Про результати аудиту Рахункової палати України щодо ефективності використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству освіти і науки України на здійснення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти. (від 18 лютого 2009 року)

17 листопада 2009, 10:45

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

РІШЕННЯ

До протоколу № 24

від 18 лютого 2009 року

 

Про результати аудиту Рахункової палати України щодо ефективності

використання коштів Державного бюджету України, виділених

Міністерству освіти і науки України на здійснення зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти

______________________________________________________

 

          Заслухавши і обговоривши інформацію Головного контролера-директора Департаменту з питань науки та гуманітарної сфери Рахункової палати України Фліссака Я.А. та заступника Міністра освіти і науки України Полянського П.Б. щодо результатів аудиту Рахункової палати України стосовно ефективності використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству освіти і науки України на здійснення зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти Комітет з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

          1. Інформацію взяти до відома.

 

          2. Визнати незадовільною роботу Міністерства освіти і науки України в частині використання коштів Державного бюджету України, виділених центральному органу державної виконавчої влади у сфері освіти на здійснення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти.

 

          3. Визнати незадовільною роботу Міністерства освіти і науки України з підготовки проектів змін та доповнень до чинного законодавства  щодо законодавчого врегулювання процедури запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти та питань адміністративної та кримінальної відповідальності за можливі порушення процедур зовнішнього незалежного оцінювання, розголошення змісту тестових завдань тощо.


 

          4. Рекомендувати Кабінету Міністрів України внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання та використання його результатів)”.

 

          5. Звернути увагу Міністерства освіти і науки України на необхідність прискорення розробки та прийняття нормативно-правових актів щодо підвищення рівня стимулювання педагогічних, науково-педагогічних працівників, які залучаються до зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти. 

 

          6. Доручити підкомітетам з питань фахової (Курило В.С.)  та базової освіти (Оробець Л.Ю) під час підготовки проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет на 2009 рікпідготувати пропозиції щодо включення до видаткової частини бюджету коштів для створення навчально-екзаменаційних центрів Українського центру оцінювання якості освіти. 

 

Голова Комітету                                                  В.І.Полохало