За ініціативою ЮНЕСКО з 2002 року щорічно 10 листопада світова спільнота відзначає Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку. Заходи до цього свята спрямовані на забезпечення поінформованості громадян про важливість науки та наукові досягнення. У цьому сенсі Всесвітній день науки заради миру та розвитку дає можливість показати широкій громадськості актуальність науки в їхньому житті та залучити її до дискусій.

Символічно, що у цей день у стінах Парламенту відбулося урочисте засідання, яке присвячене врученню Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком дипломів та нагрудних знаків лауреатам Премії Верховної Ради України молодим вченим за 2019 рік.

Перед головними урочистостями Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак провів зустріч з лауреатами Премії, на якій було ознайомлено гостей з роботою Комітету, новими законопроектами у галузі науки та інновацій, а також законодавчими ініціативами Комітету. Відбулася активна дискусія щодо проблем наукової сфери та науковців, у якій, зокрема, йшлося про фінансування науки, необхідність уточнення термінології, у т.ч. щодо визначення поняття наукова установа, спрощення процедури закупівлі обладнання для наукових цілей, реактивів, зокрема прекурсорів, підтримки старших вчених, які вже не є молодими за визначенням Закону, але ще не мають таких вагомих доробок, щоб нарівні конкурувати з більш досвідченими вченими тощо.

Потім відбулася церемонія вручення дипломів та нагрудних знаків лауреатам Премії, у якій взяли участь: Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, а також Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народний депутат України, академік Національної академії наук України Олександр Копиленко, Президент Національної академії наук України Анатолій Загородній, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, Президент Національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк, Перша віце-президентка Національної академії правових наук України Наталія Кузнєцова, Перший віце-президент Національної академії мистецтв України Микола Яковлєв, Віце-президент Національної академії аграрних наук України Юрій Лупенко, керівництво та представники Апарату Верховної Ради України та кореспонденти наукових видань.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у своєму вступному слові привітав усіх зі святом і подякував науковцям за їхню роботу. «Ми вважаємо, що без поважного ставлення до молодої науки, до того, що ви робите і до того, чого ви прагнете, – майбутнього в країни немає» – наголосив Голова Парламенту. «За ініціативою Комітету з питань освіти, науки та інновацій ми дещо змінили підхід до присвоєння нагород молодим ученим. Цього року грошова частина Премії складає 126120 гривень на кожну роботу. Для порівняння: останні десять років її розмір складав 20 тисяч гривень. Тобто, уперше грошову частину Премії збільшено мінімум у шість разів», – зазначив Руслан Стефанчук.

Після вітальних промов усіх народних депутатів України та Президента Національної академії наук України Анатолія Загороднього Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук запросив учасників засідання до дискусії і відбувся обмін інформацією та пропозиціями щодо розвитку наукової галузі в Україні, покращення можливостей науковців, у т.ч. молодих батьків, оперативно здійснювати наукові дослідження тощо.

Голова Верховної Ради України подякував учасникам урочистого засідання за пропозиції та підбив підсумки дискусії, зокрема запропонував створення при Верховній Раді України дорадчо-консультативного органу з провідних учених, насамперед національних академій наук України, а також Ради молодих учених.

Після урочистого вручення дипломів та нагрудних знаків лауреатам Премії Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук запросив усіх до спільного фотографування біля почесного порталу Прапора Незалежності України.

На завершення урочистостей працівники Апарату Верховної Ради України організували для лауреатів Премії тематичну екскурсію будинком вищого законодавчого органу держави.

 













Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00