12 березня 2008

15 червня 2011, 18:22

        

 

 

 

                      

                     КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                   № 10

 

                                                                                12 березня 2008

 

                                                                          

                                                                          м.Київ

                                                                  вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Полохало В.І.

 

ПРИСУТНІ:  члени Комітету    Табачник Д.В.,   Оробець Л.Ю.,  Зубець М.В., Доній О.С., Литвин В.М.; завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету Жиляєв І.Б., Домаранський О.О., головні   консультанти: Гарбуза С.А., Головінов В.П., Шевченко М.М., спеціаліст І категорії Бродзянська А.Л.

 

ВІДСУТНІ: Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Жванія Д.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Болюбаш Ярослав Якович - директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України, Куликов Петро Мусійович - начальник Департаменту економіки та соціального розвитку Міністерства освіти і науки України, Вашека Галина Володимирівна - заступник начальника  управління – начальник відділу фінансів освіти Міністерства фінансів України, Романова Наталія Анатоліївна - начальник відділу оподаткування та прибутку майна організацій Міністерства фінансів України, Кляшторний Олексій - президент студентських організацій.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо питань студентського самоврядування) (р. № 1280, н.д.М.Томенко, Є.Суслов).

2. Про проект Постанови про відзначення 110 річниці від часу заснування Національного технічного університету “Київський політехнічний інститут” (р. № 2062, н.д.К.Самойлик, В.Полохало, В.Литвин, Д.Табачник ).

3. Про проект Постанови про відзначення 90-річчя від дня народження В.О.Сухомлинського (р. № 1406, н.д.В.Литвин, Ю.Литвин, І.Шаров, О.Зарубінський).

4. Про проект Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” щодо закладів професійно-технічної освіти (р. № 1322, н.д.М.Круць).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо узгодження з чинними освітянськими законами у частині звільнення та призначення керівників навчальних закладів) (р. № 1417, н.д.С.Подгорний, В.Полохало).

6. Про затвердження Інструкції “Про порядок висунення, оформлення та представлення праць на здобуття щорічних премій Верховної Ради України для найталановитіших учених в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та наукових розробок”.

7. Про проект Постанови про призначення у 2008 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших учених (р. № 2138, н.д.В.Полохало, К.Самойлик, М.Зубець).

8. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо рівня стипендії) (р. № 1099-1, н.д.О.Зарубінський).

9. Про проект Постанови Верховної Ради України  про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості (р. № 2227, н.д.В.Полохало, В.Литвин, Л.Оробець).

10. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (щодо ВАТ “Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів”) (н.д.Є.Мармазов).

11. Про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України.

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Табачника Д.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо питань студентського самоврядування) (р. № 1280).

 

В  обговоренні  взяли  участь:    Полохало В.І.,   Оробець Л.Ю.,   Зубець М.В.,  Доній О.С.,  Литвин В.М.,  Болюбаш Я.Я.,  Куликов П.М.,  Вашека Г.В., Кляшторний О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо питань студентського самоврядування) реєстр. № 1280 від 25.12.2007р., внесений народними депутатами України Томенком М.В. і Сусловим Є.І. розглянути у першому читанні і прийняти за основу з подальшим врахуванням його при підготовці нової редакції закону України “Про вищу освіту”.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань фахової освіти В.Курилу.

3. Вивчити питання про доцільність створення при Комітеті з питань науки і освіти консультативної ради представників студентського самоврядування та студентських організацій.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Табачника Д.В. про проект Постанови про відзначення 110 річниці від часу заснування Національного технічного університету “Київський політехнічний інститут” (р. № 2062).

 

В   обговоренні  взяли  участь:   Полохало В.І.,   Оробець Л.Ю.,   Зубець М.В.,  Доній О.С.,  Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про відзначення 110 річниці від часу заснування Національного технічного університету “Київський політехнічний інститут” (реєстр. № 2062 від 14.02.2008р.), внесений народними депутатами України К.Самойлик, В.Полохало, В.Литвиним, Д.Табачником, прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Д.Табачнику.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Литвина В.М. про проект Постанови про відзначення 90-річчя від дня народження В.О.Сухомлинського (р. № 1406).

 

В   обговоренні  взяли  участь:  Полохало В.І.,  Табачник Д.В.,  Оробець Л.Ю., Зубець М.В., Доній О.С.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про відзначення 90-річчя від дня народження В.О.Сухомлинського (реєстр. № 1406 від 23.01.2008р.), внесений народними депутатами України Литвиним В.М., Литвиним Ю.О., Шаровим І.Ф., Зарубінським О.О., прийняти за основу та в цілому.

