14 травня 2008

23 червня 2011, 16:28

        

 

 

                      

                               

                        КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                     15

 

                                                                                   14 травня 2008

 

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Полохало В.І.

 

ПРИСУТНІ:   члени   Комітету    Табачник Д.В.,   Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Курило В.С., Доній О.С., Литвин В.М.; завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету Жиляєв І.Б., Домаранський О.О., головні   консультанти:   Андрощук Г.О., Гарбуза С.А., Головінов В.П., Козієвська О.І.,  Красняков Є.В.,   Шевченко М.М.,  спеціаліст  І  категорії Бродзянська А.Л.

 

ВІДСУТНІ: Самойлик К.С., Зубець М.З., Жванія Д.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Матвієнко Анатолій Сергійович – народний депутат України, Мармазов Євген Васильович – народний депутат України, Стріха Максим Віталійович - заступник Міністра освіти і науки України, Онищук Віктор Миколайович – заступник Міністра праці та соціальної політики України, Лазоришинець Василь Васильович – заступник Міністра охорони здоров’я України, Шмуляр Олег Васильович – заступник Голови Фонду державного майна України, Болюбаш Ярослав Якович - директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України, Рубан Ігор Анатолійович – голова Державного комітету інформатизації України, Вашека Галина Володимирівна - заступник начальника  управління – начальник відділу фінансів освіти Міністерства фінансів України, Максимов Олександр Анатолійович – виконуючий обов’язки директора Департаменту реформування відносин власності Міністерства економіки України, Бондаренко Микола Олександрович - директор ВАТ “Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів”.

 

 

 ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Постанови про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості (р. № 2227, н.д.В.Полохало, В.Литвин, Л.Оробець).

2. Про проект Закону про освіту осіб, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку (спеціальну освіту) (р. № 1270, н.д.К.Самойлик).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо університетськтих клінік) (р. № 1487, н.д.М.Комар, Т.Бахтеєва, Г.Маньковський).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах державної або комунальної власності) (р. № 1473, н.д.А.Матвієнко, О.Бондар).

5. Проект Закону про внесення змін та доповнень до статті 61 Закону України “Про освіту” та до статті 64 Закону України “Про вищу освіту” (щодо умов оплати навчання) (р. № 2162, н.д.В.Курило).

6. Про проект Закону про захист персональних даних (р. № 2273, н.д.О.Шевчук, В.Литвин, В.Полохало, К.Самойлик).

7. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про зайнятість населення” (нова редакція) (р. № 2173 від 05.03.2008р., н.д.В.Хара, Я.Сухий, О.Стоян, М.Папієв).

8. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації” (щодо ВАТ “Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів”) (р. № 2217, н.д.Є.Мармазов, А.Кінах).

9. Про нагородження відзнаками Верховної Ради України науково-педагогічних працівників.

10. Різне:

· про план заходів з підготовки та проведення парламентських слухань на тему “Удосконалення законодавчого забезпечення розвитку вищої освіти в Україні в контексті підготовки нової редакції Закону України “Про вищу освіту” (18 червня 2008 року)   (р. № 1387, н.д.В.Полохало).

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про проект Постанови про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості (р. № 2227).

 

В   обговоренні   взяли  участь:   Табачник Д.В.,   Давимука С.А.,  Оробець Л.Ю., Курило В.С., Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості,  внесений  народними  депутатами  України Полохалом В.І., Литвиним В.М., Оробець Л.Ю. (р. № 2227 від 17.03.2008 р.), розглянути у першому читанні і прийняти за основу та в цілому.

2. Визначити доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України під  час  розгляду цього питання Голову Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І.

Голосували:

за” – 6 чол. (Полохало В.І., Табачник Д.В., Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Курило В.С., Литвин В.М.);

проти” – 1 чол. (Доній О.С).

Рішення прийнято.

 

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Табачника Д.В. про проект Закону про освіту осіб, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку (спеціальну освіту) (р. № 1270).

 

В   обговоренні   взяли   участь:    Полохало В.І.,  Давимука С.А.,  Оробець Л.Ю., Курило В.С., Доній О.С., Литвин В.М., Стріха М.В., Вашека Г.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про освіту осіб, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку (спеціальну освіту) (р. № 1270 від 24.12.2007р.).

2. Співдоповідачем від Комітету із зазначеного проекту Закону визначити Голову підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо університетських клінік) (р. № 1487). 

