13 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 2833-ІХ «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік» (проєкт р.н. 8272 від 09.12.2022, н.д. С.В. Бабак та інші народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій).

Комітет з питань освіти, науки та інновацій вітає лауреатів Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік та бажає міцного здоров’я, щастя, сил і натхнення для подальших творчих звершень задля нашої Перемоги, відбудови та розвитку України.

До прийняття зазначеної Постанови передувала кропітка робота з оформлення і подання документів на конкурс молодими науковцями, проведення експертиз об’єднаною Конкурсною комісією з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук (далі - об’єднана Конкурсна комісія), а також розгляд цього питання на засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Так, 7 грудня 2022 року відбулося засідання об’єднаної Конкурсної комісії з розгляду питання «Про конкурс та подання щодо присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік».

Засідання вів заступник голови об’єднаної Конкурсної комісії, голова підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерій Колюх.

На початку засідання члени об’єднаної Конкурсної комісії обговорили проблемні аспекти щодо проведення цьогорічного конкурсу, оцінювання робіт, поданих на Премію, вдосконалення процедур відбору переможців тощо. Було відзначено важливість комплексного підходу експертів до розгляду конкурсних робіт.

Членкиня об’єднаної Конкурсної комісії член-кореспондент НАН України Ірина Вавилова порушила також питання щодо необхідності врахування під час оцінки конкурсних робіт кількості осіб, які подають роботу, із можливим застосуванням різних коефіцієнтів з метою вирівнювання конкурентних можливостей для отримання нагороди одним конкурсантом, або колективом із двох, трьох, чи чотирьох науковців. Адже при цьому за сумарними кількісними показниками наукових здобутків одного сильного науковця можуть перемогти кілька слабших.

Секретар об’єднаної Конкурсної комісії Олег Левчук роз’яснив колегам, що рішення про кількісний склад учасників подання визначається самими конкурсантами і якщо кількість зростає, то фінансова частина винагороди для кожного з них зменшується. Проте, питання складне і потребує приділення уваги експертів з можливістю введення додаткових процедур для покращення конкурсного відбору. Це стосується, зокрема, унеможливлення включення до складу колективу, який висуває свою роботу на конкурс, осіб з низькими науковими досягненнями. Наприклад, включення до колективу докторів чи кандидатів наук з високими рейтингами своїх аспірантів, провідних інженерів, молодших наукових співробітників, які лише починають наукову кар’єру та мають кілька колективних публікацій зі своїми наставниками тощо.

Головуючий на засіданні заступник голови об’єднаної Конкурсної комісії Валерій Колюх підбив підсумки обговорення конкурсних робіт, а також процедурних питань і висловив сподівання щодо їх подальшого вирішення.

Щодо власне самого конкурсу 2021 року, то Валерій Колюх відзначив, що відповідно до Постанови Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року “Про Премію Верховної Ради України молодим ученим“ до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій надійшло на конкурс 95 робіт 160 номінантів.

У зв’язку з військовою агресією конкурсний відбір у цьому році було зупинено, проте пізніше Комітетом було прийнято рішення про його відновлення.

За результатами проведеного конкурсного відбору об’єднана Конкурсна комісія прийняла рішення затвердити рейтинговий список претендентів та визначити рекомендований перелік з 30-ти робіт – переможців конкурсного відбору на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік, який подати на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Голові та секретарю об’єднаної Конкурсної комісії доручити оформити відповідне подання на Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

За поданням об’єднаної Конкурсної комісії секретаріатом Комітету було сформовано відповідний проект Постанови Верховної Ради України, який було розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 7 грудня 2022 року.

Доповів питання на засіданні Комітету заступник голови об’єднаної Конкурсної комісії, голова підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерій Колюх. Він зокрема відзначив, що наразі присуджується 30 Премій Верховної Ради України молодим ученим, кожна у розмірі шістдесяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня року, наступного за роком подання робіт на отримання Премії (у 2022 році – 2481 грн). У цьому році ця сума склала 148 860 гривень на роботу, або загалом на усі премії 4 465 800 гривень, які передбачені у видатках Апарату Верховної Ради України Державним бюджетом України на 2022 рік. З наступного року відповідно до оновлених нормативних актів кількість Премій збільшиться до 50.

У 2021 році на конкурс до Комітету надійшло 95 робіт 160 номінантів, отже конкурс склав майже 3,2 роботи на одну Премію.

Розподіл робіт за структурами, які їх представляли, наступний: від Міністерства освіти і науки України – 61 робота, від Національної академії наук України – 25, від Національної академії аграрних наук України – 2, від установи подвійного підпорядкування НАН України та МОН України – 1, від Національної академії медичних наук України – 1, від Міністерства охорони здоров’я України – 2, від Міністерства внутрішніх справ України – 1, від Міністерства оборони України – 1, від Міністерства юстиції України – 1.

Члени об’єднаної Конкурсної комісії – експерти з проведення технічної експертизи на відповідність робіт вимогам здійснили експертизу подань і прийняли відповідні рішення щодо кожної роботи. Аналіз експертами відповідності подань вимогам у редакції, яка діяла на момент подання на конкурс робіт у 2021 році, виявив 1 роботу, яка подана Національним фармацевтичним університетом та відповідно Міністерством охорони здоров’я України з порушенням термінів подання та змісту документів, а також порядку їх розгляду.

Ця робота не підтримана технічними експертами і за рішенням Комітету від 23 лютого 2022 року знята з розгляду через невідповідність термінів подання і документів вимогам. Таким чином подальший конкурсний відбір проходили 94 роботи претендентів.

У зв’язку з військовою агресією конкурсний відбір було зупинено, проте пізніше Комітетом було прийнято рішення від 15 червня 2022 року (до протоколу № 101) про його відновлення.

Були здійснені відповідні дії щодо оновлення даних претендентів та членів об’єднаної Конкурсної комісії. Експертами за галузями наук були здійснені експертизи конкурсних робіт. На основі цих експертиз був сформований рейтинг і подання об’єднаної Конкурсної комісії.

Премії присуджуються за поданням Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на основі рейтингового подання відповідної Конкурсної комісії за результатами експертиз.

Валерій Колюх просив колег підтримати таке подання об’єднаної Конкурсної комісії і направити на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови.

Народні депутати України - члени Комітету одностайно підтримали подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо присудження переможцям конкурсного відбору 30 Премій Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік та відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої ініціативи внесли на розгляд Верховної Ради України подання на присудження переможцям конкурсного відбору Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік  та відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

Народні депутати України - члени Комітету висловили подяку експертам об’єднаної Конкурсної комісії за здійснену складну та відповідальну роботу.

Проект Постанови Верховної Ради України “Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік” зареєстрований 09.12.2022 за номером 8272  (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40998).

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21