Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти провів спільне засідання з Консультативною Радою з питань інформатизації при Верховній Раді України 13 квітня 2009 року.

27 квітня 2009, 17:18

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти провів спільне засідання з Консультативною Радою з питань інформатизації при Верховній Раді України 13 квітня 2009 року.

 

Учасники засідання обговорили актуальні питання проведення парламентських слухань «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів», які відбудуться 17 червня цього року.

 

Голова Комітету Володимир Полохало зазначив, що Уряд України визначив інноваційний розвиток держави як пріоритетний і підкреслив, що успіх полягає в створенні стратегії інноваційного розвитку, приведенні у відповідність чинного законодавства в цій сфері та підтримці інноваторів.

 

Він звернув увагу на те, що сьогодні Україна має надзвичайно розгалужену нормативно-правову базу національної інноваційної системи в Україні, яка включає більш ніж тисячі актів, багато з яких є непрацездатними або суперечать одне одному. З метою отримання принципово нового бачення інноваційного розвитку України та прийняття реальної програми дій, забезпечивши її виконання, систематизації нормативно-правової бази інноваційної діяльності відбудуться зазначені парламентські слухання.

 

Голова Комітету виділив два стратегічні завдання слухань в частині розбудови інформаційного суспільства в Україні: «добитися того, щоб України стала конкурентоспроможною з інновацій у сфері інформаційно-комунікаційних технологій та активно застосовувати такі технології з метою  підтримки  інноваційного розвитку країни».

 

За підсумками обговорення цього питання Голові Консультативної ради академіку НАН України М.З. Згуровському доручено створити робочу групу з підготовки та узагальнення рекомендацій до парламентських слухань, відповідних інформаційно-аналітичних матеріалів та пропозицій до Стратегії  інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки.

 

Також, Голові Консультативної ради доручено узагальнити сучасний досвід роботи стосовно формування і реалізації проектів сталого розвитку та підготувати відповідні інформаційно-аналітичні матеріали і пропозиції щодо проектів нормативно-правових актів України.

 

Учасники засідання розглянули  проект закону України про внесення змін до Закону України«Про Національну програму інформатизації», поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 2698 від 26.06.2008 р.). Під час обговорення наголошувалось, що Закон України «Про Національну програму інформатизації», прийнятий у 1998 році разом з Законом України «Про Концепцію Національної програми інформатизації», містить деякі застарілі норми та потребує доопрацювання з метою посилення його взаємозв’язку з іншими державними стратегічними нормативно-правовими актами. Таким чином, Кабінету Міністрів України рекомендовано проаналізувати ефективність виконання Національної програми інформатизації та підготувати відповідні зміни до зазначених Законів України. Рахунковій палаті України провести аудит ефективності впровадження інформаційних технологій і державних реєстрів та баз даних, створених за рахунок коштів Державного бюджету України, надавши Комітету відповідну зведену інформацію до 15.09.2009 р.

 

Окрім того, на засіданні заслухано інформацію про діяльність регіонального центру розвитку е-урядування в Автономній Республіці Крим як пілотного проекту і подальші перспективи розвитку е-урядування на регіональному рівні, а також інформацію про сучасну громадську ініціативу із забезпечення інформаційних прав і свобод людини і громадянина та захист суспільної моралі.