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Полохало В.І.,   Табачник Д.В.,   Давимука С.А.,  Оробець Л.Ю.,  Доній О.С., Литвин В.М., Лазоришинець В.В., Болюбаш Я.Я.

 


УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховій Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо університетських клінік) (реєстр. № 1487 від 04.02.2006 р.), внесений народними депутатами України М.Комаром, Т.Бахтеєвою, Г.Маньковським, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти підготувати його до другого читання.   

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань фахової освіти В.Курилу. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах державної або комунальної власності) (р. № 1473).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Полохало В.І.,   Табачник Д.В.,   Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Доній О.С., Литвин В.М., Матвієнко А.С.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3, частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах державної або комунальної власності) (реєстр. № 1473 від 01.02.2008 року), внесений народними депутатами України А.Матвієнком, О.Бондарем, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.  

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань фахової освіти В.Курилу.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення змін та доповнень до статті 61 Закону України “Про освіту” та до статті 64 Закону України “Про вищу освіту” (щодо умов оплати навчання) (р. № 2162).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Полохало В.І.,   Табачник Д.В.,   Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Доній О.С., Литвин В.М., Вашека Г.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховій Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін та доповнень до статті 61 Закону України “Про освіту” та до статті 64 Закону України “Про вищу освіту” (щодо умов оплати навчання) (реєстр. № 2162 від 04.03.2008 р.), внесений народним депутатом України В.Курилом, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти підготувати його до другого читання.   

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань фахової освіти В.Курилу. 

Голосували:

за” – 5 чол. (Полохало В.І., Табачник Д.В., Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Курило В.С.,);

утримались” – 1 чол. (Доній О.С.).

Рішення прийнято.

 

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про проект Закону про захист персональних даних (р. № 2273).

 

В   обговоренні  взяли  участь:   Табачник Д.В.,    Давимука С.А.,  Оробець Л.Ю., Курило В.С., Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону про захист персональних даних, поданого народними депутатами України О.Шевчукому, В.Литвиним, В.Полохалом, К.Самойлик, реєстр. № 2273 від 25.03.2008р. та прийняти його за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити секретаря Комітету Самойлик Катерину Семенівну.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Міністра праці та соціальної політики Онищука В.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про зайнятість населення” (нова редакція) (р. № 2173).

В  обговоренні  взяли  участь:   Полохало В.І.,  Табачник Д.В.,    Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Курило В.С., Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про зайнятість населення” (нова редакція), внесений народними депутатами України В.Харою, Я.Сухим, О.Стояном, М.Папієвим, розглянути у першому читанні і прийняти за основу.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Мармазова Є.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації” (щодо ВАТ “Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів”) (р. № 2217).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Полохало В.І.,  Табачник Д.В.,    Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Курило В.С., Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації” (щодо ВАТ “Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів”) (р. № 2217) прийняти в цілому.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань економічної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про нагородження відзнаками Верховної Ради України науково-педагогічних працівників.

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Полохало В.І.,  Табачник Д.В.,    Давимука С.А., Оробець Л.Ю., Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання Міністерства освіти і науки України щодо нагородження відзнаками Верховної Ради України науково-педагогічних працівників.

2. Представити Голові Верховної Ради України подання про нагородження відзнаками Верховної Ради України науково-педагогічних працівників.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

10. Різне:

· про план заходів з підготовки та проведення парламентських слухань на тему “Удосконалення законодавчого забезпечення розвитку вищої освіти в Україні в контексті підготовки нової редакції Закону України “Про вищу освіту” (18 червня 2008 року)   (р. № 1387, н.д.В.Полохало).

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про план заходів з підготовки та проведення парламентських слухань на тему “Удосконалення законодавчого забезпечення розвитку вищої освіти в Україні в контексті підготовки нової редакції Закону України “Про вищу освіту” (18 червня 2008 року).  

 

В   обговоренні  взяли  участь:   Табачник Д.В.,   Давимука С.А.,   Оробець Л.Ю., Курило В.С., Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити план заходів з підготовки та проведення парламентських слухань на тему “Удосконалення законодавчого забезпечення розвитку вищої освіти в Україні в контексті підготовки нової редакції Закону України “Про вищу освіту” (18 червня 2008 року).  

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                        В.ПОЛОХАЛО

 

 

Секретар Комітету                                                 К.САМОЙЛИК