18 лютого 2009

24 червня 2011, 10:15

        

 

 

                      

                               

                        КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                     24

 

                                                                                  18 лютого 2009

                                                                            

                                                                               м.Київ

                                                                       вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Полохало В.І.

 

ПРИСУТНІ:   члени   Комітету  -   Табачник Д.В., Давимука С.А.,  Самойлик К.С.,  Оробець Л.Ю., Курило В.С., Доній О.С.; завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступник завідувача секретаріату Комітету Домаранський  О.О.,  головні  консультанти:   Андрощук Г.О.,    Гарбуза С.А.,   Головінов В.П.,  Козієвська  О.І.,  Красняков Є.В., Шевченко М.М.,  спеціаліст І категорії Бродзянська А.Л.

 

ВІДСУТНІ: Зубець М.В., Жванія Д.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Стріха Максим Віталійович - заступник Міністра освіти і науки України, Полянський Павло Броніславович – заступник Міністра освіти і науки України, Вітренко Юрій Миколайович – заступник Міністра економіки України, Гаряча Олена Василівна – заступник Міністра праці та соціальної політики України, Буца Богдан Еманоїлович – заступник Міністра оборони України, Фліссак Ярослав Антонович – директор Департаменту з питань науки та гуманітарної сфери Рахункової палати України, Вашека Галина Володимирівна – заступник начальника управління – начальник відділу фінансів освіти Міністерства фінансів України, Рєпін Володимир Федорович – начальник відділу фінансів науки Міністерства фінансів України, Танюк Леонід Степанович – голова Національної спілки театральних діячів України, Машкін Владислав Геннадійович - директор Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України, Кучерук Микола Максимович – голова Державної служби з питань національної культурної спадщини, Ващенко Ярослава Леонтіївна – завідуюча юридичного сектору Державної служби з питань національної культурної спадщини, Лисенко Сергій Вікторович – директор Департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства праці та соціальної політики України, Сова Світлана Іванівна – заступник директора Департаменту у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Ільченко Михайло Юхимович – проректор Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”, Володін Василь Геннадійович – директор юридичного департаменту Державного агентства України з інвестицій та інновацій.

 

 ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про результати аудиту Рахункової палати України щодо ефективності використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству освіти і науки України на здійснення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти.

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань ( р. № 3675 від 29.01.2009р., Кабінет Міністрів України).

3. Про проект Закону про наукові парки (р. № 0956 від 23.11.2007р., н.д.А.Мартинюк, К.Самойлик, Ю.Каракай, В.Полохало).

4. Про проект Закону про колективне управління правами на твори, виконання, фонограми, відеограми (р. № 2451, н.д.С.Давимука, Я.Кендзьор).

5. Про проект Закону про внесення зміни до статті 27 Закону України “Про вищу освіту” (щодо створення навчальних закладів за участю іноземних, фізичних та юридичних осіб) (р. № 2383 від 16.04.2008р., н.д.Д.Табачник, К.Ващук, С.Осика).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо надання статусу національного вищому навчальному закладу та процедури призначення керівників) (р. № 3328 від 30.10.2008р., н.д.О.Доній).

7. Про проект Закону про внесення зміни до Закону України “Про освіту” (щодо пенсійного забезпечення освітян) (р. № 2728 від від 09.07.2008р., н.д.О.Зарубінський, О.Шепелев).

8. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (щодо запровадження щомісячної державної соціальної допомоги) (р. № 2716 від 07.07.2008р., н.д.В.Уколов).

9. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони культурної спадщини (р. № 3190, Кабінет Міністрів України).

10.Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (щодо посилення соціального захисту)  (р. № 3239, н.д.В.Олійник).

11. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення справності і модернізації озброєння та військової техніки Збройних Сил України (р. № 3514, Кабінет Міністрів України).

12. Про нагородження відзнаками Верховної Ради України працівників Інституту фізики Національної академії наук України.

13. Різне:

· про виконання Міністерством освіти і науки України рішення Комітету від 14 січня 2009 року щодо проблем в роботі та стану фінансування Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу.

 

1. СЛУХАЛИ:  інформацію директора Департаменту з питань науки та гуманітарної сфери Рахункової палати України Фліссака Я.А. та заступника Міністра освіти і науки України Полянського П.Б. про результати аудиту Рахункової палати України щодо ефективності використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству освіти і науки України на здійснення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти.

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Оробець Л.Ю., Доній О.С.

 

Народний депутат України Доній О.С під час обговорення проекту рішення Комітету вніс пропозицію виділити окремим пунктом питання щодо оцінки роботи Міністерства освіти і науки України в частині використання коштів Державного бюджету України, виділених центральному органу виконавчої влади у сфері освіти на здійснення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти і запропонував цю роботу визнати незадовільною.

За пропозицію н.д.Донія О.С. голосували:

“за” – 3 чол.. (Табачник Д.В., Самойлик К.С., Доній О.С.)

“проти” – 2 чол. (Полохало В.І., Оробець Л.Ю.).

“утримався” – 1 чол. (Давимука С.А.).

