17 листопада 2010

24 червня 2011, 11:45

 

 

 

                      

                               

                       КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                     № 42

 

                                                                                 17 листопада 2010

                                                                            

                                                                               м.Київ

                                                                       вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 14.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Луцький М.Г.

 

ПРИСУТНІ:   члени  Комітету     Давимука С.А.,   Самойлик К.С.,  Курило В.С.,  Доній О.С., Личук В.І.;  завідувач  секретаріату   Комітету   Чижевський Б.Г.,  заступник завідувача секретаріату  Жиляєв І.Б., головні  консультанти:  Андрощук Г.О., Гарбуза С.А., Головінов В.П., Козієвська О.І., Красняков Є.В., Шевченко М.М., спеціаліст І категорії Шаламай М.І.

 

ВІДСУТНІ:  Полохало В.І., Зубець М.В, Оробець Л.Ю., Жванія Д.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Дмитришин Володимир Степанович - заступник Голови Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України, Шамбір Микола Іванович - директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України, Вашека Галина Володимирівна - заступник начальника  управління – начальник відділу фінансів освіти Міністерства фінансів України, Сидоренко Тетяна Миколаївна - заступник директора Департаменту соціального, трудового та гуманітарного законодавства Мін’юсту України, Болюбаш Ярослав Якович - директор Департаменту вищої освіти Міністерства  освіти і науки України, Супрун В’ячеслав Васильович - директор Департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України, Ничкало Нелля Григорівна - академік-секретар Відділення професійної освіти і освіти дорослих Національної академії педагогічних наук України, Храпко Олег Андрійович - заступник директора Департаменту Міністерства економіки України, Сергієчко Олександр Іванович - начальник відділу Міністерства економіки України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Проект Закону про внесення зміни до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо подання та оформлення документів для призначення пенсій) (реєстр. № 6675 від 07.07.2010р., Кабінет Міністрів України, друге читання).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності (реєстр. № 7205 від 04.10.2010р., Кабінет Міністрів України).

3. Проект Закону про внесення змін та доповнень до Закону України “Про освіту” (щодо надходження коштів у навчальні заклади, установи, організації, підприємства системи освіти виключно через розрахунковий рахунок) (реєстр. № 7259 від 18.10.2010р., н.д.Л.Бірюк).

4. Про проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України Про освіту (щодо надання статусу національного вищим учбовим закладам) (реєстр. № 7116 від 09.09.2010р., Кабінет Міністрів України).

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління професійно-технічною освітою (реєстр. № 7068 від 31.08.2010р., КМУ).

6. Про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів” (реєстр. № 6706 від 14.07.2010р., н.д.К.Самойлик, М.Луцький).

7. Проект Постанови про відкликання проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності (реєстр. № 6522/П від 04.10.2010р., н.д.М.Луцький).

8. Проект Закону про внесення зміни до статті 19 Закону України “Про охорону дитинства” (щодо здобуття вищої освіти дітей з багатодітних сімей) (реєстр. № 7067 від 31.08.2010р., КМУ).

9. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо компетенції правоохоронних органів в питаннях охорони підводної культурної та археологічної спадщини) (реєстр. № 6604 від 30.06.2010р., н.д.В.Шемчук).

10. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” щодо посилення правового та соціально-економічного захисту студентів (реєстр. № 6660 від 06.07.2010р., н.д.А.Пінчук).

11. Проект Закону про внесення змін до Закону України Про колективні договори і угоди щодо посилення правового та соціально-економічного захисту студентів (реєстр. № 6661 від 06.07.2010р., н.д.А.Пінчук).

12. Про виконання постанов Верховної Ради України “Про відзначення 75-річчя від часу заснування Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка Національної академії наук України” та “Про невідкладні заходи зі збереження територіальної цілісності Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка НАН України”.

13. Про внесення змін до складу Конкурсної комісії з призначення Премій Верховної Ради України та присудження іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим.

14. Про проекти законів України про електронну комерцію (реєстр. № 6086 від 18.02.2010р., н.д.Ю.Полунеєв, реєстр. № 6086-1 від 04.03.2010р., н.д.А.Яценко, реєстр. № 6082-2 від 16.03.2010р., н.д.В.Корж, Ю.Мороко).

15. Про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України помічника-консультанта народного депутата України, наукового співробітника апарату Президії Національної академії аграрних наук України  М.І.Свояченка.

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про проект Закону про внесення зміни до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо подання та оформлення документів для призначення пенсій) (р. № 6675). 

