Виїзне засідання Комітету за участю Консультативної Ради з питань інформатизації при Верховній Раді України 22 січня 2009 року

05 лютого 2009, 16:40

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

РІШЕННЯ

 

До протоколу № 23

від 22 січня 2009 року

 

 

Про розвиток Grid-середовища в Україні

______________________________________________________________________

 

       Комітет з питань науки і освіти разом з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України, заслухавши інформації голови робочої групи з розробки проекту Державної цільової програми впровадження і застосування Grid-технологій в Україні академіка Національної академії наук України А.Г. Загороднього та академіка Національної академії наук України М.З. Згуровського про діяльність Світового центру даних “Геоінформатика та сталий розвиток” (Україна, м. Київ)  в и р і ш и л и:

 

1. Інформацію про роботу Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України щодо розробки Концепції розвитку Grid-технологій в Україні (затвердженою Кабінетом Міністрів України), а також щодо розвитку суперкомп’ютерних обчислень і Світового центру даних “Геоінформатика та сталий розвиток” (Україна, м. Київ) взяти до відома та рекомендувати Національній академії наук України та Міністерству освіти і науки України активізувати роботу з впровадження і застосування Grid-технологій в Україні, забезпечення ефективної європейської і світової Grid-інтеграції.

2. Вважати за доцільне підтримати проект Державної цільової науково-технічної програми з впровадження і застосування Grid-технологій на 2009-2013 роки та рекомендувати Кабінету Міністрів України розглянути її в установленому порядку.

3. Рішення із зазначеного питання направити Кабінету Міністрів України.

 

Голова Комітету

Верховної Ради України

з питань науки і освіти

 

 

В.І.Полохало

 

Голова

Консультативної ради

з питань інформатизації

при Верховній Раді України

 

М.З.Згуровський

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

РІШЕННЯ

 

До протоколу № 23

від 22 січня 2009 року

 

 

Про проект Постанови про затвердження

Завдань Національної програми інформатизації

на 2009-2011 роки

(реєстр. № 3286 від 10.10.2008р., Кабінет Міністрів України)

________________________________________________________________

 

      Комітет з питань науки і освіти разом з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України, заслухавши інформацію голови Державного комітету інформатизації України Рубана Ігоря Анатолійовича про проект Постанови Верховної Ради України про затвердження Завдань Національної програми інформатизації на 2009-2011 роки (поданий Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 3286 від 10.10.2008 р.), в и р і ш и л и:

 

1. Вважати проект Постанови Верховної Ради України про затвердження Завдань Національної програми інформатизації на 2009-2011 роки (поданий Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 3286 від 10.10.2008 р.), таким, що потребує доопрацювання з метою посилення його взаємозв’язку з основними стратегічними нормативно-правовими актами, зокрема з Законами України “Про Державний бюджет України на 2009 рік”, “Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки” (і відповідним планом заходів з його виконання, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.08.2007 р. № 653-р), Постановою Верховної Ради України від 01.12.2005 р. № 3175-IV “Про Рекомендації парламентських слухань з питань розвитку інформаційного суспільства в Україні”, Указом Президента України від 23 квітня 2008 року № 377/2008 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 березня 2008 року “Про невідкладні заходи щодо забезпечення інформаційної безпеки Українитощо.

2. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови Верховної Ради України про затвердження Завдань Національної програми інформатизації на 2009-2011 роки (реєстр. № 3286 від 10.10.2008 р.) і повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

3. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з зазначеного питання  визначити голову підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Донія О.С.

 

 

Голова Комітету

Верховної Ради України

з питань науки і освіти

 

 

В.І.Полохало

 

Голова

Консультативної ради

з питань інформатизації

при Верховній Раді України

 

М.З.Згуровський

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

РІШЕННЯ

 

До протоколу № 23

від 22 січня 2009 року

 

 

Про доповідь Кабінету Міністрів України про стан та розвиток

інформатизації в Україні за 2008 рік

 

 

     Комітет з питань науки і освіти разом з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України, заслухавши інформацію голови Державного комітету інформатизації України І.А. Рубана про доповідь Кабінету Міністрів України про стан та розвиток інформатизації в Україні за 2008 рік вирішили зазначену інформацію взяти до відома.

 

 

Голова Комітету

Верховної Ради України

з питань науки і освіти

 

 

В.І.Полохало

 

Голова

Консультативної ради

з питань інформатизації

при Верховній Раді України

 

М.З.Згуровський

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

РІШЕННЯ

 

До протоколу № 23

від 22 січня 2009 року

 

 

Про проект Постанови про внесення змін до

Постанови Верховної Ради України від 5 червня 1996 року № 226/96-ВР

“Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України

студентам вищих закладів освіти”

(реєстр. № 3302-д від 19.01.2009р., н.д.В.Полохало, К.Самойлик)

_________________________________________________________________

 

       Розглянувши проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих закладів освіти” (реєстр. № 3302-д від 19.01.2000 р.), внесений народним депутатом України К.Самойлик, Комітет відзначає, що проектом Постанови передбачається уточнення розміру та порядку призначення іменних стипендій, заснованих Верховною Радою України для студентів вищих навчальних закладів.

 

Комітет  Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення іменних стипендій   Верховної   Ради   України   студентам   вищих закладів освіти” (реєстр. № 3302-д від 19.01.2000 р.), внесений народним депутатом України К.Самойлик, прийняти за основу і в цілому.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Секретарю Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти К.Самойлик.  

