., Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування” (щодо безкоштовного підвезення дітей та педагогічних працівників у сільській місцевості) (реєстр. № 2244 від 07.02.2013 року), внесений народним депутатом України Дзоз В.О. прийняти за основу.

2. Рішення та пропозиції Комітету направити до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, який визначено головним при розгляді зазначеного проекту закону.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Кравченка Д.В. про проект Закону про внесення зміни до статі 26.1 Закону України “Про видавничу справу” щодо формування державного замовлення (р. № 2232).  

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Сорока М.П.,  Дорохов А.М.,  Ємець Л.О.,  Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення зміни до статі 26.1 Закону України “Про видавничу справу” щодо формування державного замовлення (реєстр. № 2232 від 07.02.2013р.), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ:  інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про затвердження Рекомендацій слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти на тему: Про стан та законодавче забезпечення фінансування наукової та науково-технічної діяльності” (13 березня 2013 року).

 

В обговоренні взяли участь:  Сич О.М., Сорока М.П., Зубчевський О.П., Дорохов А.М.,  Ємець Л.О.,  Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Гриньов Б.В., Суліма Є.М., Шевченко М.М.

 

Заступник Голови Комітету Сорока М.П. запропонував Рекомендації вищезазначених слухань направити на доопрацювання.

 

Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. поставила на голосування дві пропозиції, а саме:

 

1) Направити Рекомендації слухань на доопрацювання.

Голосували:

 “за” - 3 (Сорока М.П., Зубчевський О.П., Дорохов А.М.);

“проти – 6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М.,  Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.).

Рішення не прийнято.

 

2) Затвердити Рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти на тему: “Про стан та законодавче забезпечення фінансування наукової і науково-технічної діяльності”. 

Голосували:

“за”  6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М.,  Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

 “проти” – 3 (Сорока М.П., Зубчевський О.П., Дорохов А.М.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

За результатами обговорення питання члени Комітету з питань науки і освіти: 

УХВАЛИЛИ:

      1. Затвердити   Рекомендації  слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти на тему: “Про стан та законодавче забезпечення фінансування наукової і науково-технічної діяльності” (додаються).

      2.  Підтримати проект Постанови Верховної Ради України  щодо створення при Верховній Раді України Комісії майбутнього як дорадчо-консультативного органу при Верховній Раді України.

3. Доручити підкомітету з питань науки і інноваційної діяльності (народний депутат України Павленко Р.М.) підготувати:

план  заходів щодо реалізації положень Рекомендацій;

матеріали до видання збірнику з проведення слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти на тему: “Про стан та законодавче забезпечення фінансування наукової і науково-технічної діяльності”. 

4. Надіслати рішення та рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти на тему “Про стан та законодавче забезпечення фінансування наукової і науково-технічної діяльності” Президенту України, Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів України, Міністерству доходів і зборів України, Міністерству економічного розвитку та торгівлі України, Міністерству освіти  і науки України, Державному агентству України з питань науки, інновацій та інформатизації України, Національній академії наук України, національним галузевим академіям наук України для організації роботи з їх виконання відповідно до статті 24  Закону України “Про комітети Верховної Ради України”.

Про результати розгляду та вжиті заходи просимо поінформувати Комітет до 1 липня 2013 року та 1 грудня 2013 року.

5. Контроль за реалізацією цього рішення покласти на голову підкомітету з питань науки і інноваційної діяльності Павленка Р.М.

Голосували:

“за”  6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М.,  Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

“проти” – 3 (Сорока М.П., Зубчевський О.П., Дорохов А.М.);

“утримались” – 0.

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

8. СЛУХАЛИ:  інформацію секретаря Комітету з питань науки  і освіти Зубчевського О.П. про проект Закону про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні (р. № 1044).

 

В  обговоренні  взяли  участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Сорока М.П., Дорохов А.М.,  Ємець Л.О.,  Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Гриньов Б.В., Суліма Є.М., Шевченко М.М.

 

Голова підкомітету з питань вищої освіти Фаріон І.Д. внесла пропозицію вищезазначений законопроект відхилити.

