10

04 червня 2008, 14:15

У Kомітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти відбулось засідання робочої групи із удосконалення проведення зовнішнього незалежного оцінювання випускників навчальних закладів.

 

        Координатором робочої групи виступила  Голова підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю. До складу робочої групи увійшли заступник Міністра освіти і науки України Полянський П.В., начальник Головного управління освіти і науки КМДА Гриневич Л.М., координатор освітніх програм громадянської мережіОпора

Гевко А.В., ректор національного транспортного університету  Дмитриченко М.Ф. та інші.

        На засіданні розглядали пропозиції щодо удосконалення проведення зовнішнього незалежного оцінювання, що пролунали на попередньому засіданні робочої групи 25.04.08. Пропозиції стосувались визначення статусу державної підсумкової атестації, кадрових питань, статусу, процедури проведення, змісту та результатів зовнішнього незалежного оцінювання.   

         Члени робочої групи підтримали думку щодо розмежування в часі навчального року та незалежного оцінювання, тобто проведення його виключно за підсумками виконання програми для випускників цього року. Це дасть змогу не лише стабілізувати навчально-виховний процес, а й вирішити проблему з кадровим забезпеченням зовнішнього оцінювання шляхом залучення до його організації учителів-“відпускників”. Таким чином, вчителі, що на час проведення ЗНО перебуватимуть у відпустці, матимуть змогу попрацювати та покращити свій матеріальний стан. Також схвально віднеслися до пропозиції щодо використання випускників педвузів з цією ж метою, проте за умови укладення з ними відповідних угод. В даному випадку присутня особиста зацікавленість студентів у здобутті відповідного досвіду.

       Обговорювалась рекомендація запровадити систему кількох шансів проходження тестування, двох або трьох. На думку автора пропозиції, це сприятиме гуманізації освіти, враховуватиме міри індивідуальної готовності, а саме психологічний та фізичний стан учня у день оцінювання. Пропонується перше проходження оцінювання забезпечити безкоштовно, а решту за окрему плату. В даному випадку оплата виступатиме в тій чи іншій мірі як гарантія присутності випускника на тестуванні. При цьому було зазначено, що тести повинні бути співмірні за складністю.

       Була висловлена пропозиція щодо перевірки відповідності балу сертифікату до того, який фіксує вищий навчальний заклад, оскільки наразі цей процес не контролюється.

       Під час дискусії про фінансування  громадського спостереження пролунала ідея замінити громадських спостерігачів повністю або частково веб-камерами. По-перше, це дасть змогу зекономити людський ресурс, по-друге, записи виступатимуть як електронні докази порушень. Проте, як зазначалось, людський фактор неможливо замінити машинним.

       Аби прийняти консолідоване рішення окремі питання були винесенні на доопрацювання окремим робочим групам, до складу якої увійдуть фахівці та експерти з того чи іншого питання.

       Наступне засідання робочої групи, на якому ухвалюватимуться доопрацьовані пропозиції, відбудеться після 20 червня, а саме після державної підсумкової атестації.