 

Народний депутат України Табачник Д.В. під час обговорення проекту рішення Комітету запропонував визнати незадовільною роботу Міністерства освіти і науки України в частині не забезпечення унормування законодавчого поля щодо врегулювання процедури запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти, а також зняти з проекту рішення Комітету п.2.2 щодо виділення коштів з Державного бюджету на 2009 рік для створення 27 навчально-екзаменаційних центрів Українського центру оцінювання якості освіти.

За пропозицію н.д.Табачника Д.В. голосували:

“за” – 3 чол.. (Полохало В.І., Табачник Д.В., Самойлик К.С.)

“проти” – 1 чол. (Оробець Л.Ю.).

Пропозиції народних депутатів України Табачника Д.В., Донія О.С. враховані в остаточному рішенні Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію взяти до відома.

2. Визнати незадовільною роботу Міністерства освіти і науки України в частині використання коштів Державного бюджету України, виділених центральному органу державної виконавчої влади у сфері освіти на здійснення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти.

3. Визнати незадовільною роботу Міністерства освіти і науки України з підготовки проектів змін та доповнень до чинного законодавства  щодо законодавчого врегулювання процедури запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти та питань адміністративної та кримінальної відповідальності за можливі порушення процедур зовнішнього незалежного оцінювання, розголошення змісту тестових завдань тощо.

4. Рекомендувати Кабінету Міністрів України внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання та використання його результатів)”.

5. Звернути увагу Міністерства освіти і науки України на необхідність прискорення розробки та прийняття нормативно-правових актів щодо підвищення рівня стимулювання педагогічних, науково-педагогічних працівників, які залучаються до зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти. 

6. Доручити підкомітетам з питань фахової (Курило В.С.)  та базової освіти (Оробець Л.Ю) під час підготовки проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет на 2009 рік” підготувати пропозиції щодо включення до видаткової частини бюджету коштів для створення навчально-екзаменаційних центрів Українського центру оцінювання якості освіти. 

За запропоновану редакцію проекту рішення голосували:

“за” -  5 чол. (Полохало В.І., Табачник Д.В., Давимука С.А., Самойлик К.С., Доній О.С.);

“проти” - 1 чол. (Оробець Л.Ю.).

 

 

2. СЛУХАЛИ:  інформацію заступника Міністра освіти і науки України Полянського П.Б. та голови підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань ( р. № 3675).

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Давимука С.А., Доній О.С.

 

Під час обговорення проекту рішення Комітету народний депутат України Табачник Д.В. вніс пропозицію до п.2 проекту рішення та запропонував доручити виступити від Комітету при розгляді зазначеного законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України - Голові Комітету з питань науки і освіти Полохалу В.І.

За пропозицію народного депутата України голосували:

“за”-  1 чол. (Табачник Д.В.);

“проти”- 4 чол. (Полохало В.І., Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Доній О.С.).

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань (реєстр. № 3675 від 29.01.2009 р.), поданий Кабінетом Міністрів України та прийняти його у першому читанні.

2. Співдоповідачем від Комітету з питань науки і освіти із зазначеного проекту закону визначити голову підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю.

3. Комітет наголошує, що Кабінетом Міністрів України не були взяті до уваги рекомендації Комітету від 13.02.2008 р., 16.04.2008 р. та доручення Прем’єр-міністра України від 24.04.2008 р. щодо підготовки та внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України відповідних змін до Кримінального кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення  щодо унормування процедури проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів та визначення відповідальності за порушення процедур незалежного оцінювання, розголошення змісту тестових завдань  і наполягає на негайному виконанні вищезазначених рекомендацій. 

За запропоновану редакцію проекту рішення голосували:

“за” -  4 чол. (Полохало В.І., Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Доній О.С.);

“проти” - 1 чол. (Табачник Д.В.).

 

 

3. СЛУХАЛИ:  інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Закону про наукові парки (р. № 0956).

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Оробець Л.Ю., Доній О.С., Стріха М.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону про наукові парки (р. № 0956), що підготовлений до повторного другого читання, внести на розгляд Верховної Ради України і рекомендувати прийняти його в цілому як закон.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуку С.А.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А.  та  заступника  Міністра  освіти  і  науки  України  Стріхи М.В. про проект Закону про колективне управління правами на твори, виконання, фонограми, відеограми (р. № 2451).

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Оробець Л.Ю., Доній О.С., Вітренко Ю.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про колективне управління правами на твори, виконання, фонограми, відеограми (реєстр. № 2451 від 07.05.2008р.),   поданий   народними   депутатами   України  Давимукою С.А. і Кендзьором Я.М., розглянути у першому читанні і прийняти за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету із зазначеного питання на сесії Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І.

Голосували:

“за” – 3 чол. (Полохало В.І., Давимука С.А., Оробець Л.Ю.);

 “утримались” – 2 чол. (Табачник Д.В., Доній О.С.).

Рішення прийнято.