 

Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. поставила на голосування дві пропозиції, а саме:

 

1) Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні (р. № 1044) прийняти за основу.

Голосували:

“за” –  2 (Зубчевський О.П., Дорохов А.М.);

“проти” – 6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М.,  Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.).

Рішення не прийнято.

 

2) Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України  про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні (реєстр. № 1044 від 12.12.2012р.),   поданий   народними   депутатами   України   П.М.Симоненком,   О.П.Зубчевським,  М.С.Дзардановим,  С.В.Баландіним,  Р.В.Скарбовійчуком, як такий що не має самостійного предмета законодавчого регулювання,  оскільки переважна більшість суспільних відносин, які пропонується врегулювати цим Законом, вже врегульовані у чинному законодавстві.

Голосували:

“за” –  6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М.,  Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

“проти” – 2 (Зубчевський О.П., Дорохов А.М.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

За результатами обговорення проекту Закону члени Комітету з питань науки і освіти: 

УХВАЛИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України  про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні (реєстр. № 1044 від 12.12.2012р.),   поданий   народними   депутатами   України   П.М.Симоненком,   О.П.Зубчевським,  М.С.Дзардановим,  С.В.Баландіним,  Р.В.Скарбовійчуком, як такий що не має самостійного предмета законодавчого регулювання,  оскільки переважна більшість суспільних відносин, які пропонується врегулювати цим Законом, вже врегульовані у чинному законодавстві.

2. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України  з питань науки і освіти врахувати положення цього законопроекту при  опрацюванні законопроекту  “Про інноваційну діяльність” (реєстр. № 2003).

3. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Л.М.Гриневич виступити  співдоповідачем на пленарному засіданні Верховній Раді України з  цього питання.

Голосували:

“за” –  6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М.,  Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

“проти” – 2 (Зубчевський О.П., Дорохов А.М.);

“утримались” – 0.

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

9. СЛУХАЛИ:  інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. щодо створення при Верховній Раді України Комісії майбутнього.

 

В  обговоренні  взяли  участь:  Сич О.М., Дорохов А.М.,  Ємець Л.О.,  Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

Підтримати проект Постанови Верховної Ради України  щодо створення при Верховній Раді України Комісії майбутнього як дорадчо-консультативного органу при Верховній Раді України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи позашкільної освіти, у тому числі закладів освіти у сфері культури, державної та комунальної форми власності (р. № 2792).

В обговоренні взяли участь: Сич О.М., Дорохов А.М.,  Ємець Л.О.,  Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови Верховної Ради України про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи позашкільної освіти, у тому числі у сфері культури, державної та комунальної форми власності (реєстр. № 2792 від 12.04.2013 року),  поданий  народними депутатами України Гриневич Л. М., Кириленком В.А. та прийняти його за основу і в цілому.

2. Визначити доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання народного депутата України, Голову Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л. М.

Рішення прийнято одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо використання будівель, споруд, приміщень навчальних закладів та установ системи освіти) (р. № 2167).

 

В обговоренні взяли участь: Сич О.М., Дорохов А.М., Ємець Л.О.,  Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України Про освіту (щодо використання будівель, споруд, приміщень навчальних закладів та установ системи освіти) (реєстр. № 2167 від 04.02.2013р.), внесений  народним  депутатом  Л.Гриневич  розглянути  в першому читанні і прийняти за основу.

2. Визначити доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання Голову Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

Голосували:

“за” –  6  (Гриневич Л.М.,  Сич О.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.);

“проти” – 0;

“утримались” – 2 (Зубчевський О.П., Дорохов А.М.);

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

12. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” щодо наповнюваності класів та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів (р. № 0906).

В обговоренні взяли участь:  Сич О.М., Дорохов А.М., Ємець Л.О.,  Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути у другому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” щодо реорганізації та ліквідації загальноосвітнього навчального закладу та наповнюваності класів, розташованих у селах, селищах (реєстр. № 0906 від 12.12.2012 року) та прийняти його в цілому.

2. Доручити Голові Комітету Гриневич Л. М. доповісти зазначений проект закону на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

13. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Сича О.М. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо введення мораторію на обмеження або припинення постачання електричної та теплової енергії установам охорони здоров’я та закладам освіти) (р. № 2544). 