 

В обговоренні взяли участь: Луцький М.Г., Давимука С.А., Курило В.С.,  Доній О.С., Личук В.І., Шамбір М.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати Проект Закону про внесення зміни до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо подання та оформлення документів для призначення пенсій) (реєстр. № 6675 від 07.07.2010р.), що підготовлений до другого читання, внести його на розгляд Верховної Ради України і рекомендувати прийняти у цілому як закон.

2. Доповідачем від Комітету на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити секретаря Комітету з питань науки і освіти К.Самойлик.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Державного  департаменту  інтелектуальної власності Міносвіти України Дмитришина В.С. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності (р. № 7205).

 

В обговоренні взяли участь:    Луцький М.Г.,    Давимука С.А.,    Самойлик К.С., Курило В.С.,  Доній О.С., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Внести проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності (реєстр. № 7205 від 04.10.2010р., КМУ) на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу.

2. Врахувати висловлені під час обговорення на засіданні Комітету пропозиції при підготовці законопроекту до другого читання.

3. Визначити співдоповідачем від Комітету по зазначеному законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуку С.А.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Закону про внесення змін та доповнень до Закону України “Про освіту” (щодо надходження коштів у навчальні заклади, установи, організації, підприємства системи освіти виключно через розрахунковий рахунок) (р. № 7259).

 

В обговоренні взяли участь: Луцький М.Г., Самойлик К.С., Курило В.С.,  Доній О.С., Личук В.І., Вашека Г.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. За результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін та доповнень до Закону України “Про освіту” (щодо надходження коштів у навчальні заклади, установи, організації, підприємства системи освіти виключно через розрахунковий рахунок) (реєстр. № 7259 від 18.10.2010р.), поданий народним депутатом України Л.В.Бірюком, відхилити.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити заступника голови Комітету С.А.Давимуку.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України “Про освіту” (щодо надання статусу національного вищим учбовим закладам) (р. № 7116).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,   Самойлик К.С.,   Доній О.С., Личук В.І., Сидоренко Т.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України “Про освіту” (щодо надання статусу національного вищим учбовим закладам) (реєстр. № 7116 від 09.09.2010р.), внесений Кабінетом Міністрів України; повернути субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань фахової освіти В.Курилу.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: доповідь директора Департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України Супруна В.В. та співдоповідь секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління професійно-технічною освітою (р. № 7068).

 

В обговоренні взяли участь: Луцький М.Г., Давимука С.А., Курило В.С., Доній О.С., Личук В.І., Болюбаш Я.Я., Ничкало Н.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління професійно-технічною освітою, реєстраційний № 7068 від 31.08.2010р., внесений Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити народному депутату України, секретарю Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С., представити рішення з цього питання на засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

Співдоповідь секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. з вищезазначеного законопроекту додається.

 

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів” (р. № 6706).

 

В обговоренні взяли участь: Луцький М.Г., Давимука С.А., Курило В.С., Доній О.С., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу і в цілому проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів”.

2. Визначити доповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання секретаря Комітету Самойлик К.С., співдоповідачем – Першого заступника Голови Комітету Луцького М.Г.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. про Проект Постанови про відкликання проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності (р. № 6522/П).

 

В обговоренні взяли участь: Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Доній О.С., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Внести проект Постанови про відкликання проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності (реєстр. № 6522/П від 04.10.2010р.),  поданий народними депутатами М.Луцьким, К.Самойлик на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу і в цілому.

2. Визначити співдоповідачем по зазначеному законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України від Комітету народного депутата України, заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуку С.А.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення зміни до статті 19 Закону України “Про охорону дитинства” (щодо здобуття вищої освіти дітей з багатодітних сімей) (р. № 7067).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,   Самойлик К.С.,   Доній О.С., Личук В.І., Болюбаш Я.Я., Вашека Г.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України Проект Закону про внесення зміни до статті 19 Закону України “Про охорону дитинства” (щодо здобуття вищої освіти дітей з багатодітних сімей) (реєстр. № 7067 від 31.08.2010р.), внесений Кабінетом Міністрів України, відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань фахової освіти В.Курилу.

Голосували:

“за” – 3 чол. (Луцький М.Г., Доній О.С., Личук В.І.);

“утримались” – 3 чол. (Самойлик К.С., Давимука С.А., Курило В.С.).

Рішення не прийнято.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо компетенції правоохоронних органів в питаннях охорони підводної культурної та археологічної спадщини) (р. № 6604).

