Шановні вчені, працівники наукової галузі, колеги, причетні до організації науки, дорогі українці!


Уже традиційно в третю суботу травня українці відзначають День науки. Тож від імені Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиро вітаємо з цим святом усіх співвітчизників, а передусім науковців, науково-педагогічних працівників та сподвижників науки!

Сучасний світ активно трансформується людиною, а техніка, технології та наукові розробки – основа цих перетворень. По суті зараз епоха науки, адже саме вона визначає головний вплив на розвиток цивілізації.

Пророчими були минулорічні слова академіка Бориса Патона: «Наукові досягнення рятують нам життя, збільшують його тривалість і підвищують якість. Лише цього достатньо, щоб навіть не посвяченим у закони термодинаміки та теорію еволюції збагнути, наскільки життєво важливою є наука – у прямому сенсі. Ба більше, наше майбутнє теж залежить від неї. Наука і тільки наука здатна допомогти нам упоратися з глобальними викликами – вирішити продовольчу проблему, запобігти поширенню небезпечних захворювань, мінімізувати негативні наслідки кліматичних змін».

Наразі наука прийняла новий виклик людству – пандемію, зумовлену коронавірусом. У наукових лабораторіях світу розробляються новітні тести, засоби захисту, вакцини та ліки від цієї хвороби, що докорінно змінила життя людей і негативно вплинула на економіки країн. Тут уже є певні наробки та перші результати. Нам приємно відзначити, що й українські вчені, незважаючи на відчутну втрату потенціалу вітчизняної науки за роки незалежності української держави, створили дієві засоби тестування хворих. Звичайно, для створення вакцини або ліків потрібні суттєві фінансові вкладення у цей напрям, і Україна в скрутні часи не може собі такого дозволити. Але зберегти науковців, створити дієздатні наукові колективи та установи й загалом розвинути ефективну наукову сферу – це обов’язок держави, обов’язок Верховної Ради України, Президента України, це головне завдання Уряду та кожного, хто може вплинути на розвиток вітчизняної науки.

У цей святковий травневий час науковці традиційно щороку радо відкривали свої двері, ділилися своїми здобутками, організовували Фестиваль науки та інші святкові заходи. Цього року все змінилося, але хочеться вірити, що зміниться і ставлення до науковців та науки і всі нарешті збагнуть – вітчизняна наука є, її потрібно розвивати, а науковців глибоко шанувати, бо це люди, які сьогодні творять наше майбутнє.

Наша щиросердечна вдячність ученим за плідну думку, за важливу роботу, за вагомі результати. Міцного здоров’я вам та благополуччя, творчого натхнення та наснаги, нових відкриттів, новацій та впроваджень.

 

З глибокою повагою,

Голова Комітету                                                                 С.В. Бабак




Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17