Засідання Комітету 21 березня 2012 року

28 березня 2012, 16:51

                   

 

                      КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

 

 

                                                                                                            До протоколу № 56

                                                                                       від 21 березня 2012 року

 

 

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України

щодо врегулювання окремих питань у сфері інтелектуальної власності

(реєстр. № 7526 від 30.12.2010р., Кабінет Міністрів України, друге читання)

_____________________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути у другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері інтелектуальної власності (реєстр. № 7526 від 30.12.2010р.), внесений Кабінетом Міністрів України та прийняти його в цілому як закон.

 

2. Визначити доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуку С.А.

 

 

Голова Комітету                                                        М.Г.Луцький

 


 

 

Про проект Постанови про внесення зміни до

Постанови Верховної Ради України Про Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних

і прикладних досліджень та науково-технічних розробок

(реєстр. № 10145 від 02.03.2012р., н.д.К.Самойлик)

________________________________________________________________

 

 Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти розглянув проект Постанови Верховної Ради України про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України Про Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок” (реєстр. № 10145 від 02.03.2012р.), внесений народним депутатом України К.Самойлик, в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України Про Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок” (реєстр. № 10145 від 02.03.2012р)., внесений народним депутатом України К.Самойлик прийняти за основу і в цілому

 

2. Доповідачем та співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання від Комітету визначити секретаря Комітету з питань науки і освіти К.Самойлик.

 

 

Голова Комітету                                                        М.Г.Луцький


 

 

 

Про проект Закону про систему професійних кваліфікацій

(реєстр. № 9625 від 20.12.2011р., н.д.О.Шевчук, Я.Сухий, В.Курило)

_______________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про систему професійних кваліфікацій (реєстр. № 9625 від 20.12.2011р.), внесений народними депутатами України О.Шевчуком, Я.Сухим, В.Курилом, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

 

 

 

Голова Комітету                                                        М.Г.Луцький

 


 

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України

 Про безоплатну правову допомогу (щодо юридичних клінік)

 (реєстр. № 9525 від 02.12.2011р., н.д.П.Мельник)

___________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України Про безоплатну правову допомогу (щодо юридичних клінік) (реєстр. № 9525 від 02.12.2011р.), внесений народним депутатом України П.Мельником, Комітет відзначає, що законопроектом передбачається внести зміни до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” з метою визначення юридичних клінік вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації, що здійснюють підготовку фахівців за напрямами “Правознавство”, “Правоохоронна діяльність”, суб’єктами надання безоплатної правової допомоги.

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради України вважає (висновок № 16/3-104/9525 від 07.02.2012р.), що за результатами розгляду у першому читанні проект доцільно повернути субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Закону України “Регламент Верховної Ради України” проект Закону про внесення змін до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” (щодо юридичних клінік) (реєстр. № 9525 від 02.12.2011р.),  внесений народним депутатом України П.Мельником, відхилити.

 

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

 

 

Голова Комітету                                                               М.Г.Луцький


 

Про проект Закону про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР

 щодо забезпечення педагогічних та науково-педагогічних працівників

 вищих навчальних закладів освіти житлом в першочерговому порядку

(реєстр. № 9702 від 13.01.2012р., н.д.Ю.Кармазін)

______________________________________________________________

 

 Розглянувши проект Закону про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР щодо забезпечення педагогічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів освіти житлом в першочерговому порядку (реєстр. № 9702 від 13.01.2012р.), внесений народним депутатом України Ю.Кармазіним, Комітет відзначає, що законопроектом пропонується викласти пункт 12 частини першої статті 45 Житлового кодексу Української РСР (Кодексу) в новій редакції, за змістом якої передбачається надання житлових приміщень у першочерговому порядку не тільки вчителям та іншим педагогічним працівникам загальноосвітніх шкіл і професійно-технічних навчальних закладів, а й “педагогічним й науково-педагогічним працівникам вищих навчальних закладів”.

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради України вважає (висновок № 16/3-158/9702 від 20.02.2012рю), що законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України “Регламент Верховної Ради України” проект Закону України “Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР щодо забезпечення педагогічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів освіти житлом у першочерговому порядку” (реєстр. № 9702 від 13.01.2012 р.), внесений народним депутатом України Ю.Кармазіним, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики підготувати його до другого читання.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

 

 

Голова Комітету                                                                М.Г.Луцький


 

 

 

Про результати проведення Рахунковою палатою України

 аудиту ефективності використання коштів

Державного бюджету на забезпечення навчальних закладів

підручниками і посібниками

__________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти заслухавши інформацію Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на забезпечення навчальних закладів підручниками і посібниками в и р і ш и в:

 

1. Інформацію Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на забезпечення навчальних закладів підручниками і посібниками взяти до відома.

 

2. Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України, Національній академії педагогічних наук України, Рахунковій палаті України проінформувати Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти щодо стану розробки та забезпечення навчальних закладів підручниками і посібниками.

