Лілія Гриневич пропонує створити при Верховній Раді Комісію з питань майбутнього

03 червня 2013, 14:18

Лілія Гриневич пропонує створити при Верховній Раді Комісію з питань майбутнього

 

Голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич запропонувала включити до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради проект Постанови ( 2164а) «Про Комісію майбутнього при Верховній Раді України». Про це вона оголосила в понеділок 3 червня на Погоджувальній раді.

У ситуації, коли при прийнятті державних рішень більше політичної доцільності і лобіювання інтересів ніж здорового глузду, існує потреба створення спеціального майданчику незаангажованого фахового діалогу про питання майбутнього країни, зокрема, науки та освіти, - підкреслила голова Комітету з питань науки і освіти.

Рішення про створення Комісії майбутнього було прийнято за рекомендаціями Комітетських слухань, які відбулись 13 березня.

У більшості парламентів країн Європейського Союзу створені спеціальні комісії майбутнього, які координують політику держави з врахуванням нових досягнень науки.

«Ми впевнені, що така цілеспрямована робота має бути проведена і у парламенті України. Це непросте, але надзвичайно важливе завдання. Особливо, коли українським Урядом ліквідовано загальнодержавну програму розвитку високих технологій, та – прийнято Державну програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, де акцентується зусилля на розвитку технологій другого та третього укладів», - підкреслила голова Комітету.

Передбачається, що комісія стане дорадчо-консультативним  органом, що функціонуватиме на громадських засадах. До складу комісії увійдуть представники національних академій наук, вищих навчальних закладів, наукових організацій, відомі вчені, народні депутати.