24 листопада 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Шкуратов О.І., заступник Міністра соціальної політики України Музиченко В.В., заступник Міністра освіти і науки України Рогова В.Б., представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1. Про Премію Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік.

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій, голови об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук (далі – об’єднана Конкурсна комісія) Сергія Бабака та на виконання Постанови Верховної Ради України «Про Премію Верховної Ради України молодим ученим» від 5 лютого 2019 року № 2675-VIII, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій розглянули подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік і одностайно прийняли рішення:

1. Підтримати подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік переможцям конкурсного відбору.

2. Відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої ініціативи внести на розгляд Верховної Ради України подання на присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік переможцям конкурсного відбору з відповідним проектом Постанови Верховної Ради України.

3. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до Положення про Премію Верховної Ради України молодим ученим, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2675-VIII, та статті 96 і частини третьої статті 138 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” включити проект Постанови Верховної Ради України “Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2020 рік” до порядку денного сесії Верховної Ради України та за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому.

4. Висловити подяку членам об’єднаної Конкурсної комісії – експертам з проведення технічної експертизи конкурсних робіт та експертам за галузями наук, доручити Голові Комітету, голові об’єднаної Конкурсної комісії С.В. Бабаку зробити подання для нагородження їх відзнаками Верховної Ради України.

 

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби та її територіальних органів (реєстр. № 5849 від 13.08.2021, КМУ).

Відповідно до Пояснювальної записки законопроекту його метою є “розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей, а також підвищення ефективності їхньої діяльності у цій сфері”.

Законопроектом пропонується внести зміни до низки законів України щодо розподілу повноважень центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей, переглянути механізм державного контролю за дотриманням законодавства України під час надання соціальної підтримки та за дотриманням прав дітей.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 22 листопада 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби та її територіальних органів» (реєстр. № 5849 від 13.08.2021), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та надіслати рішення Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, визначеного головним з розгляду даного законопроекту.

 

3. Проект Закону про внесення змін до статті 57 Закону України “Про освіту” щодо пільг з користування житлом, опаленням і освітленням для педагогічних працівників (реєстр. № 6027 від 10.09.2021, н.д.Ю.Тимошенко, В.Івченко, М.Цимбалюк, І.Крулько та інші).

Відповідно до Пояснювальної записки законопроекту його метою є “запровадження додаткових пільг педагогічним працівникам які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в таких населених пунктах і проживають у них”, зокрема безоплатного користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм, якщо доходи за попередні шість місяців на одного члена сім’ї не перевищують п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб”. Такі додаткові пільги покликані забезпечити престижність педагогічної праці.

Законопроектом вносяться відповідні зміни до статті 57 Закону України “Про освіту”, якими слова “величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу” пропонується замінити на слова “п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб”.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, автора законопроекту, народного депутата України Івана Кириленка, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 22 листопада 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 57 Закону України “Про освіту” щодо пільг з користування житлом, опаленням і освітленням для педагогічних працівників» (реєстр. № 6027 від 10.09.2021), поданий Тимошенко Ю.В., Івченком В.Є., Цимбалюком М.М. та іншими, за результатами розгляду у першому читанні повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Розглянути питання розміру пільг на користування житлом з опаленням і освітленням для педагогічних працівників, які працюють у сільській місцевості (відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту»), робочою групою на базі Комітету з підготовки проекту закону України щодо врегулювання питань оплати праці педагогічних працівників з метою створення умов для підвищення їх соціального захисту та підвищення престижності педагогічної праці (Рішення Комітету про створення зазначеної робочої групи від 17 листопада 2021 року, протокол № 85), за участю народних депутатів України – членів Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також представників Міністерства соціальної політики України.

 

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пільг з користування житлом з опаленням і освітленням для педагогічних працівників (реєстр. № 6027-1 від 28.09.2021, н.д.Н.Королевська, В.Гнатенко, Ю.Солод).

Відповідно до Пояснювальної записки законопроекту його метою є “забезпечення безумовного права педагогічних працівників, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерів, які раніше працювали педагогічними працівниками в таких населених пунктах і проживають у них, на безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм”.

На відміну від законопроекту реєстр. № 6027 альтернативним проектом Закону пропонується внести зміни до:

1) статті 57 Закону України “Про освіту”, якими скасувати вимоги щодо урахування сукупного доходу сім’ї при наданні педагогічним працівникам та пенсіонерам з їх числа пільг з користування житлом з опаленням і освітленням;

2) статті 21 Закону України “Про позашкільну освіту”, які стосуються педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів та пенсіонерів з їх числа. Ці зміни також передбачають скасування вимог щодо урахування сукупного доходу при наданні зазначеній категорії осіб пільг з користування житлом з опаленням і освітленням.

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 22 листопада 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону УкраїниПро внесення змін до деяких законів України щодо пільг з користування житлом з опаленням і освітленням для педагогічних працівників” (реєстр. № 6027-1 від 28.09.2021), поданий Королевською Н.Ю., Гнатенком В.С. та Солодом Ю.В., за результатами розгляду у першому читанні повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Розглянути питання розміру пільг на користування житлом з опаленням і освітленням для педагогічних працівників, які працюють у сільській місцевості (відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту»), робочою групою на базі Комітету з підготовки проекту закону України щодо врегулювання питань оплати праці педагогічних працівників з метою створення умов для підвищення їх соціального захисту та підвищення престижності педагогічної праці (Рішення Комітету про створення зазначеної робочої групи від 17 листопада 2021 року, протокол № 85), за участю народних депутатів України – членів Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також представників Міністерства соціальної політики України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00