25 травня 2021 року відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Лис О.І., Коваль О.В., Колюх В.В., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Воронов В.А., народний депутат України – член Комітету з питань гуманітарної політики та інформаційної політки Рябуха Т.В.

Також у засіданні брали участь Міністр освіти і науки України Шкарлет С.М., заступник Міністра фінансів України Єрмоличев Р.В., заступник Міністра соціальної політики України Лебедцов Б. Б., головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Мельничук Н.П., директор Інституту модернізації змісту освіти Баженков Є.В., заступник Керівника Державного управління справами Прилипко С.І., керівник Управління охорони здоров’я та санітарно-курортних закладів Державного управління справами Слободянюк Д.П., Генеральний директор Державного підприємства України "Міжнародний дитячий центр "Артек" Капустін С.В., перший заступник Державного підприємства України "Міжнародний дитячий центр "Артек" Генерального директора Муха Д.І., Уповноважений Президента України з прав дитини Кулеба М.М., освітній омбудсмен Горбачов С.І., завідувач сектору забезпечення діяльності заступника Міністра фінансів України Мозгова Л.А., представники артеківського самоврядування та освітніх стартапів (20 дітей).

Перед початком засіданням Комітету під час оглядової екскурсії учасники засідання ознайомились з умовами проживання, навчання, харчування та організації дозвілля дітей у "Міжнародному дитячому центрі "Артек".


Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті такі питання:

 

1.  Презентація культурно-освітнього проекту «100 перемог України очима артеківців».

На початку засідання Генеральний директор державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» Капустін Сергій Валентинович презентував культурно-освітній проект «100 перемог України очима артеківців», а саме було продемонстровано ролик «Українська Академія Наук», який включає архівні ілюстрації і висвітлює досягнення наших співвітчизників та їх внесок у скарбницю світової цивілізації, зокрема у сфері освіти і науки.

 

2.  Зустріч із представниками артеківського самоврядування та освітніх стартапів: виступи дітей, обговорення шляхів реалізації освітніх ініціатив артеківців, питання (20 дітей).


Під час засідання відбулася дискусія учасників засідання з представниками артеківського самоврядування й освітніх стартапів. Виступи дітей (Галаус Валерія, Білан Віра, Сасова Тетяна, Рик Олександр, Мартинюк Інна, Зімба Евеліна, Кісельова Анна, Лендел Ангеліна) були присвячені питанням модернізації структури освітнього процесу в сучасній українській школі. Зокрема діти піднімали питання змісту освіти, надмірних домашніх завдань, підвищення кваліфікації вчителів, опанування ними сучасних інформаційних технологій, наповнюваності класів, переваг і недоліків дистанційного навчання, проблем шкільних туалетів та матеріально-технічного забезпечення закладів освіти.

Наприкінці зустрічі з «артеківцями» Голова Комітету Сергій Бабак від імені Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій і Міністерства освіти і науки України урочисто вручив меру артеківського самоврядування Вірі Білан квадрокоптер (дрон).

 

3.  Проект Закону про внесення змін до закону України «Про освіту» щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури (реєстр. № 5465 від 05.05.2021, н.д. С.Бабак, Ю. Гришина, І. Совсун, О.Коваль, С.Колебошин та інші).

Представляючи даний проект Закону, його автор – народний депутат України Юлія Гришина, зазначила, що законопроектом пропонується шляхом внесення змін до Закону України “Про освіту” встановити чіткі вимоги до якості навчальної літератури, насамперед тієї, що використовуються у закладах повної загальної середньої освіти, а також на законодавчому рівні встановити механізми перевірки дотримання цих вимог (п. 2 Пояснювальної записки проекту).

Необхідність прийняття законопроекту обґрунтовується поганою якістю навчальної літератури, насамперед шкільних підручників, які містять дискримінаційні вислови та зображення (випадки дискримінації на підставі статі, раси, етнічного походження, стану здоров’я, складу сім’ї тощо) (п. 1 Пояснювальної записки).

Заслухавши інформацію автора проекту Закону, народного депутата України, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 19 травня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону України “Про внесення змін до закону України “Про освіту” щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури” (реєстр. № 5465 від 05.05.2021), внесений народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, прийняти за основу.

 

4.  Про затвердження персонального складу Робочої групи з підготовки та проведення слухань у Комітеті на тему: “Перший рік грантового фінансування Національним фондом досліджень України: проблеми і перспективи” (24 червня 2021 року).

Заслухавши і обговоривши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака щодо підготовки та проведення 24 червня 2021 року слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему: “Перший рік грантового фінансування Національним фондом досліджень України: проблеми і перспективи” (Рішення Комітету від 12.05.2021, Протокол № 66) та надісланих пропозицій, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення затвердити персональний склад Робочої групи з підготовки та проведення слухань у Комітеті; визначити, що персональний склад вказаної Робочої групи може бути доповнений за поданням народних депутатів України – членів Комітету.

