10 листопада 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.П.

Також у засіданні брали участь заступник Міністра освіти і науки України Шкуратов О.І., директор Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України Мірненко В.І., генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України Шаров О.І., представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки (реєстр. № 5641 від 09.06.2021, н.д.І.Верещук, Ю.Здебський, М.Безугла та інші) (друге читання).

На виконання Постанови Верховної Ради України від 27 квітня 2021 року № 1713-IX від 07.09.2021 “Про прийняття за основу проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки” Комітет з питань освіти, науки та інновацій розглянув пропозиції та поправки суб’єктів права законодавчої ініціативи до зазначеного законопроекту (реєстр. №5641 від 09.06.2021) до другого читання.

Під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло 76 пропозицій та поправок від народних депутатів України.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій заслухав інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної про додаткові пропозиції народних депутатів України – членів Комітету до проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки”.

За результатами обговорення порівняльної таблиці рекомендовано Комітету затвердити додаткові поправки від народних депутатів України – членів Комітету та було прийнято рішення пропонувати Комітету відповідно до підтриманих пропозицій та поправок рекомендувати Верховній Раді України законопроект реєстр. № 5641 від 09.06.2021 за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

Заслухавши та обговоривши інформацію про друге читання проекту Закону реєстр. № 5641, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій:

1. Інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Ю.М. Гришиної взяти до відома.

2. Відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” внести пропозиції народних депутатів України – членів Комітету, що додаються, до порівняльної таблиці до другого читання проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки” (реєстр. № 5641від 09.06.2021) та розглянути їх в установленому порядку під час підготовки зазначеного законопроекту до другого читання.

3. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки” (реєстр. № 5641 від 09.06.2021) за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

 

2. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за подання академічних текстів отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності (реєстр. № 5532 від 21.05.2021, н.д.О.Лукашев, Т.Плачкова, Є.Брагар).

Відповідно до Пояснювальної записки законопроекту його метою є “запровадження адміністративної відповідальності за подання академічних текстів отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності”.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, доповнивши його новою частиною ст. 51-1, якою передбачити накладання штрафу у розмірі від п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян за подання академічних текстів отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – буде тягнути за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 08 листопада 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Міністерства освіти і науки України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Національної академії правових наук України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за подання академічних текстів отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності” (реєстр. № 5532 від 21.05.2021), поданий народними депутатами України Лукашевим О.А., Плачковою Т.М., Брагаром Є.В., повернути суб’єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань з питань правової політики.

 

3. Про затвердження складу робочої групи з підготовки проекту Закону України “Про Президентський університет”.

Розгляд питання про затвердження складу робочої групи з підготовки проекту Закону України “Про Президентський університет” перенесено на наступне засідання Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00