03 червня 2020 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Лис О.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Грищук Р.П., Гришина Ю.М., Совсун І.Р., Воронов В.А., Павленко Р.М., Кириленко І.Г., н.д. Качура О.А., н.д. Білозір Л.М., н.д. Мандзій С.В.

Також у засіданні брали участь т.в.о. Міністра освіти і науки України Мандзій Л.С., заступник Міністра освіти і науки України Ярмистий М.М., заступник Міністра соціальної політики України Лебедцов Б.Б., заступник начальника Управління забезпечення прав дітей та оздоровлення – начальник відділу організації усиновлення Департаменту реалізації державної соціальної політики Міністерства соціальної політики України Гончарук І.В., в.о. заступника начальника Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора України Пелепюк О.М., прокурор відділу Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора України Саприкіна А.М., заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України, полковник поліції Довгунь С.З., директор Департаменту забезпечення надзвичайних ситуацій Державної служби України з надзвичайних ситуацій Щербаченко О.М., керівник експертної групи з питань координації політики директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України Сич О.В.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто такі питання:

 

1.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування (реєстр. № 3106 від 21.02.2020, н.д.Г.Лічман).

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 243 Сімейного кодексу України та статті 77 Цивільного кодексу України, у яких запропоновано продовжити термін піклування над дітьми-сиротами, і дітьми, позбавленими батьківського піклування, до досягнення ними двадцяти трьох років у разі їх навчання в закладах професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої та вищої освіти або до закінчення ними відповідних закладів освіти. На думку суб’єкта права законодавчої ініціативи, висловлену в Пояснювальній записці до законопроекту, його прийняття забезпечить рівність у фінансовому забезпеченості дітей-сиріт, які виховуються в прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу, та тих, які знаходяться під піклуванням, що позитивно вплине на процес виховання таких дітей”.

21.05.2020 р. проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування” (реєстр. № 3106) розглянуто на засіданні підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях, на якому проаналізовані експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України.

Заслухавши голову підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Лис О.Г., враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, іклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування посилення” (реєстр. № 3106 від 21.02.2020), поданий народним депутатом України Лічман Г.В., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання; Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав інвалідів, який визначено головним з підготовки і попереднього розгляду законопроекту.

 

2.  Проект Постанови про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році” (реєстр. № 3001 від 04.02.2020, н.д.А.Пузійчук).

Проектом постанови доповнено перелік пам’ятних дат і ювілеїв, які у 2020 році будуть відзначатися на загальнодержавному рівні, 100 – річчям з дня заснування Державного університету “Житомирська політехніка”.

Державний університет “Житомирська політехніка”, який створений у 1920 році, займає провідне місце у системі вищої освіти Житомирської області та Полісся і має значний вплив на освітні та соціальні процеси в регіоні. Це багатофункціональний заклад вищої освіти, який здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців для ІТ-сфери, державного управління, промисловості, фінансових і фіскальних установ, правоохоронних органів, туристичних комплексів.

У зазначеному університеті функціонує 5 факультетів, 23 кафедри, аспірантура та докторантура, центр післядипломної освіти, центр довузівської освіти та роботи з іноземними студентами, міжнародні центри освіти та культури, спеціалізовані вчені ради, центр розвитку професійної кар’єри, здійснюється підготовка фахівців за 35-ма бакалаврськими та 26-ма магістерськими освітніми програмами, 10-ма PhD програмами, 5-ма програмами підготовки докторів наук. Підготовку компетентних та конкурентоспроможних фахівців забезпечують 50 докторів наук, професорів та 200 кандидатів наук, доцентів, що складає 73,8% професорсько-викладацького персоналу.

На базі Державного університету “Житомирська політехніка” відбувається реалізація дуальної моделі освіти, розвиток молодіжного та академічного підприємництва в регіоні, функціонує академічний бізнес-інкубатор YEP, сформовано нові освітні програми під потреби роботодавця, стратегічні пріоритети регіону, завдання реформи децентралізації, здійснюється стипендіальна підтримка партнерами-стейкхолдерами талановитих студентів.

За рейтингом прозорості університетів від лабораторії CYBERMETRICS, рейтингом SCOPUS, всеукраїнським рейтингом “ТОП-200 Україна”, консолідованим рейтингом університетів України Державний університет “Житомирська політехніка” є лідером у регіоні.