2. Підтримати пропозиції Академії педагогічних наук України та доповнити  пункт 2 проекту Постанови таким змістом: 

- “проведення ремонтних робіт у приміщенні Павлиської середньої школи”;

- “доручення Академії педагогічних наук України щодо видання протягом 2008-2010 р.р. зібрання вибраних творів В.О.Сухомлинського та творів для дітей”.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з даного питання народному депутату України, члену Комітету з питань науки і освіти - Литвину В.М.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про проект Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” щодо закладів професійно-технічної освіти (р. № 1322).

 

В   обговоренні   взяли   участь:  Табачник Д.В.,  Оробець Л.Ю.,  Зубець М.В., Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” щодо закладів професійно-технічної освіти, внесений народним депутатом України М.Круць, відхилити.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію заступника завідувача секретаріату Комітету з питань науки і освіти Домаранського О.О. про проект Закону про  внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо узгодження з чинними освітянськими законами у частині звільнення та призначення керівників навчальних закладів) (р. № 1417).

 

В  обговоренні  взяли участь:   Полохало В.І.,  Табачник Д.В.,   Оробець Л.Ю.,  Зубець М.В., Доній О.С., Литвин В.М., Вашека Г.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо узгодження з чинними освітянськими законами у частині звільнення та призначення керівників навчальних закладів), внесений народними депутатами України Подгорним С.П. і Полохало В.І. (реєстр. № 1417 від 23.01.2008р.) розглянути в першому читанні і прийняти за основу.

2. Рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки Зубця М.В. про затвердження Інструкції “Про порядок висунення, оформлення та представлення праць на здобуття щорічних премій Верховної Ради України для найталановитіших учених в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та наукових розробок”.

 

В   обговоренні  взяли участь:  Полохало В.І.,  Табачник Д.В.,   Оробець Л.Ю.,  Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити Інструкцію про порядок висунення, оформлення та представлення праць на здобуття щорічних Премій Верховної Ради України для найталановитіших учених в галузі фундаментальних  і прикладних досліджень та науково-технічних розробок (додається).             

2. Продовжити термін подання у 2008 році робіт на здобуття Премій Верховної Ради України для найталановитіших учених в галузі фундаментальних  і прикладних досліджень та науково-технічних розробок  до 25  квітня 2008 року.  

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

7.  СЛУХАЛИ:  інформацію  голови  підкомітету  з  питань  науки  Зубця М.В. про проект Постанови про призначення у 2008 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших учених (р. № 2138).

 

В   обговоренні  взяли участь:  Полохало В.І.,  Табачник Д.В.,   Оробець Л.Ю.,  Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови про призначення у 2008 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших учених.

2. Доповідачем на засіданні Верховній Раді України з цього питання визначити голову підкомітету з питань науки Зубця М.В.   

Рішення прийнято одноголосно.

 

8.  СЛУХАЛИ:  інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Литвина В.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо рівня стипендії) (р. № 1099-1).

 

В   обговоренні  взяли участь:  Полохало В.І.,  Табачник Д.В.,   Оробець Л.Ю.,  Зубець М.В., Доній О.С.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо рівня стипендії) (реєстр. № 1099-1 від 10.01.2008р.), внесений народним депутатом України О.Зарубінським, повернути народному депутату України О.Зарубінському на доопрацювання у зв’язку з відсутністю фінансово-економічного обґрунтування (пункт 3 частина друга стаття 89 Регламенту Верховної Ради України).

2. Доручити виступити на засіданні Верховної Ради України з даного питання народному депутату України В.Курилу.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про проект Постанови Верховної Ради України  про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості (р. № 2227).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Табачник Д.В.,   Оробець Л.Ю.,   Зубець М.В., Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Внести на розгляд  Верховної Ради України і рекомендувати прийняти за основу та в цілому проект  Постанови Верховної Ради України про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України Голові Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти  Полохалу В.І.

Голосували:

“за” – 3 чол. (Полохало В.І., Оробець Л.Ю., Литвин В.М.);

“проти” – 1 чол. (Доній О.С.);

“утримались” – 2 чол. (Табачник Д.В., Зубець М.В.).

 

 

10. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (щодо ВАТ “Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів”) (н.д.Є.Мармазов).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Табачник Д.В.,   Оробець Л.Ю.,   Зубець М.В., Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

Відкласти розгляд проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (щодо ВАТ “Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів”).

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

11.  СЛУХАЛИ:  інформацію  голови  підкомітету  з питань науки Зубця М.В. про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України.

 

В   обговоренні  взяли  участь:  Полохало В.І., Табачник Д.В.,   Оробець Л.Ю.,  Доній О.С., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання щодо нагородження відзнакою Верховної Ради України заступника завідувача відділу зовнішньоекономічних зв’язків  Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Української аграрної академії наук Власова В.І.

2. Представити Голові Верховної Ради України подання про нагородження Власова В.І. Почесною грамотою Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                         В.ПОЛОХАЛО

 

 

Секретар Комітету                                                 К.САМОЙЛИК