 

В обговоренні взяли участь: Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо введення мораторію на обмеження або припинення постачання електричної та теплової енергії установам охорони здоров’я та закладам освіти) (реєстр. № 2544 від 14.03.2013р.), внесений народним депутатом України В.Пазиняком, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Рішення прийнято одноголосно.

 

14. СЛУХАЛИ:  інформацію голови підкомітету з питань науки та інноваційної діяльності Павленка Р.М. про затвердження складу Конкурсної комісії з призначення премій Верховної Ради України та присудження іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим.

 

В обговоренні взяли участь: Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М., Шевченко М.М.

 

Під час обговорення питання голова підкомітету з питань професійної освіти Дорохов А.М. запропонував включити до складу Конкурсної комісії секретаря Комітету Зубчевського О.П.

 

Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Сич О.М. поставив на голосування дві пропозиції, а саме:

 

1) Затвердити склад Конкурсної комісії з призначення премій Верховної Ради України та присудження іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим.

Голосували:

“за” –  4 (Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубі        й А.В.) ;

“проти” – 0;

“утримались” – 2 (Сич О.М., Фаріон І.Д.).

 

2) Затвердити склад Конкурсної комісії з врахуванням висловлених пропозицій за їх погодженням з Головою Комітету.

Голосували:

“за” –  одноголосно.

 

За результатами обговорення питання члени Комітету з питань науки і освіти: 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити  склад Конкурсної комісії з призначення премій Верховної Ради України та присудження іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим  ученим (додаються), з врахуванням висловлених пропозицій за їх погодженням з Головою Комітету.

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

15. СЛУХАЛИ:  інформацію  Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Сича О.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо збільшення розміру пенсійного забезпечення педагогічних працівників та встановлення додаткових державних гарантій педагогічним та науково-педагогічним працівникам) (р.  № 1124).

 

В обговоренні взяли участь:  Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

У звязку з відсутністю субєкта права законодавчої ініціативи перенести розгляд законопроекту на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

16. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Сича О.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про здійснення державних закупівель” (щодо особливостей здійснення закупівлі продуктів харчування для дошкільних навчальних закладів) (р. № 2055). 

 

В обговоренні взяли участь: Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про здійснення державних закупівель” (щодо особливостей здійснення закупівлі продуктів харчування для дошкільних навчальних закладів) (реєстр. № 2055 від 21.01.2013 року),  внесений  народним  депутатом України Зубком Г.Г. прийняти за основу.

2. Рішення та пропозиції Комітету направити Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, який визначено головним при розгляді зазначеного проекту закону.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

17. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Сича О.М. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання статусу державного службовця медичним та педагогічним працівникам) (р. №  1019).

 

В обговоренні взяли  участь:  Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання статусу державного службовця медичним та педагогічним працівникам) (реєстр. №  1019 від 12.12.2012р.), внесений народним депутатом України С.Міщенком за підсумками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Рішення Комітету направити Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

18. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Сича О.М. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства соціальної політики України) (р. № 1129).  

 

В обговоренні  взяли  участь: Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства соціальної політики України) (реєстр. № 1129 від 19.12.2012р.), внесений народними депутатами України Ю.Мірошниченком, В.Сушкевичем розглянути в першому читанні і прийняти за основу.

2. Рішення Комітету направити Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

19. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Сича О.М. про проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями (р. № 2246).  

 

 В обговоренні взяли участь:  Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями (реєстр. № 2246 від 07.02.2013р.), внесений народними депутатами України А.Шипком, О.Кузьмуком розглянути в першому читанні і прийняти за основу.

2. Рішення Комітету направити Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

20. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Сича О.М. про внесення змін до постанов Верховної Ради України щодо збільшення розміру щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам України та Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим.

 

В обговоренні взяли участь:  Дорохов А.М., Ємець Л.О., Павленко Р.М., Парубій А.В., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін до постанов Верховної Ради України щодо збільшення розміру щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам України та Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л. М. доповісти проект Постанови на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                       Л.ГРИНЕВИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                                 О.ЗУБЧЕВСЬКИЙ