Таким чином, Державний університет “Житомирська політехніка” має вагомі здобутки, є потужним освітнім та науковим центром регіонального значення і з огляду на це має підстави для відзначення 100-річчя з часу його заснування на загальнодержавному рівні.


Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Совсун І.Р., враховуючи висновок підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти, Міністерства освіти і науки України, а також, беручи до уваги вагомий внесок Харківського національного автомобільно-дорожнього університету у соціально-економічний розвиток країни, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році” (реєстр. 3001 від 04.02. 2020), поданий народним депутатом України Пузійчуком А.В., прийняти за основу та в цілому; Рішення надіслати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, який є головним з опрацювання цього проекту постанови.

 


3.  Інформація про ситуацію з розслідування причин пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

5 грудня 2019 року на засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій заслуховувалося питання «Щодо трагічної ситуації, яка виникла у зв’язку з пожежею в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу».

Комітет, як і всіх громадян України, схвилювала звістка про те, що 4 грудня 2019 року в Одесі виникла масштабна пожежа в приміщеннях будинку по вулиці Троїцькій, 25 міста Одеси, де розташовуються установи й організації, а саме: Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, Одеський відділ Інституту археології Національної академії наук України, Інститут біології південних морів Національної академії наук України, Фізико-хімічний інститут імені О.В. Богатського Національної академії наук України, регіональна профспілка Національної академії наук України, Бюро технічної інвентаризації міста Одеси, державне підприємство «Одесбджолпром» та ін.

З того часу Комітет тримає на контролі питання встановлення результатів розслідування причин загоряння і трагічних наслідків пожежі, а також прізвищ осіб, з вини яких сталася трагедія.

Наявність такої інформації є однією з правових підстав удосконалення законодавства у цій сфері для народних депутатів України – членів Комітету, оскільки на основі виявлення причин і слабких місць у запобіганні подібних трагедій можливе узагальнення виявлених недоліків і визначення рівня відповідальності.

Заслухавши й обговоривши інформацію в.о. заступника начальника Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора України Пелепюка Олега Михайловича, заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції України, полковника поліції Довгуня Степана Зіновича, директора Департаменту забезпечення надзвичайних ситуацій Державної служби України з надзвичайних ситуацій Щербаченка Олександра Миколайовича, заступника Міністра освіти і науки України Ярмистого Максима Миколайовича, заступника Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Колебошина С. В. про ситуацію з розслідування причин пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, а також, враховуючи виступи інших учасників засідання, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

інформацію про ситуацію з розслідування причин пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу взяти до уваги;

рекомендувати Міністерству освіти і науки України ініціювати заходи на загальнодержавному рівні із забезпечення безпечних умов провадження освітнього процесу для всіх його учасників;

рекомендувати Одеській обласній державній адміністрації, Міністерству освіти і науки України активізувати роботу щодо консервації та визначення доцільності подальшого функціонування будівлі, у якому розташовувалися Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, структурні підрозділи Національної академії наук України, інші організації, установи, підприємства та вжити для цього усіх необхідних заходів до 1 вересня 2020 року.

 

4.  Інформація Міністерства освіти і науки України щодо подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів).

Відповідно до частини першою статті 14 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” щодо здійснення контрольних функцій у частині практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, їх посадових осіб з питань, віднесених до предметів відання комітетів, підготовці та поданні відповідних висновків та рекомендацій на розгляд Верховної Ради України та заслухавши інформацію т.в.о. Міністерства освіти і науки України Мандзій Любомири Степанівни, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Інформацію Міністерства освіти і науки України щодо подальшого функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) взяти до відома.

2. Звернутися до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з ініціативою провести спільне засідання Комітетів з розгляду питань захисту прав дітей, які навчаються в спеціальних закладах загальної середньої освіти (щодо повернення дітей в родини та відсутності соціального супроводу в умовах карантину) та функціонування санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) (відповідно до частини третьої пункту 8 Прикінцевих та перехідних положень).

 

5. Інформація Міністерства освіти і науки України щодо підготовки проекту Програми Уряду України.

Заслухавши інформацію т.в.о. Міністерства освіти і науки України Мандзій Любомири Степанівни, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення Інформацію Міністерства освіти і науки України щодо підготовки проекту Програми Уряду України взяти до відома.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00