03 березня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Лис О.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Павленко Р.М., Кириленко І.Г., Воронов В.А.

Також у засіданні брали участь Міністр освіти і науки України Шкарлет С.М., заступник Міністра освіти і науки України Рогова В.Б., т.в.о державного секретаря Міністерства освіти і науки України Криштоф С.Д., керівник патронатної служби Міністра освіти і науки України Захарін С.В., представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання прав дитини та сім’ї Філіпішина А.А., заступник Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Бутенко А.П., заступник Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Назаров І.В., начальник відділу освіти Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів України Бондаренко А.В., керівник секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Винницький М.І., керівник експертної групи з мистецької освіти Директорату культури і мистецтв Міністерства культури та інформаційної політики України Колос Т.М., аналітик з питань освіти Аналітичного центру Асоціації міст України Куценко Т.М., представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти. Всього понад 30 чоловік.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто питання:

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо присудження наукових ступенів» (реєстр. № 4667-1 від 15.02.2021, н.д.С.Бабак, О.Коваль, Ю.Гришина, М.Стефанчук, В.Колюх та інш.) (друге читання).

На виконання Постанови Верховної Ради України від 17 лютого 2021 року № 1242-IX “Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо присудження наукових ступенів” Комітет з питань освіти, науки та інновацій розглянув пропозиції та поправки суб’єктів права законодавчої ініціативи до зазначеного законопроекту (реєстр. № 4667-1 від 15.02.2021) (далі – законопроект) до другого читання і зазначає таке.

Згідно з пояснювальною запискою метою прийняття законопроекту є упорядкування рівнів освіти. Основними завданнями визначено правове регламентування атестації здобувачів вищої освіти; процедури присудження наукових ступенів та присвоєння вчених звань. Законопроектом пропонується внести комплексні зміни до законів України “Про вищу освіту”, “Про освіту”, “Про наукову і науково-технічну діяльність”, “Про фахову передвищу освіту”, які спрямовані на удосконалення процесу атестації здобувачів вищої освіти, розмежування та законодавче закріплення повноважень центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки та інших органів, до сфери управління яких належать заклади вищої освіти, уточнення повноважень Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, унормування процедури присудження наукових ступенів та присвоєння вчених звань.

Під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло більше 200 пропозицій та поправок від народних депутатів України.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака про друге читання проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо присудження наукових ступенів” (реєстр. № 4667-1 від 15.02.2021), народні депутати України – члени  Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо присудження наукових ступенів” (реєстр. № 4667-1 від 15.02.2021, н.д.С.Бабак, О.Коваль, Ю.Гришина, М.Стефанчук, В.Колюх та інші) за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

 

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності ліцеїв та забезпечення доступності повної загальної середньої освіти» (реєстр. № 4629 від 22.01.2021, н.д.Л.Білозір та інш.).

Зазначеним законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту”, з метою розширення повноважень органів місцевого самоврядування (з населенням менше 50 тисяч мешканців) в частині надання можливості бути засновниками ліцеїв, визначення показника не менше двох 10-их класів для започаткування та впровадження освітньої діяльності комунального ліцею та забезпечення територіальної доступності повної загальної середньої освіти в опорних закладах освіти для всіх дітей незалежно від їх місця проживання. 

Заслухавши заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на окупованих територіях від 15 лютого 2021 року, та спираючись на експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку громад та територій України, Асоціації міст України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності ліцеїв та забезпечення доступності повної загальної середньої освіти» (реєстр. № 4629 від 22.01.2021), внесений народним депутатом України Білозір Л.М. та іншими народними депутатами України (всього 36 народних депутатів України), відхилити.

 

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» (реєстр. № 4629-1 від 09.02.2021, н.д.С.Колебошин та інш.).

Зазначений законопроект є альтернативним до проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності ліцеїв та забезпечення доступності повної загальної середньої освіти” (реєстр. № 4629 від 22.01.2021).

Альтернативним законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту”, що спрямовані на реалізацію реформи “Нова українська школа”.

У проекті Закону України відзначається, що його прийняття дозволить продовжувати впровадження реформи повної загальної середньої освіти і сформувати сучасну мережу її закладів, що забезпечить реалізацію конституційної гарантії здобуття повної загальної середньої освіти усіма дітьми, без винятків і дискримінації (п. 6 Пояснювальної записки до законопроекту).

Заслухавши заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на окупованих територіях від 15 лютого 2021 року, та спираючись на експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку громад та територій України, Асоціації міст України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» (реєстр. № 4629-1 від 09.02.2021), внесений народним депутатом України Колебошиним С.В. та іншими народними депутатами України (всього 50 народних депутатів України) прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій підготувати законопроект до другого читання.

 

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо доступності повної загальної середньої освіти» (реєстр. № 4665 від 28.01.2021, н.д.Ю.Тимошенко та інш.).