 

 

Голова Комітету                                                                      В.І.Полохало

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

РІШЕННЯ

 

До протоколу № 23

від 22 січня 2009 року

 

 

Про проект Постанови про внесення змін

до Постанови Верховної Ради України

“Про заснування соціальних стипендій Верховної Ради України

для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт

та дітей з малозабезпечених сімей

(реєстр. № 3103 від 20.01.2009р., н.д.А.Самойлик)

 

_________________________________________________________________

 

       Розглянувши проект Постанови про внесення змін до Постанови  Верховної Ради України “Про заснування соціальних стипендій Верховної Ради України для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей” (реєстр. № 3103 від 20.01.2009 р.), внесений народним депутатом України К.Самойлик,

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про внесення змін до Постанови  Верховної Ради України “Про заснування соціальних стипендій Верховної Ради України для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей” (реєстр. № 3103 від 20.01.2009 р.), внесений народними депутатами України К.Самойлик, прийняти за основу та в цілому.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України,   Секретарю Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти К.Самойлик.  

 

Голова Комітету                                                                                      В.І.Полохало

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

РІШЕННЯ

 

До протоколу № 23

від 22 січня 2009 року

 

 

Про проект Постанови про проведення парламентських слухань

Стратегія інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки

в умовах глобалізаційних викликів (17 червня 2009 року)

(реєстр. № 3632 від 20.01.2009р., н.д.В.Полохало, Д.Табачник, С.Давимука)

________________________________________________________________________

 

       Комітет з питань науки і освіти разом з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України, заслухавши інформацію голови Комітету з питань науки і освіти Полохала Володимира Івановича про проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань “Стратегія  інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів” (17 червня 2009 року),  поданий  народними  депутатами  України  В.І. Полохалом,  Д.В.Табачником,  С.А. Давимукою, К.С.Самойлик, М.В.Зубцем, В.С.Курилом, Д.В.Жванією, О.С.Довгим  (реєстр. № 3632 від 20.01.2009 р.), в и р і ш и л и:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути та прийняти проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слуханьСтратегія  інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів” (17 червня 2009 року).

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання  визначити голову Комітету з питань науки і освіти В.І. Полохала.

3. Рекомендувати членам Консультативної ради з питань інформатизації при Верховній Раді України забезпечити тісну співпрацю з Комітетом з питань науки і освіти у підготовці та проведенні зазначених парламентських слухань та приймати безпосередню участь в розробці Стратегії  інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів.

 

Голова Комітету

Верховної Ради України

з питань науки і освіти

 

 

В.І.Полохало

 

Голова

Консультативної ради

з питань інформатизації

при Верховній Раді України

 

М.З.Згуровський

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

РІШЕННЯ

 

До протоколу № 23

від 22 січня 2009 року

 

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України

“Про науково-технічну інформацію”

(реєстр. № 3303 від 20.10.2008р., Кабінет Міністрів України)

________________________________________________________________

 

       Комітет з питань науки і освіти разом з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України, заслухавши інформацію заступника міністра освіти і науки України Стріхи Максима Віталійовича про проект закону про внесення змін до Закону України «Про науково-технічну інформацію» (реєстр. № 3303 від 20.10.2008 р., поданий Кабінетом Міністрів України), в и р і ш и л и:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України включити проект закону про внесення   змін  до  Закону  України  “Про  науково-технічну  інформацію  (реєстр. № 3303 від 20.10.2008 р., поданий Кабінетом Міністрів України) до порядку денного, розглянути і прийняти його за основу в першому читанні.

 

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання  визначити голову підкомітету з питань науки  М.В.Зубця.

 

 

Голова Комітету

Верховної Ради України

з питань науки і освіти

 

 

В.І.Полохало

 

Голова

Консультативної ради

з питань інформатизації

при Верховній Раді України

 

М.З.Згуровський

 

 

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

РІШЕННЯ

 

До протоколу № 23

від 22 січня 2009 року

 

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України

“Про електронний цифровий підпис”

(щодо здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства

 у сфері  надання послуг електронного цифрового підпису)

(реєстр. № 3135 від 11.09.2008р., Кабінет Міністрів України)

_________________________________________________________________________

 

       Комітет з питань науки і освіти разом з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України, заслухавши інформацію першого заступника голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Сирова Олександра Івановича про проект закону про внесення змін до Закону України “Про електронний цифровий підпис” (щодо здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства  у сфері  надання послуг електронного цифрового підпису) (реєстр. № 3135 від 11.09.2008 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, бере до уваги: а) суттєві зауваження Головного науково-експертного управління Верховної Ради України (лист від 21.01.2009 р. № 16/3–51/3135); б) неузгодженість проекту закону з Національним банком України і Національною академією наук України; в) відсутність програми заходів щодо впровадження електронного документа, електронного документообігу та електронного цифрового підпису, як це передбачено Законами України “Про електронний цифровий підпис” та “Про електронні документи та електронний документообіг”; г) недостатність аналізу у пояснювальній записці щодо сучасної практики застосування електронного цифрового підпису та обґрунтувань щодо необхідності посилення  державного контролю у цій сфері, в и р і ш и л и:

 

1. Вважати проект закону про внесення змін до Закону України “Про електронний цифровий підпис” (щодо здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства  у сфері  надання послуг електронного цифрового підпису) (реєстр. № 3135 від 11.09.2008 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, таким, що потребує доопрацювання.

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного та розглянути зазначений проект закону.

 

3. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання  визначити голову підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Донія О.С.

 

Голова Комітету

Верховної Ради України

з питань науки і освіти

 

 

В.І.Полохало

 

Голова
Консультативної ради
з питань інформатизації
при Верховній Раді України
 
М.З.Згуровський