22 листопада 2021 року відбулося засідання об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук (далі - об’єднана Конкурсна комісія) з розгляду питання «Про конкурс та подання щодо призначення Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік».

У засіданні очно та онлайн взяли участь 57 членів об’єднаної Конкурсної комісії та запрошені додаткові експерти.

Засідання відкрив Голова об’єднаної Конкурсної комісії, Голова Комітету Сергій Бабак. Він подякував усім членам об’єднаної Конкурсної комісії за участь у її роботі і особливо експертам за величезну роботу із забезпечення експертиз конкурсних робіт. Було наголошено на важливості підтримки молодих вчених, зокрема через надання Премії Верховної Ради України, яку з минулого року вже отримують у новому збільшеному розмірі - 60 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня цього року, і зараз вона складає 136 200 гривень на роботу.

На засіданні розглянуто 2 питання.

Питання 1. Про конкурс та подання щодо призначення Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік.

Голова об’єднаної Конкурсної комісії, Голова Комітету Сергій Бабак доповів, що в цьому конкурсі Комітетом було отримано 118 робіт претендентів. Отже конкурс становить майже 4 роботи на одну Премію.

Члени об’єднаної Конкурсної комісії – експерти з проведення технічної експертизи на відповідність робіт вимогам здійснили експертизу подань і прийняли відповідні рішення щодо кожної роботи. Відповідно до вказаного рішення експертів визначено, що 4 роботи не відповідають вимогам. Рішенням Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 06 жовтня 2021 року Протокол № 79 знято з подальшого розгляду 4 роботи, які не відповідають нормам Положення про Премію Верховної Ради України молодим ученим, затвердженому Постановою Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2675-VIII "Про Премію Верховної Ради України молодим ученим", у редакції, яка діяла на момент подання на конкурс робіт у 2020 році.

Для широкого ознайомлення громадськості з переліком 114 робіт на Премію Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік відповідну інформацію згідно з вимогами було опубліковано в установленому порядку в газеті Верховної Ради України "Голос України" та розміщено з резюме робіт на офіційному сайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Голова Комітету ще раз висловив щиру подяку експертам, які здійснили експертизу робіт і передав слово секретарю об’єднаної Конкурсної комісії, головному консультанту секретаріату Комітету Олегу Левчуку.

Олег Левчук доповів про особливості конкурсного відбору робіт на Премію за 2020 рік, зокрема про структури, які представляли претенденти, склад претендентів відповідно до наукового ступеню, ґендерний склад тощо. Окремо було представлено аналіз робіт щодо відповідності вимогам Положення про Премію Верховної Ради України молодим ученим, затвердженому Постановою Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2675-VIII "Про Премію Верховної Ради України молодим ученим", у редакції, яка діяла на момент подання на конкурс робіт у 2020 році.

Відповідно до повідомлення про Премію до Комітету надійшла рекордна кількість відгуків та рецензій – 396. Усі вони позитивні.

Експерти за галузями наук здійснили експертизу робіт, за результатами якої було сформовано рейтингову таблицю, яку надано на розгляд об’єднаної Конкурсної комісії.

Членами об’єднаної Конкурсної комісії відбулося активне обговорення процедури оформлення та висунення подань, власне самих робіт, зокрема відповідальності молодих вчених щодо належного оформлення подань на конкурс – щоб конкурсні роботи не були кальками дисертаційних робіт, можливих напрямів вдосконалення конкурсної процедури та відбору робіт. Особливу увагу приділили питанню щодо врахування в експертних картках специфіки публікацій (монографій, статей, патентів) за галузями наук, а також отримання окремими претендентами Премії Президента України для молодих вчених. Членами об’єднаної Конкурсної комісії висловлено побажання окремо обговорити ці питання та врахувати під час внесення відповідних змін до нормативних документів.

За результатами проведеного конкурсного відбору, рейтингування та обговорення робіт об’єднана Конкурсна комісія затвердила рейтинговий список претендентів та рекомендований перелік з 30-ти переможців конкурсного відбору на присудження у 2020 році Премії Верховної Ради України молодим ученим, який подала на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

Питання 2. Різне. «Про подання щодо присудження стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук за 2022 рік».

Питання доповів секретар об’єднаної Конкурсної комісії, головний консультант секретаріату Комітету Олег Левчук.

Зокрема, було відзначено, що на конкурс робіт з призначення іменних стипендій Верховної Ради України у 2022 році представлено 97 робіт. Конкурс склав 3,23 роботи на одну стипендію. Всі подання підтримані технічними експертами, які відзначили покращення якості оформлення робіт, порівняно з попереднім роком.

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій розмістив перелік робіт та їх резюме на своєму сайті, перелік робіт був також надрукований у газеті «Голос України». Комітет отримав велику кількість відгуків та рецензій на конкурсні роботи.

Тепер шановним експертам потрібно провести за своїми напрямами експертну оцінку представлених робіт на Стипендію.

Інформацію було взято до відома.

На завершення засідання була висловлена вдячність учасникам за приділений час та конструктивне обговорення питань, а експертам ще раз за проведену експертизу робіт.

За поданням об’єднаної Конкурсної комісії секретаріатом Комітету було сформовано відповідний проект Постанови Верховної Ради України, який було розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 24.11.2021. Народні депутати України - члени Комітету одностайно підтримали подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік та відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої ініціативи внесли на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

        Проект Постанови про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік зареєстрований 24.11.2021 за номером 6346 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73269).










Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00