28 квітня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у режимі відеоконференції. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Піпа Н.Р., Колебошин С.В., Лис О.І., Коваль О.В., Колюх В.В., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Павленко Р.П., Воронов В.А., народний депутат України Мовчан О.В.

Також у засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

1. Про роботу підкомітетів Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Заслухавши Голову Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака та голів підкомітетів Комітету з питань освіти, науки та інновацій про роботу підкомітетів, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти науки та інновацій прийняли рішення інформацію голови Комітету Сергія Бабака взяти до відома.

 

2. Проект Постанови про визначення археологічного віку міста Кременчук Кременчуцького району Полтавської області та офіційну дату заснування (реєстр. № 4654 від 27.01.2021, н.д.О.Мовчан).

Представляючи даний проект Постанови, його автор – народний депутат України Олексій Мовчан, зазначив, що метою проекту Постанови є визначення археологічного віку міста Кременчук Полтавської області та часу його заснування.

Проектом Постанови пропонується “офіційно визнати вік міста Кременчук Кременчуцького району Полтавської області в 900 років за результатами проведених археологічних досліджень”.

Заслухавши інформацію автора проекту Постанови, народного депутата України Олексія Мовчана, голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 26 квітня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства культури та інформаційної політики України, Національної академії наук України, Українського інституту національної пам’яті України, Державної архівної служби України, інформації Державного архіву Полтавської області та Полтавської обласної державної адміністрації, народні депутати України –члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Постанови “Про визначення археологічного віку міста Кременчук Кременчуцького району Полтавської області та офіційну дату заснування” (реєстр. № 4654 від 27.01.2021), поданого народним депутатом України Мовчаном О.В., Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

3. Про затвердження Плану заходів з підготовки та проведення слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему: “Якість підручників та навчальних посібників для Нової української школи” (26 травня 2021 року).

Заслухавши і обговоривши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака щодо питання якості підручників та навчальних посібників для Нової української школи, народні депутати України –члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення внести до Плану роботи Комітету на період п’ятої сесії Верховної Ради України IX скликання (лютий 2021 року - липень 2021 року) проведення 26 травня 2021 року слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему: Якість підручників та навчальних посібників для Нової української школи” та затвердити План заходів із підготовки та проведення 26 травня 2021 року слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему: “Якість підручників та навчальних посібників для Нової української школи”.

 

4. Про внесення змін до складу  робочої групи з підготовки  проекту Закону України про внесення змін до законів України щодо регулювання діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Керуючись п.2 Рішення Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 14 квітня 2021 р. ( протокол № 64) та відповідно до пропозицій народних депутатів України – членів Комітету, Комітет з питань освіти, науки та інновацій вирішив:

Внести зміни до складу робочої групи з підготовки проекту Закону України про внесення змін до законів України щодо регулювання діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, затвердженого Рішенням Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 14 квітня 2021 р. (протокол № 64), додавши до нього:

1) Піпу Наталію Романівну – народного депутата України, секретаря Комітету;

2) Агафонова Костянтина Михайловича – голову правління ГО “Українська асоціація студентів”, студента Вінницького національного медичного університету імені М.І.Пирогова;

3) Вітренка Андрія Олександровича – заступника Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції;

4) Криштоф Світлану Дмитрівну – т.в.о. державного секретаря Міністерства освіти і науки України.

 

5. Про передачу майна професійних (професійно-технічних) закладів освіти з державної у комунальну власність: стан, проблеми та перспективи їх вирішення.

