Засідання Комітету 07 вересня 2011 року

09 вересня 2011, 11:46

                   

 

                      КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

 

 

     До протоколу № 49

                                                                                                    від 07 вересня 2011 року

 

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України

Про охорону прав на винаходи і корисні моделі

(щодо охорони прав на секретні винаходи і корисні моделі)  

(реєстр. № 2750 від 10.07.2008р., н.д.С.Давимука)

____________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України Про охорону прав на винаходи і корисні моделі (щодо охорони прав на секретні винаходи і корисні моделі)  (реєстр. № 2750 від 10.07.2008р.), поданий народним депутатом С.Давимукою прийняти в цілому.

 

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуку С.А.

 

 

Перший заступник

 Голови Комітету                                                           М.Г.Луцький


 

 

Про проект Постанови про запровадження мораторію на закриття

загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання 

в адміністративно-територіальних одиницях України, де такі навчальні

 заклади складають менше половини від їх загальної кількості

 (реєстр. № 8131 від 18.02.2011р., н.д.А.Парубій, В.Карпук, М.Кульчинський)

__________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про запровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання в адміністративно-територіальних одиницях України, де такі навчальні заклади складають менше половини від їх загальної кількості (реєстр. № 8131 від 18.02.2011 року), поданий народними депутатами України А.Парубієм, В.Карпуком, М.Кульчинським повернути субєктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Звернутися до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України щодо надання інформації про розвиток мережі дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів протягом 2001-2011 років, зокрема, дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання.

 

3. Визначити доповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                            М.Г.Луцький


 

Про проект Закону про внесення змін та доповнень

до деяких законодавчих актів України

(щодо посилення гарантій самоврядування вищих навчальних закладів)

(реєстр. № 6445 від 31.05.2010р., н.д.А.Яценюк)

________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій самоврядування вищих навчальних закладів) (реєстр. № 6445 від 31.05.2010 р.), внесений народним депутатом України А.Яценюком, беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України № 16/3-1333/6445 від 30.11.2010 року, Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності № 04-19/3-1479 (132207) від 02.07.2010 року та Міністерства освіти і науки України № 1/10-1946 від 23.07.2010 року, Комітет відзначає, що законопроектом передбачається зміна порядку і умов обрання, призначення та звільнення керівників вищих навчальних закладів, зокрема, зменшення строку їхнього перебування на посаді з 5 (для національних – 7) до 2 років; призначення на цю посаду осіб, які перемогли на виборах у трудових колективах вищих навчальних закладів; проведення виборів керівника на альтернативній основі за участю не менше трьох кандидатур; звільнення власником або уповноваженим ним органом керівника вищого навчального закладу на підставі рішення загальних зборів трудового колективу; зменшення з двох років до двох місяців строку контракту виконуючого обовязки керівника вищого навчального закладу; встановлення кримінальної відповідальності за порушення порядку обрання, призначення та звільнення керівника вищого навчального закладу.

Враховуючи викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій самоврядування вищих навчальних закладів) (реєстр. № 6445 від 31.05.2010 р.), внесений народним депутатом України А.Яценюком, відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань фахової освіти В.Курилу.

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                   М.Г.Луцький


 

 

 

Про проект Постанови про зміну порядку обчислення часу

на території України

(реєстр. № 8330 від 04.04.2011р., н.д.О.Надоша)

________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, заслухавши інформацію про проект Постанови про зміну порядку обчислення часу на території України (реєстр. № 8330 від 04.04.2011р.), поданий народним депутатом України О.Надошею, в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про зміну порядку обчислення часу на території України (реєстр. № 8330) прийняти за основу та в цілому.

 

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову підкомітету з питань науки М.В.Зубця.

 

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                 М.Г.Луцький

 

 

 


 

 

 

Про затвердження плану  роботи Комітету з питань науки і освіти

на період девятої сесії шостого скликання

_________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І. про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період дев’ятої сесії шостого скликання взяти до відома.

 

2. Затвердити план роботи Комітету з питань науки і освіти на період дев’ятої сесії шостого скликання з врахуванням висловлених народними депутатами України пропозицій.

 

3. Затвердити перелік законопроектів, які відповідно до частини другої статті 95 Регламенту Верховної Ради України втратили актуальність.

 

4. Контроль за виконанням рішення покласти на Голову Комітету з питань науки і освіти Полохала В.І.

 

 

 

Перший заступник
Голови Комітету                                                         М.Г.Луцький            

 

Про нагородження відзнаками Верховної Ради України

наукових працівників Державної установи

“Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім.В.П.Філатова

Академії медичних наук України”

_________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

Підтримати клопотання Академії медичних наук України та нагородити відзнаками Верховної Ради України за вагомий особистий внесок у розвиток медичної науки, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, плідну науково-дослідну діяльність та з нагоди 75-річчя від дня заснування Державної установи “Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім.В.П.Філатова Академії медичних наук України:

 

Почесною грамотою Верховної Ради України

 

Пасєчнікову

Наталію Володимирівну

-

директора Державної установи “Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім.В.П.Філатова Академії медичних наук України, доктора медичних наук, професора

 

Грамотою Верховної Ради України

 

Короля

Андрія Ростиславовича

-

завідувача відділенням лазерної мікрохірургії Державної установи “Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім.В.П.Філатова Академії медичних наук України, кандидата медичних наук

 

Задорожного

Олега Сергійовича

-

наукового співробітника відділу вивчення ультразвуку і лазерів біологічної дії та заснування в офтальмології Державної установи “Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім.В.П.Філатова Академії медичних наук України, кандидата медичних наук

 

Перший заступник
Голови Комітету                                                         М.Г.Луцький