24 вересня 2020 року у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій згідно з планом роботи відбулася нарада з науковцями щодо проблемних питань державного супроводу наукової діяльності в Україні, зокрема відновлення державних цільових програм.

У своєму вступному виступі голова підкомітету з питань науки і інновацій Валерій Колюх зазначив, що у 2019 році Президент України видав Указ «Про цілі сталого розвитку України на період до 2030 року», який сьогодні став одним з основних програмних документів держави. Україна ратифікувала низку міждержавних угод, якими відзначається прагнення України долучитися до Європейської Зеленої угоди, яка має за мету перетворення Європи до 2050 року на кліматично нейтральний континент зі стійкою економікою, вільною від викидів вуглекислого газу та незалежною від викопних ресурсів.

Такі кроки неминуче потребують розроблення нових пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки з урахуванням пріоритетів Євросоюзу.

Політика державних пріоритетів та формування наукових і науково-технічних програм з їх реалізації сприяє змаганню науковців у вирішенні конкретних, поставлених державою проблем, за яким переможець в якості нагороди отримує фінансування. А одночасно цим держава якраз організовує науку за своїм баченням і пріоритетністю.

Відзначено, що наразі Уряду потрібно широко залучити наукову та фахову спільноту до глибокого аналізу можливостей та перспектив розвитку України, сформувати пріоритети та дорожню карту цього поступу в майбутнє, прийняти виважений бюджет наукового та інноваційного розвитку держави з чіткими стратегічними завданнями, для чого слід розблокувати створення загальнодержавних програм і забезпечити їх прийняття та виконання.

На нараді з доповіддю «Проблеми державного супроводу наукової діяльності в Україні» виступив в.о. Президента Національної академії наук України, академік Володимир Горбулін, зі співдоповідями виступили: «Основні проблеми організації розвитку науки» - перший заступник Міністра освіти і науки України Микола Кизим; «Про пріоритетні напрями розвитку науки і необхідність відновлення державних науково-технічних програм» - віце-президент Національної академії наук України Анатолій Загородній.

У нараді також взяли участь члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій, президенти національних галузевих академій наук України, голова Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, голова Національного фонду досліджень України, голови Регіональних наукових центрів Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України, представники громадських організацій закладів вищої освіти, Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України та інші провідні науковці та фахівці.

За результатами наради планується прийняти рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, яке зокрема буде направлено до Уряду для відповідного реагування.






Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00