 

 

 

Голова Комітету                                                                  М.Г.Луцький


 

 

Про результати проведення Рахунковою палатою України

аналізу формування і виконання у 2010-2011 роках

державного замовлення на поставку продукції для державних потреб

___________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти заслухавши інформацію Рахункової палати України про результати аналізу формування і виконання у 2010-2011 роках Державного замовлення на поставку продукції для державних потреб в и р і ш и в:

 

Інформацію Рахункової палати України про результати аналізу формування і виконання у 2010-2011 роках Державного замовлення на поставку продукції для державних потреб взяти до відома.

 

 

 

Голова Комітету                                                                  М.Г.Луцький


 

 

 

 

Про призначення Тіран С.В. на вакантну посаду

 головного консультанта секретаріату

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

___________________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Порушити клопотання перед Головою Верховної Ради України про призначення Тіран Сніжани Вікторівни на вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, яка працює на посаді старшого консультанта цього ж секретаріату Комітету та знаходиться у кадровому резерві на посаду головного консультанта секретаріату Комітету.

Встановити Тіран С.В. посадовий оклад, надбавки, доплати та ранг державної служби відповідно до штатного розпису.

 

2. Контроль за виконанням рішення Комітету покласти на Голову Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г.

 

 

 

Голова Комітету                                                        М.Г.Луцький


 

 

 

Про призначення Шаламай М.І. на посаду старшого консультанта

секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

_____________________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Порушити клопотання перед Головою Верховної Ради України про призначення Шаламай Марини Іванівни на посаду старшого консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, яка працює спеціалістом І категорії цього ж секретаріату Комітету та знаходиться у кадровому резерві на посаду старшого консультанта секретаріату Комітету.

Встановити Шаламай М.І. посадовий оклад, надбавки, доплати та ранг державної служби відповідно до штатного розпису.

 

2. Контроль за виконанням рішення Комітету покласти на Голову Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г.

 

 

 

Голова Комітету                                                        М.Г.Луцький


 

 

 

Про нагородження

Почесною грамотою Верховної Ради України

завідувача кафедри технологій, економіки та менеджменту у тваринництві Національного університету біоресурсів і природокористування України

Засухи Юрія Васильовича.

___________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

Підтримати клопотання громадської організації – Всеукраїнський союз жінок-трудівниць “За майбутнє дітей України” та нагородити відзнакою Верховної Ради України за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, плідну науково-педагогічну діяльність, вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної освіти та підготовку висококваліфікованих кадрів:

 

Почесною грамотою Верховної Ради України

 

Засуху

Юрія Васильовича

-

завідувача кафедри технологій, економіки та менеджменту у тваринництві Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктора сільськогосподарських наук, професора

 

 

 

Голова Комітету                                                                   М.Г.Луцький

 

 

 

                                       

 

                      КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

 

 

                                                                                                    До протоколу № 56

                                                                                                    від 21 березня 2012 року

 

Про результати проведення Рахунковою палатою України аудиту

Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського

та заходи щодо поліпшення її діяльності

___________________________________________________________________

 

Розглянувши результати здійсненого Рахунковою Палатою України          у ІІІ кв. 2011 р. аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету України на забезпечення і розвиток діяльності Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського (НБУВ) та інформацію про заходи, що вживаються Національною академією наук України з метою виправлення виявлених аудитом недоліків, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти відзначає, що Національна бібліотека України імені В.І.Вернадського є головним науково-інформаційним бібліотечним центром Української держави, відіграє провідну роль у забезпеченні зростаючих інформаційних потреб сфер науки, освіти, культури, державного управління, політико-правового, технологічного і інноваційного розвитку країни. Бібліотека зберігає у своїх фондах значну частину унікальних рукописних і друкованих пам’яток вітчизняної історико-культурної спадщини, належить до двадцятки найбільших бібліотек світу, є найбільш авторитетним науковим центром України із вивчення як традиційних проблем книгознавства і бібліотекознавства, так і розвитку новітніх електронних інформаційних ресурсів та соціальних комунікацій.

Аналіз недоліків і проблем, що мають місце в діяльності Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, свідчить, що їх головними причинами стали недостатність бюджетного фінансування та неможливість за таких умов здійснення ефективних масштабних і послідовних заходів з модернізації діяльності Бібліотеки, а також певна недооцінка державними органами її ролі та значення.

Особливо негативно у цьому плані відзначився зрив фінансування Державної програми розвитку діяльності Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського на 2005–2010 рр., затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.04 № 1085 на виконання розпорядження Президента


України від 02.12.03 № 396 “Про заходи щодо вдосконалення діяльності Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського”. Кошти на виконання зазначеної Програми виділялися тільки у 2008 р. В результаті Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського одержала лише близько 6 млн. грн. з 46,4 млн. грн., що становить лише близько 13% від плану. Зрозуміло, що це не могло не спричинити відставання Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського від провідних бібліотек зарубіжних країн, оскільки саме впродовж минулих п’яти років у всьому світі відбувся якісний стрибок у розбудові великих бібліотечних комплексів, переході на нові технології, розгортанні на базі бібліотечних установ потужних електронних інформаційних ресурсів.

