Працівники системи позашкільної освіти провели засідання круглого столу на тему: «Підготовка педагогів позашкільної освіти: шлях становлення і розвитку»

27 лютого 2019 року на базі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова проведено засідання Всеукраїнського круглого столу на тему: «Підготовка педагогів позашкільної освіти: шлях становлення і розвитку».

Організаторами круглого столу стали: Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Інститут проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, Міжнародна асоціація позашкільної освіти.

Участь у засіданні круглого столу брали представники законодавчої і виконавчої влади, працівники органів управлінь освіти, закладів позашкільної і вищої освіти, вченні, студенти, засобів масової інформації, громадськість. Метою круглого столу стало обговорення сучасних питань кадрового забезпечення системи позашкільної освіти, професійної підготовки педагогічних кадрів закладів позашкільної освіти як важливої складової розвитку галузі позашкільної освіти України, зокрема: від Міністерства освіти і науки України – Карандій В.А., заступник Міністра освіти і науки; від Міністерства молоді та спорту України – Ярема О.Й., заступник Міністра молоді та спорту України; від Національної академії педагогічних наук України – Саух П.Ю.; від Державної служби якості освіти України – Бондар А.В., заступник Голови Державної служби; від Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова – Андрущенко В.П., ректор Національного педагогічного університету; від Міжнародної асоціації позашкільної освіти – Биковська О.В, президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти.


За дорученням Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Співаковського О.В у заході взяв участь головний консультант секретаріату Комітету Красняков Є.В., який оголосив від імені народних депутатів – членів Комітету вітання такого змісту: «Щиро вітаю високе представницьке освітянське зібрання, покликане привернути увагу  суспільства до  проблем та перспектив розвитку науково-освітянської галузі, зокрема до проблем забезпечення вітчизняної системи освіти педагогічними кадрами.

Передусім, хочу подякувати всім освітянам за їхню важку, але вкрай важливу та надихаючу працю.

Професія педагога потребує неймовірних сил, наснаги та постійного самовдосконалення, а професійна діяльність освітянина завжди була та залишається визначальною для розвитку держави.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти завжди підтримував і буде підтримувати заходи, які спрямовані на об’єднання українського освітянського товариства.

Зичу всім великих успіхів на відповідальному шляху плекання майбутньої інтелектуальної еліти України.

Творчої наснаги та успіхів! Нехай ваш досвід і професіоналізм, величезний творчий та інтелектуальний потенціал у справі навчання і виховання молоді й надалі слугуватимуть зміцненню України!"

Загалом участь у засіданні круглого столу брало понад 100 учасників із Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської й інших областей України та м. Києва.


У своїх виступах учасники круглого столу зосередили увагу на питаннях правового, організаційного, освітнього напрямів підготовки педагогів позашкільної освіти. Зокрема, важливості підготовки педагогічних кадрів для системи позашкільної освіти; історії і сучасності у підготовці педагогів позашкільної освіти в НПУ імені М.П. Драгоманова; педагогічних класах та групах як історичного досвіду профорієнтації та відбору на педагогічні спеціальності; співпраці закладів позашкільної і вищої освіти у підготовці педагогів позашкільної освіти; допрофесійній, професійній та післядипломній підготовці і підвищенні кваліфікації педагогів-позашкільників; нових освітніх орієнтирах у підготовці майбутніх педагогів позашкілля тощо.

Учасники відмітили вагому роль Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, кафедри позашкільної освіти у підготовці педагогів позашкільної освіти. Звернули увагу на необхідності завершення роботи на проектом Закону України про внесення змін до Закону України «Про позашкільну освіту»,  внесення змін до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти щодо введення окремої спеціальності 018 «Позашкільна освіта» тощо.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00