 

5. СЛУХАЛИ:  інформацію першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Табачника Д.В. про проект Закону про внесення зміни до статті 27 Закону України “Про вищу освіту” (щодо створення навчальних закладів за участю іноземних, фізичних та юридичних осіб) (р. № 2383).

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Давимука С.А., Самойлик К.С.,    Курило В.С.,  Оробець Л.Ю.,  Доній О.С., Вашека Г.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Тимчасового Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення зміни до статті 27 Закону України “Про вищу освіту” (щодо створення навчальних закладів за участю іноземних, фізичних та юридичних осіб) (реєстр. № 2383 від 16.04.2008р.), внесений народними депутатами України Д.Табачником, К.Ващук, С.Осикою, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти підготувати його до другого читання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, першому заступнику Голови Комітету Д.В.Табачнику.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ:  інформацію голови підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Донія О.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо надання статусу національного вищому навчальному закладу та процедури призначення керівників) (р. № 3328).

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Давимука С.А., Оробець Л.Ю.,  Стріха М.В., Вашека Г.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Тимчасового Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо надання статусу національного вищому навчальному закладу та процедури призначення керівників) (реєстр. № 3328 від 30.10.2008р.),  внесений народним депутатом України О.Донієм, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти підготувати його до другого читання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти О.С.Донію.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю. про проект Закону про внесення зміни до Закону України “Про освіту” (щодо пенсійного забезпечення освітян) (р. № 2728).

 

В  обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Давимука С.А.,  Доній О.С.,  Гаряча О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення зміни до Закону України “Про освіту” (щодо пенсійного забезпечення освітян) (реєстр. № 2728 від 09.07.2008р.), внесений народними депутатами України О.Зарубінським та О.Шепелевим за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2. Співдоповідачем від Комітету із зазначеного питання визначити народного  депутата  України, голову підкомітету з питань базової освіти Курила В.С.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (щодо запровадження щомісячної державної соціальної допомоги) (р. № 2716 ).

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Давимука С.А., Доній О.С., Гаряча О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (щодо запровадження щомісячної державної соціальної допомоги) (р. № 2716 від 07.07.2008р., внесений народним депутатом України В.Уколовим, розглянути в першому читанні і прийняти за основу.

2. Рішення направити до Комітету з питань сімї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Донія О.С. про проект Закону про внесення змін до  деяких   законодавчих   актів   України   щодо  охорони  культурної спадщини (р. № 3190).

 

В   обговоренні  взяли  участь:   Полохало В.І.,   Табачник Д.В.,   Давимука С.А., Оробець Л.Ю.,  Кучерук М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони культурної спадщини (р. № 3190 від 18.09.2008р.), поданий Кабінетом Міністрів України розглянути в першому читанні і прийняти за основу.

2. Рішення направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Рішення прийнято одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: інформацію першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Табачника Д.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (щодо посилення соціального захисту)  (р. № 3239).

 

В обговоренні взяли участь: Полохало В.І., Давимука С.А., Оробець Л.Ю.,  Доній О.С.,  Стріха М.В., Лисенко С.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (щодо посилення соціального захисту), внесений народним депутатом України В.Олійником, відхилити.

  2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. та заступника Міністра оборони України Буца Б.Е. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення справності і модернізації озброєння та військової техніки Збройних Сил України (р. № 3514).

 

В обговоренні  взяли  участь: Полохало В.І., Табачник Д.В., Оробець Л.Ю.,  Доній О.С.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення справності і модернізації озброєння та військової техніки Збройних Сил України, поданий Кабінетом Міністрів України, розглянути у першому читанні і прийняти за основу з урахуванням зауважень Головного науково-експертного управління.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про нагородження відзнаками Верховної Ради України працівників Інституту фізики Національної академії наук України.

 

В обговоренні взяли участь: Табачник Д.В., Давимука С.А., Оробець Л.Ю.,  Доній О.С.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання Національної академії наук України щодо нагородження відзнаками Верховної Ради України працівників Інституту фізики Національної академії наук України.

2. Представити подання до Верховної Ради України про нагородження працівників вищезазначеної установи відзнаками Верховної Ради України.  

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

13. Різне:

· про виконання Міністерством освіти і науки України рішення Комітету від 14 січня 2009 року щодо проблем в роботі та стану фінансування Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу.

 

СЛУХАЛИ:  інформацію голови підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Донія О.С. про виконання Міністерством освіти і науки України рішення Комітету від 14 січня 2009 року щодо проблем в роботі та стану фінансування Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу.

 

В обговоренні взяли участь: Табачник Д.В., Давимука С.А., Оробець Л.Ю.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію голови підкомітету Донія О.С. взяти до відома.

2. Відповідно до статті 14 Закону України “Про Комітети Верховної Ради України” включити до плану роботи Комітету питання щодо звіту Міністерства освіти і науки України щодо виконання рішення Комітету від 14.01.2009 року в частині фінансування Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу. Звіт Міністерства освіти і науки України з вищезазначеного питання заслухати на засіданні Комітету 04.03.2009 року.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                        В.ПОЛОХАЛО

 

 

Секретар Комітету                                                 К.САМОЙЛИК