У діяльності Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського існує також цілий ряд інших проблем, які ані Бібліотека, ані Національна академія наук України не можуть вирішити своїми силами. Невідкладною потребою є відновлення виділення Бібліотеці бюджетних коштів на закупівлю літератури та передплату зарубіжної наукової періодики. Мінімальні потреби у фінансуванні за цим напрямом забезпечення діяльності Бібліотеки складають нині 1,5–2 млн. грн. на рік.

Важливим завданням є розблокування перешкод щодо здійснення міжнародного книгообміну, який традиційно був одним з важливих джерел поповнення фондів Бібліотеки. Нині він стримується як через відсутність  у Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського коштів на відправку літератури за кордон (для цього потрібно додатково не менше 450 тис. грн. щороку), так і через необхідність митного оформлення всіх книжкових посилок, які надходять з-за кордону, якщо їх вартість перевищує 100 євро. На практиці Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського змушена  все частіше відмовлятись від їх одержання, що призводить до зворотнього відправлення посилок митницями і, як наслідок, до різкого скорочення співробітництва з зарубіжними бібліотеками.

Крайньою необхідністю є також розширення фінансування передплати доступу до світових баз електронної наукової інформації  від 4,7 млн. (станом на 2012 р.) до 7,5–8 млн. грн. з наступною індексацією.

Нарешті, гострою проблемою для Національної бібліотеки України імені В.І Вернадського є необхідність будівництва сучасного бібліотечного комплексу з фондосховищами, читальними залами, лабораторіями та робочими приміщеннями для співробітників. Його спорудження передбачено розпорядженням Президента України від 02.12.03 № 396 “Про заходи щодо вдосконалення діяльності Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського” та указом Президента України від 22.04.09 № 260 “Про деякі заходи щодо популяризації класичної української літератури та збереження літературної і культурної спадщини”. Національна академія наук України віднайшла можливість виділення для бібліотечного комплексу земельної ділянки площею 3 га в районі Феофанії. Однак, проектування, розгортання будівництва у наступні роки і розв’язання проблем забезпечення Бібліотеки сучасним обладнанням, включаючи електронні системи автоматизації її діяльності, вимагає значної цілеспрямованої підтримки з боку держави.

Комітет з питань науки і освіти Верховної Ради України  вирішив:

 

1. Інформацію директора Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського академіка НАН України Онищенка О.С. щодо результатів проведення Рахунковою палатою України аудиту Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського та заходи щодо поліпшення її діяльності взяти до відома.

 

2. Підтримати заходи Національної академії наук України щодо усунення порушень і недоліків, виявлених аудитом ефективності використання коштів Державного бюджету України на забезпечення та розвиток діяльності Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського, що затверджені розпорядженням НАН України № 795 від 07 грудня 2011 року.

 

3.     Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

 

3.1. При підготовці змін до Державного бюджету на 2012 р. та розробці проектів Державного бюджету на наступні роки вжити заходів до повного забезпечення потреб розвитку і модернізації матеріально-технічної бази Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського як це передбачено розпорядженням Президента України від 02.12.03 № 396 “Про заходи щодо вдосконалення діяльності Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського” та указом Президента України від 22.04.09 № 260 “Про деякі заходи щодо популяризації класичної української літератури та збереження літературної і культурної спадщини”.

3.2. Забезпечити безумовне виконання Державної цільової національно-культурної програми створення єдиної інформаційної бібліотечної системи “Бібліотека–XXI” та сприяти фінансовому забезпеченню участі Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського та інших установ НАН України у реалізації заходів і завдань Програми відповідно до затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.11 № 956 показників;

3.3. Вжити дієвих заходів до прискорення проектування та будівництва нового комплексу Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського, оснащення його сучасними системами автоматизації бібліотечно-інформаційної роботи;

3.4. Забезпечити скасування оплати митного оформлення літератури, що надходить до Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського з-за кордону по лінії міжнародного бібліотечного книгообміну;

3.5. Вжити заходів до посилення державного контролю за повним і своєчасним надходженням до Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського та інших визначених законодавством бібліотек і установ обов’язкових примірників творів друку та електронних документів на твердих носіях, випущених в Україні;

3.6. Розглянути питання про здійснення Україною загальнодержавної передплати зарубіжних електронних баз наукової та науково-технічної інформації;

3.7. За участю Міністерства економіки України та Міністерства фінансів України спільно з Національною академією наук України при формуванні проектів Державного бюджету України на 2013 та наступні роки:

1) передбачати цільове виділення Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського коштів для закупівлі літератури, передплати зарубіжної наукової періодики, забезпечення потреб відправки літератури за кордон за міжнародним бібліотечним книгообміном;

2)  передбачати  виділення  для  Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського капітальних вкладень в обсязі 2,5–3 млн. грн. на рік для забезпечення закупівлі необхідного у бібліотечно-інформаційних технологічних процесах комп’ютерного і периферійного обладнання та спеціальної сканувальної і фотографічної техніки, що використовується для створення страхових фондів документів, розгортання електронних інформаційних ресурсів;

3) забезпечити збільшення до 8 млн. грн. щорічно фінансування передплати Національною бібліотекою України імені В.І.Вернадського зарубіжних електронних баз наукової інформації.

 

 

 

Голова Комітету                                                                М.Г. Луцький