 

В обговоренні взяли участь:  Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Доній О.С., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо компетенції правоохоронних органів в питаннях охорони підводної культурної та археологічної спадщини) (реєстр. № 6604 від 30.06.2010р.), внесений народним депутатом України В.Шемчуком, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки і освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” щодо посилення правового та соціально-економічного захисту студентів (р. № 6660).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,   Самойлик К.С., Доній О.С., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” щодо посилення правового та соціально-економічного захисту студентів (реєстр. № 6660 від 06.07.2010р.), внесений народним депутатом України А.Пінчуком, повернути субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Затвердити пропозицію Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

3. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики і праці, визначеному головним з підготовки цього законопроекту.

Рішення прийнято одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки і освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про колективні договори і угоди” щодо посилення правового та соціально-економічного захисту студентів (р. № 6661).

 

В  обговоренні  взяли  участь:  Луцький М.Г.,    Давимука С.А.,   Самойлик К.С., Доній О.С., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 109 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про колективні договори і угоди” щодо посилення правового та соціально-економічного захисту студентів (реєстр. № 6661 від 06.07.2010р.), внесений народним депутатом України А.Пінчуком, повернути субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Затвердити пропозицію Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

3. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики і праці, визначеному головним з підготовки цього законопроекту.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ: інформацію директора Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка Н.В.Заіменко про виконання постанов Верховної Ради України “Про відзначення 75-річчя від часу заснування Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка Національної академії наук України” та “Про невідкладні заходи зі збереження територіальної цілісності Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка НАН України”.

 

В обговоренні взяли участь:

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію директора Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка Н.В.Заіменко про виконання постанов Верховної Ради України “Про відзначення 75-річчя ботанічного саду ім.М.М.Гришка НАН України” та “Про невідкладні заходи зі збереження територіальної цілісності Національного ботанічного саду ім..М.М.Гришка взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1). Передбачити в проекті Закону України “Про державний бюджет України на 2011 рік” Національній академії наук України цільовим призначенням для Національного ботанічного саду ім..М.М.Гришка кошти в обсязі 5100 тис. гривень для капітального ремонту зовнішніх мереж електро- і теплопостачання, реконструкції та ремонту приміщень Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка;

 2). Включити Національний ботанічний сад ім.М.М.Гришка до переліку екскурсійний маршрутів, найбільш перспективних для відвідування під час проведення чемпіонату Європи з футболу “Євро-2112”, та передбачити кошти на його благоустрій;

3). Вжити заходи щодо реалізації в повному обсязі Постанови Верховної Ради України “Про невідкладні заходи зі збереження територіальної цілісності Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка”;

4). На Урядовому рівні вирішити питання щодо порядку використання Свято-Троїцьким Іонійським монастирем Московського патріархату території та майна Національної академії наук України та проведення ним господарської діяльності на території Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

13. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про внесення змін до складу Конкурсної комісії з призначення Премій Верховної Ради України та присудження іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим.

 

В обговоренні взяли участь: Луцький М.Г., Давимука С.А., Курило В.С., Доній О.С., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Внести зміни до складу Конкурсної комісії з призначення Премій Верховної Ради України та присудження іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим. (рішення додається).

2. Доручити секретаріату Комітету на підставі цього Рішення підготувати пропозиції щодо внесення змін до Розпорядження Голови Верховної Ради України від 02 липня 2008 року № 670.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

14. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань гуманітарної                     освіти, науки та інформатизації Донія О.С. про проекти законів України про електронну комерцію (р. № 6086, р. № 6086-1, р. № 6082-2).

 

В обговоренні  взяли  участь:   Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,    Самойлик К.С., Курило В.С., Личук В.І., Храпко О.А., Сергієнко ОІ.

 

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності підготувати проекти законів України  про електронну комерцію (реєстр. № 6086 від 18.02.2010 р., внесений народним депутатом України Ю.В. Полунеєвим; реєстр. № 6086-1 від 04.03.2010 р., внесений народним депутатом  України А.В. Яценком та реєстр. № 6086-2 від 16.03.2010 р., внесений народними депутатами України В.Т.Коржем та Ю.М.Мороко) для розгляду Верховною Радою України та за результатами розгляду повернути зазначені законопроекти суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

15. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти М.Г.Луцького про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України помічника-консультанта народного депутата України, наукового співробітника апарату Президії Національної академії аграрних наук України  М.І.Свояченка.

 

В обговоренні взяли участь: Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Доній О.С., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання народного депутата України М.В.Зубця щодо нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України помічника-консультанта народного депутата України, наукового співробітника апарату Президії Національної академії аграрних наук України М.І.Свояченка.

2. Представити подання до Верховної Ради України про нагородження М.І.Свояченка відзнакою Верховної Ради України.  

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                        М.ЛУЦЬКИЙ

 

 

Секретар Комітету                                                К.САМОЙЛИК