У порядку здійснення контрольних функцій відповідно до Закону України “Про комітети Верховної Ради України” народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні заслухали і обговорили інформацію заступника Міністра освіти і науки України Ігоря Гарбарука “Про передачу майна професійних (професійно-технічних) закладів освіти з державної у комунальну власність: стан, проблеми та перспективи їх вирішення” та одностайно прийняли рішення інформацію заступника Міністра освіти і науки України І.М.Гарбарука стосовно питання “Про передачу майна професійних (професійно-технічних) закладів освіти з державної у комунальну власність: стан, проблеми та перспективи їх вирішення” взяти до відома і провести спільну зустріч народних депутатів України – членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій з керівництвом Міністерства освіти і науки України з метою напрацювання низки ініціатив щодо прискорення процесу  передачі майна професійних (професійно-технічних) закладів освіти з державної у комунальну власність, зокрема першочергових змін до законодавства України, спільного звернення до голів обласних рад з проханням пришвидшити підготовку документів для здійснення такої передачі, а також спільного звернення до Президента України В. Зеленського з проханням вжити заходів впливу на керівників обласних державних адміністрацій стосовно вирішення вищезазначеного питання та розмістити ці звернення на офіційних веб-сторінках Комітету та Міністерства.

 

6. Про інформацію Міністерства освіти і науки України та Міністерства фінансів України щодо порядку використання коштів в сфері освіти за відповідними субвенціями.

Заслухавши у порядку здійснення Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій контрольних функцій інформацію представників Міністерства освіти і науки України та Міністерства фінансів України та обговоривши питання порядку використання коштів в сфері освіти за відповідними субвенціями, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення інформацію щодо порядків використання коштів в сфері освіти за відповідними субвенціями та бюджетними програмами Міністерства освіти і науки України взяти до відома.

Визначити, що на 28 квітня 2021 року стан нормативно-правової бази щодо регулювання розподілу субвенцій, передбачених Міністерству освіти і науки України, порядків використання коштів за окремими бюджетними програмами Міністерства освіти і науки України недостатній.

Вважати роботу Кабінету Міністрів України з затвердження порядків використання коштів субвенцій, передбачених Міністерству освіти і науки України, порядків використання коштів за окремими бюджетними програмами Міністерства освіти і науки України недостатньою.

Рекомендувати Кабінету Міністрів України впродовж 10 календарних днів забезпечити затвердження порядків використання коштів в сфері освіти за відповідними субвенціями та порядки використання коштів за окремими бюджетними програмами Міністерства освіти і науки України.

 

7. Про внесення змін до плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період п’ятої сесії дев’ятого скликання.

Зважаючи на постійні зміни в переліку законопроектів, які знаходяться на розгляді Комітету, адже постійно реєструються нові проекти суб’єктами законодавчої ініціативи, а частину законопроектів, зазначених в плані роботи Комітету вже направлено на розгляд Верховної Ради України, Комітетом було ухвалено Рішення внести зміни до плану роботи Комітету додавши до нього законопроекти, зареєстровані Верховною Радою України впродовж останнього часу.

 

8. Про виконання рішення Комітету від 17 лютого 2021 року “Про доопрацювання проектів законів України “Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо рівних прав на здобуття якісної освіти” (реєстр. № 4477 від 10.12.2020), “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу” (реєстр. 4477-1 від 24.12.2020) (відповідно до частини другої статті 110 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”) щодо підготовки єдиного (узгодженого) проекту Закону України щодо якості підручників (реєстр. № 4477, реєстр. 4477-1).

Заслухавши інформацію Голови Комітету С. Бабака про виконання рішення Комітету від 17 лютого 2021 року “Про доопрацювання проектів законів України “Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо рівних прав на здобуття якісної освіти” (реєстр. № 4477 від 10.12.2020), “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу” (реєстр. 4477-1 від 24.12.2020) (відповідно до частини другої статті 110 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”) щодо підготовки єдиного (узгодженого) проекту Закону України щодо якості підручників (реєстр. № 4477, реєстр. 4477-1), народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення включити до порядку денного засідання Комітету 28 квітня 2021 року питання стосовно виконання рішення Комітету від 17 лютого 2021 року щодо доопрацювання проектів законів України реєстр. №№ 4477, 4477-1.

У зв’язку з виконанням рішення Комітету від 17 лютого 2021 року про підготовку єдиного (узгодженого) проекту Закону України щодо якості підручників запропонувати народним депутатам України – членам Комітету з питань освіти, науки та інновацій, авторам законопроектів реєстр. №№ 4477, 4477-1 зареєструвати узгоджений законопроект та подати його на розгляд Верховної Ради України в установленому порядку.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00