07 червня 2021 року відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував заступник голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Колебошин С.В.. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Бабак С.В., Лукашев О.А., Піпа Н.Р., Лис О.І., Коваль О.В., Колюх В.В., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Воронов В.А.


Також у засіданні брали участь заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Вітренко А.О., заступник Міністра освіти і науки України Рогова В.Б., Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Коваленко А.М., Голова Чернігівської обласної ради Дмитренко О.Б., начальник управління освіти м. Чернігова Білогура В.О., начальник відділу освіти Кіптівської сільської ради Пузирний С.С., директор Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Коломієць Г.В., директор Корюківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1 Корюківської міської ради Чернігівської області Лізіна Л.О., начальник відділу освіти Деснянської об’єднаної територіальної громади Левосюк Р.В., ректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинськогоє Заліський А.А., Коропський селищний голова Куніцин В.М., Голова Носівської районної адміністрації Кундюба О.П.,

представники Чернігівської обласної ради та працівники обласної державної адміністрації, начальники відділів освіти органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівники, педагогічні та науково-педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, освітянської громадськості Чернігівської області, громадських організацій та експерти. Усього близько 100 чоловік.

 

Перед початком засідання Комітету народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій відвідали Носівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Носівської міської ради Чернігівської області. Під час оглядової екскурсії учасники засідання ознайомилися з умовами навчання, харчування та організації дозвілля учасників освітнього процесу.

Також народні депутати України відвідали Чернігівський обласний педагогічний ліцей для обдарованої сільської молоді Чернігівської обласної ради (урочище «Ялівщина»), де відбулася Презентація Дитячого ботанічного саду, який створюється на базі навчально-дослідної ділянки ліцею (Агробіостанції). Народні депутати мали змогу поспілкуватися з ліцеїстами ІІ курсу біолого-хімічного профілю, учасниками Літньої екологічної школи.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті такі питання:

 

1. Про законодавче забезпечення доступності повної загальної середньої освіти та запровадження якісної профільної старшої школи (на прикладі Чернігівської області).

Зі вступним словом виступив Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Віталійович Бабак, зазначивши, що метою виїзного засідання є обговорення питання щодо вдосконалення законодавчої та нормативно-правової бази для забезпечення розвитку системи загальної середньої освіти.

З прийняттям Закону України «Про повну загальну середню освіту» перед органами виконавчої влади та місцевого самоврядування постали питання практичного застосування окремих норм та положень цього Закону, які потребують врегулювання, у тому числі шляхом змін до законодавства. А саме:

- формування мережі старшої профільної школи стосовно обмежень, встановлених статтею 32 Закону України «Про загальну середню освіту», для різних органів місцевого самоврядування формувати мережу закладів загальної середньої освіти, які забезпечують здобуття профільної середньої освіти, а також присвоєння таким закладам статусу опорних шкіл залежно від кількості населення територіальної громади;

- надання можливості ліцею як закладу старшої профільної школи мати у своєму закладі початкову школу;

- надання права органам місцевого самоврядування як засновникам вирішувати, чи може ліцей забезпечувати здобуття дошкільної та початкової освіти;

- врегулювання питання кількості класів в ліцеях та кількості профілів старшої школи;

- нормативного визначення мінімальної кількості дітей у класах старшої профільної школи;

- надання дозволу профільним (науковим) ліцеям проводити набір дітей на навчання з 5-го класу.

- розвитку природничо-математичної освіти в системі загальної середньої освіти в Україні, ефективності використання обладнання і засобів навчання для природничо-математичних кабінетів закладів загальної середньої освіти, тощо.

