Лілія Гриневич візьме участь в засіданні Постійної комісії Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць СНД з питань освіти і науки

11 жовтня 2013, 15:51

Лілія Гриневич візьме участь в засіданні Постійної комісії Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць СНД з питань освіти і науки

 

10-11 жовтня голова Комітету Верховної Ради Україні з питань науки і освіти Лілія Гриневич візьме участь у засіданні Постійної комісії Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць СНД з питань освіти і науки в Санкт-Петербурзі (Російська Федерація).

 

Серед питань, які обговорюватимуться під час засідання Постійної комісії:

- проект модельного Інноваційного кодексу для держав-учасниць СНД;

- проект модельного закону «Про підвищення кваліфікації, перепідготовку і стажування державних службовців»;

- проект Законодавчих основ Концепції стійкого та безпечного розвитку держав-учасниць МПА СНД у галузі освіти і науки;

- проект рекомендацій «Про підготовку педагогічних кадрів»;

- проект модельного закону «Про транскордонну освіту».

 

Довідково:

Міжпарламентська Асамблея (МПА) держав-учасниць СНД утворена в результаті Угоди, підписаної в Алма-Аті 27 березня 1992 року Головами Верховних Рад держав-учасниць СНД: Білорусі, Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Російської Федерації, Таджикистану та Узбекистану як консультативний інститут для обговорення питань і розгляду проектів документів, що представляють спільний інтерес. У 1999 році до Алматинського договору приєдналась Україна. У травні 1995 року голови держав СНД підписали Конвенцію про Міжпарламентську Асамблею, яка вступила в силу 16 січня 1996 року. Згідно з цією Конвенцією, МПА отримала офіційний статус міждержавного органу і зайняла важливе місце в системі органів СНД.

Пленарні засідання МПА відбуваються не рідше, як двічі на рік. У них беруть участь парламентські делегації. Найбільше значення в діяльності МПА мають питання, пов'язані з гармонізацією і зближенням законодавств країн СНД. Ця робота здійснюється шляхом прийняття МПА модельних законодавчих актів і рекомендацій, при створенні яких береться до уваги досвід парламентів країн СНД і міжнародних парламентських організацій. За роки діяльності Асамблеї було прийнято більше 130 документів, які забезпечують зближення національних законодавств. Рішення МПА та її органів приймаються на основі консенсусу.