Засідання Комітету 07 лютого 2012 року

08 лютого 2012, 15:15

                   

 

                      КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

 

 

 

                                                                                                             До протоколу № 55

                                                                                                     від 07 лютого 2012 року

 

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України

“Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні,

транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів”

(щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО) (друге читання)

(реєстр. № 8494 від 12.05.2011р., Кабінет Міністрів України)

___________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, заслухавши інформацію про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО) (реєстр. № 8494 від 12.05.2011р.), поданий Кабінетом Міністрів України, в и р і ш и в :

 

1. Підтримати проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО) (реєстр. № 8494 від 12.05.2011р.), що підготовлений до другого читання, внести його на розгляд Верховної Ради України і рекомендувати прийняти у цілому як закон.

 

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити заступника Голови Комітету з питань науки і освіти С.А.Давимуку.

 

 

Голова Комітету                                                             М.Г.Луцький

 

 

 

 

Про проект Закону про внесення змін до частини другої статті 44

Закону України “Про вищу освіту”

щодо усунення дискримінації права громадян України на освіту

(реєстр. № 8614 від 02.06.2011р., н.д.В.Чуднов, М.Круць)

________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до частини другої статті 44 Закону України “Про вищу освіту” щодо усунення дискримінації права громадян України на освіту (реєстр. № 8614 від 02.06.2011р.), внесений народними депутатами України В.Чудновим, М.Круцем, беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України від 01.12.2011 року, Комітет відзначає, що законопроектом передбачається шляхом внесення змін до статті 44 Закону України “Про вищу освіту” здійснювати прийом до вищих навчальних закладів осіб, які навчатимуться за кошти фізичних або юридичних осіб, та нагороджених золотою або срібною медаллю, що вступають до вищих навчальних закладів у рік здобуття повної загальної середньої освіти, без врахування результатів зовнішнього незалежного оцінювання, а також приймати вищезазначених осібна навчання до вищих навчальних закладів на основі конкурсу шляхом співбесіди з профільного предмету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно направити на доопрацювання.

Враховуючи викладене, Комітет  в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону про внесення змін до частини другої статті 44 Закону України “Про вищу освіту” щодо усунення дискримінації права громадян України на освіту (реєстр. № 8614 від 02.06.2011р.), внесений народними депутатами України В.Чудновим, М.Круцем, відхилити.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань базової освіти В.Курилу.

 

 

Голова Комітету                                                         М.Г.Луцький


 

 

Про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України

Про загальну середню освіту

(щодо мораторію на закриття сільських шкіл)

 (реєстр. № 6615 від 23.08.2011р., доопрацьований,

н.д.В.Кириленко )

_________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо мораторію на закриття сільський шкіл) Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти звертає увагу на те, що 10.01.2012 року (протокол № 54) Комітетом підтримано законопроект про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (реєстр. № 9062 від 18.08.2011 р., автор н.д.М.Томенко), який передбачає врегулювання процедур реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів.

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. За результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо мораторію на закриття сільських шкіл) (доопрацьований) (реєстр. № 6615 від 23.08.2011 року), внесений народним депутатом України В. Кириленком відхилити.

 

2. Визначити доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання народного депутата України, Голову Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г.  

 

 

Голова Комітету                                                             М.Г.Луцький


 

 

Про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України

“Про загальну середню освіту” (щодо недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів з державною мовою навчання

(україномовних шкіл) на території України)

(реєстр. № 9062-1 від 01.09.2011р., н.д.А.Яценюк)

__________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо мораторію на закриття сільський шкіл) Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти звертає увагу на те, що 10.01.2012 року (протокол № 54) Комітетом підтримано законопроект про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (реєстр. № 9062 від 18.08.2011 р., автор н.д.М.Томенко), який передбачає врегулювання процедур реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів.

 

 Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. За результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів з державною мовою навчання (україномовних шкіл) на території України) (реєстр. № 9062-1 від 01.09.2011р.), внесений народним депутатом України А.Яценюком відхилити.

 

2. Визначити доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання народного депутата України, Голову Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г.

 

 

Голова Комітету                                                         М.Г.Луцький


 

 

Про запит народного депутата України Карпука В.Г. від 07 грудня 2011р.