З доповідями виступили: заступник Міністра освіти і науки України Рогова В.Б., Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Коваленко А.М., Голова Чернігівської обласної ради Дмитренко О.Б., начальник управління освіти м. Чернігова Білогура В.О., начальник відділу освіти Кіптівської сільської ради Пузирний С.С., директор Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Коломієць Г.В., директор Корюківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1 Корюківської міської ради Чернігівської області Лізіна Л.О., начальник відділу освіти Деснянської об’єднаної територіальної громади Левосюк Р.В., ректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинськогоє Заліський А.А., Коропський селищний голова Куніцин В.М., Голова Носівської районної адміністрації Кундюба О.П.,

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Бабака С.В., Голови Чернігівської обласної адміністрації Коваленко А.М., заступника Міністра освіти і науки України Рогової В.Б., заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Колебошина С.В. щодо розвитку освіти у Чернігівській області, а також, враховуючи виступи інших учасників виїзного засідання Комітету стосовно законодавчого забезпечення доступності повної загальної середньої освіти та запровадження якісної профільної старшої школи, Комітет відзначив, що органи виконавчої влади та місцевого самоврядування Чернігівської області проводять відповідну роботу щодо забезпечення здобуття профільної середньої освіти відповідно до норм та положень Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Комітет відзначив, що відповідні центральні та місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, зокрема Чернігівської області, розпочали роботу із реформування системи загальної середньої освіти відповідно до реалізації норм та положень Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Учасники слухань звернули увагу на можливі ризики, пов’язані із запропонованим механізмом реалізації профільної освіти на рівні повної загальної середньої освіти, відповідно до якого вибір профільних предметів є виключно справою закладів освіти і батьків, і відсутністю чіткої стратегії щодо збалансування кількості старшокласників на різних профілях навчання, що може призвести до зниження рівня загальноосвітньої підготовки з фізики, хімії, біології та географії, а відтак вплине кількість здобувачів вищої освіти на відповідних спеціальностях.

Під час засідання також було відзначено актуальність питання розроблення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про ліцей», у тому числі в контексті положень проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти (реєстр. № 4629-1), прийнятого у першому читанні та його доопрацювання до другого читання.

Враховуючи викладене, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти одностайно прийняли рішення, з яким можна ознайомитися на сайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

2. Про обговорення поправок, зауважень та пропозицій до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти (реєстр. № 4629-1 від 09.02.2021, н.д.С.Колебошин, С.Бабак, Ю.Гришина, О.Коваль, Р.Грищук, О.Лис, В.Воронов, В.Колюх та інші) (друге читання).

16 березня 2021 року Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти”, поданий Колебошиним С.В., Бабаком С.В., Гришиною Ю. М., Коваль О. В., Грищуком Р. П., Лис О. Г., Вороновим В. А., Колюхом В. В. та іншими народними депутатами України (Постанова Верховної Ради України № 1387-IX від 13.04.2021 “Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти”) (реєстр. № 4629-1).

Зазначеною постановою Комітету було доручено підготувати зазначений проект закону до другого читання.

До Порівняльної таблиці включено 61 пропозицію та поправку суб’єктів права законодавчої ініціативи, які опрацьовано Робочою групою, що була створена Рішенням Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти від 12 травня 2021 року, протокол № 66.

За дорученням Комітету Робоча група опрацювала надані пропозиції та підготувала текст законопроекту до другого читання. Робочій групі не вдалося досягти консенсусного рішення по трьох поправках, які внесено до Порівняльної таблиці, які були прийнято рішення розглянути на засіданні Комітету.

Обговоривши поправки за номерами 20, 44, 45, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення затвердити порівняльну таблицю до другого читання проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти” (реєстр. № 4629-1 від 09.02.2021) та рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект, підготовлений Комітетом з питань освіти, науки та інновацій прийняти в другому читанні та в цілому як Закон.

 

3. Про створення робочої групи щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо використання майна ліквідованих комунальних закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості (реєстр. № 5320 від 12.03.2021, н.д.Н.Піпа, С.Бабак, І.Кириленко, С.Колебошин та інші).

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, народні депутати ухвалили рішення створити робочу групу щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо використання майна ліквідованих комунальних закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості.

 Після засідання Комітету народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій та представники Міністерства освіти і науки України відвідали Національний університет «Чернігівська політехніка», де ознайомились з умовами проживання, харчування та організацією освітнього процесу здобувачів вищої освіти. Студенти та науково-педагогічні працівники жваво спілкувалися та мали нагоду поставити багато важливих питань щодо вищої освіти, які потребують вирішення як на законодавчому рівні так і на рівні виконавчої влади. Також, в рамках візиту представники Парламенту ознайомилися із науковими та прикладними розробками студентів і викладачів університету в рамках реалізації проєкту «Україна-Норвегія».





Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17