 

5.  Про стан, проблеми та перспективи діяльності Державного підприємства України “Міжнародний дитячий центр “Артек”.

Державне підприємство України “Міжнародний дитячий центр “Артек” (ДПУ “МДЦ “Артек”) – дитячий центр загальнодержавного значення, який внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим Міжнародний дитячий центр “Артек” відновив свою роботу 22.06.2016 на базі санаторно-курортного комплексу Пуща-Озерна. У ДПУ “МДЦ “Артек” цілорічно оздоровлюються понад 13 тис. дітей шкільного віку, насамперед діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки з усієї України. Протягом 2016-2020 року в дитячому центрі оздоровилися більше 40 тис. дітей. За результатами проведення державної атестації ДПУ “МДЦ “Артек” 05.12.2016 дитячому центру присвоєно вищу категорію (реєстраційний номер 01).

Учасники виїзного засідання Комітету окреслили комплекс проблемних питань, які потребують вирішення для подальшого повноцінного функціонування та розвитку ДПУ “МДЦ “Артек”:

1. Оформлення земельних ділянок, на яких розташоване ДПУ “МДЦ “Артек”.

2. Шляхи реалізації положень Закону України “Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія” № 906-VI від 3 лютого 2009 року щодо викупу державою 90% путівок до ДПУ “МДЦ “Артек”.

3. Відновлення фінансування за державним інвестиційним проєктом “Відновлення матеріально-технічної бази об’єктів інфраструктури Державного підприємства України “Міжнародний дитячий центр “Артек”.

4. Погашення заборгованості перед Акціонерним товариством “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”.

5. Розробка та схвалення типової спеціальної курсової підготовки для педагогічних працівників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку з урахуванням досвіду ДПУ “МДЦ “Артек”.

6. Укомплектованість педагогічними працівниками дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

7. Відновлення традиції проведення міжнародних змін і фестивальних програм у ДПУ МДЦ Артек”.

За наслідками обговорення народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1.  Інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабака С.В., голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Коваль О.В., Міністра освіти і науки України Шкарлета С.М., заступника Міністра фінансів України Єрмоличева Р.В., заступника Міністра соціальної політики України Лебедцова Б.Б., директора Інституту модернізації змісту освіти Баженкова Є.В., заступника Керівника Державного управління справами Прилипка С.І., Генерального директора державного підприємства України “Міжнародний дитячий центр “Артек” Капустіна С.В. про стан, проблеми та перспективи діяльності Державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» взяти до відома.

2.  Верховній Раді України рекомендувати внести зміни до додатку № 3 Закону України «Державний бюджет України на 2021 рік», якими передбачити видатки для фінансування державного інвестиційного проєкту «Відновлення матеріально-технічної бази та об’єктів інфраструктури Державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» в загальному обсязі 20 850,0 тис. грн.

3. Кабінету Міністрів України рекомендувати:

- У проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»:

передбачити кошти за бюджетною програмою «Оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах МДЦ «Артек» і ДЦ «Молода Гвардія» для виконання вимог Закону України від 03.02.2009 № 906-VI «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» в частині викупу державою у цих підприємств 90% путівок;

передбачити у бюджетній програмі «Фінансова підтримка санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення» видатки на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, на яких розташований ДПУ «МДЦ «Артек», і технічного звіту про встановлення зовнішніх меж землекористування у сумі 2 млн. грн.

- Здійснити комплекс заходів з метою погашення Державним підприємством України «МДЦ «Артек» у 2021 році заборгованості у сумі 5280,29 тис. грн перед Акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

4. Міністерству соціальної політики України рекомендувати:

- Розробити та схвалити типову спеціальну курсову підготовку для педагогічних працівників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку з урахуванням досвіду ДПУ «МДЦ «Артек» відповідно до частини третьої статті 33 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» від 04.09.2008 № 375-VI.

- Вжити заходів з метою відновлення традицій проведення міжнародних змін та фестивальних програм в ДПУ «МДЦ «Артек».

5. Міністерству освіти і науки України рекомендувати вжити заходів з метою забезпечення проведення протягом навчального року педагогічних (виробничих, навчальних) практик студентів закладів фахової передвищої та вищої освіти на базі ДПУ «Міжнародний дитячий центр «Артек».

6. Міжвідомчій комісії з питань державних інвестиційних проектів рекомендувати розглянути питання щодо фінансування у 2021 році державного інвестиційного проєкту «Відновлення матеріально-технічної бази та об’єктів інфраструктури Державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» в загальному обсязі 20 850,0 тис. гривень, у тому числі: 15 850,0 тис. гривень (монтаж системи вентиляції та кондиціонування  харчоблоку); 5 000,0 тис гривень (виготовлення проектно-кошторисної документації для завершення будівництва спортивно-лікувального комплексу, проведення експертизи).

 

Засідання Комітету закінчилось запуском дітьми подарованого дрону. Також «артеківці» пригостили гостей смачним кулішем, приговленим за старинними козацькими традиціями.

























 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00