щодо недоцільності передачі вищих навчальних закладів І-ІV рівнів

акредитації, навчально-методичних і науково-методичних установ

Міністерства охорони здоров’я України до сфери управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; вжиття невідкладних заходів та внесення змін до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 1191-р

від 16 листопада 2011 р. “Деякі питання управління вищими навчальними

закладами” в частині підпорядкування медичних навчальних закладів

____________________________________________________________________

 

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Луцького М.Г., Першого заступника Міністра освіти і науки, молоді та  спорту України Суліми Є.М.  про  запит  народного  депутата  України  Карпука В.Г. від 07 грудня 2011р. щодо недоцільності передачі вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, навчально-методичних і науково-методичних установ Міністерства охорони здоров’я України до сфери управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; вжиття невідкладних заходів та внесення змін до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 1191-р від 16 листопада 2011 р. “Деякі питання управління вищими навчальними закладами” в частині підпорядкування медичних навчальних закладів, Комітет відзначає, що передача вищих навчальних закладів до сфери управління МОНмолодьспорту зумовлена необхідністю оптимізації мережі вищих навальних закладів. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 р. № 1191 “Деякі питання управління вищими навчальними закладами”, яким  передбачалася передача до 1 січня 2012 року до сфери управління МОНмолодьспорту вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, навчально-методичних і науково-методичних установ, що були підпорядковані іншим центральним органам виконавчої влади, було прийняте на виконання Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження програми  економічних  реформ  на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, затвердженого Указом Президента України від 27 квітня 2011 року № 504.

 

Комітет вважає таку передачу доцільною, оскільки вона сприятиме дотриманню єдиних державних вимог щодо якості підготовки фахівців і здійснення єдиних підходів у плануванні, організації, мотивації та контролю за якістю діяльності системи підготовки фахівців з вищою освітою.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

1. Інформацію Голови Комітету Луцького М.Г. та Першого заступника Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Суліми Є.М. взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України підготувати та  прийняти відповідні урядові рішення щодо вирішення проблем функціонування клінічних медичних установ, що діють на базі державних і комунальних вищих медичних навчальних закладів, зокрема щодо орендних відносин, роботи за сумісництвом висококваліфікованих фахівців вищих навчальних закладів та клінічних установ.

3. Звернутись до Президента України Януковича В.Ф. щодо необхідності та доцільності продовження започаткованого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 р. № 1191 “Деякі питання управління вищими навчальними закладами” процесу оптимізації мережі вищих навчальних закладів. Копію звернення направити Прем’єр-міністру України Азарову М.Я.

4. Рішення направити Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерству охорони здоров`я України.

5. Контроль за виконанням Рішення покласти на народного депутата України, голову підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С.      

6. Про прийняте Рішення проінформувати Голову Верховної Ради України В.М.Литвина, народного депутата України Карпука В.Г.         

 

 

Голова Комітету                                                                  М.Г.Луцький


 

 

 

 

Про затвердження Плану заходів з підготовки та проведення

14 березня 2012 року парламентських слухань на тему:

 “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання”

_____________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Затвердити План заходів з підготовки та проведення 14 березня 2012 року парламентських слухань на тему: “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання” (додається).

 

2. Контроль за виконанням Плану заходів з підготовки та проведення парламентських слухань покласти на народного депутата України, секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С.

 

 

 

Голова Комітету                                                             М.Г.Луцький


 

Щодо розвитку вітчизняної науки

_________________________________________________

 

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти М.Г.Луцького щодо питань розвитку вітчизняної науки, що були обговорені у грудні 2011 року під час зустрічі з Президентом Національної академії наук України Б.Є.Патоном,  Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і- ш и в:

 

1. Інформацію щодо питань розвитку вітчизняної науки, що були обговорені під час зустрічі з президентом Національної академії наук України Б.Є.Патоном взяти до відома.

2. Провести  у березні 2012 року спільне засідання Комітету та Президії НАН України,  на якому розглянути  питання стану та розвитку вітчизняної науки.

3. Доручити секретаріату Комітету разом з Президією НАН України:

- опрацювати пропозиції Національної академії наук України щодо розвитку вітчизняної науки та підготувати конкретні заходи з їх реалізації, у тому числі на законодавчому рівні;

- підготувати звернення до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо збільшення обсягів бюджетного фінансування Національної академії наук України у 2012 році.

 

 

 

Голова Комітету                                                                  М.Г.Луцький


 

 

Про нагородження відзнаками Верховної Ради України

 науково-педагогічних працівників

Міжнародного університету бізнесу і права у м.Херсоні

___________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

Підтримати клопотання громадської організації – Всеукраїнський союз жінок-трудівниць “За майбутнє дітей України” та нагородити відзнаками Верховної Ради України за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, плідну науково-педагогічну діяльність, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих кадрів:

Почесною грамотою Верховної Ради України

 

Некряч

Анастасію Іванівну

 

-

в.о. ректора Міжнародного університету бізнесу і права у   м.Херсоні, доктора політичних наук, доцента

 

Прохорчук

Світлану Володимирівну

-

завідувача кафедри обліку і аудиту Міжнародного університету бізнесу і права у   м.Херсоні, кандидата економічних наук, доцента

 

Бавика

Олександра Євгеновича

-

проректора з навчально-методичної роботи Міжнародного університету бізнесу і права у   м.Херсоні, кандидата політичних наук, доцента

 

 

Голова Комітету                                                                  М.Г.Луцький