Протокол №4 від 20.03.2013 року

16 вересня 2013, 13:22

        

 

 

 

                      

                     КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                   4

 

                                                                                20          березня         13

 

                                                                          м.Київ

                                                                  вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 17.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ:  члени Комітету - Сич О.М.,  Зубчевський О.П.,  Дзоз В.О., Дорохов А.М., Ємець Л.О., Фаріон І.Д.; працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету Домаранський О.О., Шевченко М.М., головні  консультанти:  Гарбуза С.А., Головінов В.П.,  Козієвська О.І.,  Красняков Є.В.,  Семенюк С.В.

 

ВІДСУТНІ:   члени   Комітету    Сорока М.П.,  Павленко Р.М.,  Парубій А.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Дніпров Олексій Сергійович - заступник Міністра освіти і науки України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо особливостей митного оподаткування вищих навчальних закладів і наукових установ) (реєстр. № 2057 від 21.01.2013р., н.д.В.Балога).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” (щодо посилення правового та соціально-економічного захисту осіб, які навчаються) (реєстр. № 2015 від 15.01.2013р., н.д.І.Бережна, А.Пінчук).

3. Про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: Зовнішнє незалежне оцінювання якості освіти в Україні: надбання, проблеми, шляхи вдосконалення (22 травня 2013 року) (реєстр. № 2195 від 05.02.2013р., н.д.О.Зубчевський).

 

 

1. СЛУХАЛИ:  інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Фаріон І.Д. про проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо особливостей митного оподаткування вищих навчальних закладів і наукових установ) (р. № 2057).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Гриневич Л.М.,  Сич О.М., Зубчевський О.П.,  Дзоз В.О., Дорохов А.М., Ємець Л.О., Дніпров О.С.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону України про внесення змін до Митного кодексу України (щодо особливостей митного оподаткування вищих навчальних закладів і наукових установ) (реєстр. № 2057 від 21.01.2013 р.), внесений народним депутатом України В.Балогою, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики підготувати його до другого читання.

2. Під час доопрацювання законопроекту до другого читання у пункті 9-1 після слів “вищими навчальними закладами України” доповнити словами “та науковими установами для забезпечення їх освітньої та наукової діяльності, якщо ідентичні товари з аналогічними якісними показниками не виробляються в Україні (перелік таких товарів встановлюється Кабінетом Міністрів України) або якщо ці товари передаються навчальним закладам і науковим установам у рамках міжнародних наукових та освітніх програм або надходжень за рахунок спонсорських коштів”.

3. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

Голосували:

“за” –  одноголосно;

“проти” – 0;

“утримались” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ:  інформацію голови підкомітету з питань професійної освіти Дорохова А.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” (щодо посилення правового та соціально-економічного захисту осіб, які навчаються) (р. № 2015).

 

В  обговоренні  взяли  участь:    Гриневич Л.М., Сич О.М., Зубчевський О.П.,  Дзоз В.О., Ємець Л.О., Фаріон І.Д., Дніпров О.С.

 

Голова Комітету Гриневич Л.М. запропонувала додати до проекту рішення пункт, в якому рекомендувати Комітету з питань соціальної політики та праці,  визначеному головним при підготовці законопроекту до розгляду у другому читанні, чітко розмежувати функції студентських професійних спілок і органів студентського самоврядування.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” (щодо посилення правового та соціально-економічного захисту осіб, які навчаються), реєстр. № 2015 від 15.01.2013, внесений народними депутатами І.Бережною та А.Пінчуком, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці при підготовці цього законопроекту до розгляду у другому читанні врахувати застереження Міністерства освіти і науки України (додаються на 3 аркушах), а також, з метою недопущення юридичної колізії та ускладнення застосування законів, взяти до уваги, що чинним Законом України “Про вищу освіту” (стаття 38) визначені функції студентського самоврядування у вищих навчальних закладах, які за змістом дублюються з нормами запропонованого законопроекту, а тому у проекті необхідно чітко розмежувати функції студентських професійних спілок і органів студентського самоврядування.

3. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

Голосували:

“за” –  одноголосно;

“проти” – 0;

“утримались” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Зубчевського О.П. про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: “Зовнішнє незалежне оцінювання якості освіти в Україні: надбання, проблеми, шляхи вдосконалення” (22 травня 2013 року) (р. № 2195).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Дзоз В.О., Ємець Л.О., Фаріон І.Д., Дніпров О.С.

 

 

Під час обговорення проекту Постанови Голова Комітету Гриневич Л.М. запропонувала два проекти рішення, а саме:

1)    Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови за основу і в цілому.

 За” - 3 (Зубчевський О.П., Дзоз В.О., Дорохов А.М.)

 “Проти” - 4 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Ємець Л.О., Фаріон І.Д.)

 “Утримались” - 0

 Рішення не прийнято.

 

2) Відхилити зазначений проект Постанови.

“За”- 4 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Ємець Л.О., Фаріон І.Д.)

“Проти” – 3 (Зубчевський О.П., Дзоз В.О., Дорохов А.М.)

Утримались” - 0

Рішення прийнято.

 

Після обговорення рішення Комітету, Перший заступник Голови Комітету Сич О.М. запропонував при формуванні плану роботи на друге півріччя запланувати проведення парламентських слухань на тему: “Зміст та якість загальної середньої освіти”.

Голова Комітету Гриневич Л.М. внесла пропозицію провести парламентські слухання на ширшу тематику, присвячену проблемі підвищення якості середньої освіти.

Заступник Міністра освіти і науки Дніпров О.С. звернувся з проханням до членів Комітету проводити парламентські слухання після випускної компанії.

 

За результатами проведеного обговорення члени Комітету остаточно

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: Зовнішнє незалежне оцінювання якості освіти в Україні: надбання, проблеми, шляхи вдосконалення (22 травня 2013 року) (реєстр. № 2195 від 05.02.2013р.), поданий народним депутатом країни О.Зубчевським відхилити.

Голосували:

“За”- 4 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Ємець Л.О., Фаріон І.Д.)

“Проти” – 3 (Зубчевський О.П., Дзоз В.О., Дорохов А.М.)

Утримались” - 0

Рішення прийнято.

 

 

Голова Комітету                                                                     Л.ГРИНЕВИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                                О.ЗУБЧЕВСЬКИЙ