Зазначеним законопроектом шляхом внесення змін до статті 32 Закону України “Про повну загальну середню освіту” пропонується: 1) розширити повноваження органів місцевого самоврядування та надати право міським, селищним, сільським радам створювати ліцеї не враховуючи кількість населення; 2) виключити норму про започаткування та впровадження освітньої діяльності комунального ліцею у разі наявності у його складі не менше чотирьох 10-их класів.

Заслухавши заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на окупованих територіях від 15 лютого 2021 року, та спираючись на експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку громад та територій України, Асоціації міст України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо доступності повної загальної середньої освіти» (реєстр. 4665 від 28.01.2021), внесений народним депутатом України Тимошенко Ю.В. та іншими народними депутатами України (всього 6 народних депутатів України), повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конституційного права громадян України на здобуття повної загальної середньої освіти» (реєстр. № 4682 від 29.01.2021, н.д.Ю.Бойко та інш.).

У законопроекті пропонується внести зміни до законів України “Про повну загальну середню освіту” та “Про військово-цивільні адміністрації”. Як зазначено у п. 2 Пояснювальної записки до законопроекту “метою забезпечення розширення мережі закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти та приведення норм цих законів до положень Конституції України щодо дотримання територіального принципу доступності освіти”.

Зазначений законопроект за предметом регулювання та змістом співзвучний із законопроектами за реєстраційними номерами № 4629, 4629-1, 4665, зокрема,  в частині суб’єктів ухвалення рішення (частини першої статті 32 Закону “Про повну загальну середню освіту”) про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) та норми щодо можливості такого утворення лише в містах з населенням більше  50 тис. тощо. Відмінністю законопроекту за реєстраційним № 4682 є корисне уточнення про додання військово-цивільних адміністрацій як суб’єктів забезпечення формування мережі закладів загальної середньої освіти.

Заслухавши заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на окупованих територіях від 15 лютого 2021 року, та спираючись на експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конституційного права громадян України до здобуття повної загальної середньої освіти» (реєстр. № 4682 від 29.01.2021), внесений народним депутатом України Бойком Ю.А. та іншими народними депутатами України (всього 46 народних депутатів України), відхилити.

 

6. Про затвердження складу Робочої групи з доопрацювання проектів законів України “Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо рівних прав на здобуття якісної освіти” (реєстр. № 4477 від 10.12.2020р.), “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу” (реєстр. 4477-1 від 24.12.2020р.)

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина про доопрацювання проектів законів України Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо рівних прав на здобуття якісної освіти(реєстр. № 4477 від 10.12.2020 р.), Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу(реєстр. 4477-1 від 24.12.2020 р.), народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Затвердити склад Робочої групи з підготовки узгодженого проекту Закону України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу, встановлення чітких вимог до якості навчальної літератури  (доопрацювання проектів законів України “Про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо рівних прав на здобуття якісної освіти” (реєстр. № 4477 від 10.12.2020 р.), “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення наукового і методичного забезпечення освітнього процесу” (реєстр. 4477-1 від 24.12.2020 р.) у такому складі:

1) ЛИС Олена Георгіївна – голова Робочої групи, голова підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях.

2) КРАСНЯКОВ Євген Васильович – секретар Робочої групи, головний консультант секретаріату Комітету.

3) ГРИШИНА Юлія Миколаївна – голова підкомітету з питань вищої освіти, співавтор законопроекту №4477-1.

4) СОВСУН Інна Романівна – народний депутат України, співавтор законопроекту № 4477.

5) БАБАК Сергій Віталійович – Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

6) КОЛЕБОШИН Сергій Валерійович – заступник Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

7) ЛУКАШЕВ Олександр Анатолійович – перший заступник Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

8) ПІПА Наталія Романівна – секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

9) ВОРОНОВ Володимир Анатолійович – голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти.

10) ГРИЩУК Роман Павлович – голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти.

11) КИРИЛЕНКО Іван Григорович – член Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

12) КОВАЛЬ Ольга Володимирівна – голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти.

13) КОЛЮХ Валерій Вікторович – голова підкомітету з питань науки та інновацій.

14) ПАВЛЕНКО Ростислав Миколайович – член Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

15) БАХРУШИН Володимир Євгенович – професор кафедри Національного університету “Запорізька політехніка” (за згодою).

16) РОГОВА Віра Борисівна – заступник Міністра освіти і науки України (за згодою).

17) ГІСЬ Ольга Михайлівна – академічний директор Школи вільних і небайдужих, кандидат фізико-математичних наук, автор підручника з математики для початкової школи (за згодою).

18) ЛЯШЕНКО Олександр Іванович – академік-секретар відділення загальної середньої освіти Національної академії педагогічних наук України (за згодою).

19) ДУБОВИК Олена Анатоліївна – заступник директора Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти” (за згодою).

20) КОГУТ Ірина Богданівна – помічник-консультант н.д.І.Совсун.

21) СИЧ Олександр Володимирович – помічник-консультант н.д.О.Коваль.

2. Вважати, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України - членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

 



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00