Відкриваючу зустріч, Перший заступник Голови Комітету Співаковський Олександр Володимирович відзначив, що «Комітет з питань науки і освіти активно використовує таку форму роботи як виїзні засідання і розцінює виїзні засідання Комітету як одну з найефективніших форм роботи, адже лише в процесі безпосереднього спілкування з людьми можна з’ясувати наскільки ефективними є ухвалені закони, як вони спрацьовують в реальному житті, що потрібно підправити чи виправити, які нормативно-правові акти потрібно ухвалити, щоб законодавчі норми та положення працювали на позитив, працювали на інтереси держави національної освіти та громадянина.

Сьогодні ми провели виїзне засідання Комітету у вашій області, розглянувши питання щодо законодавчого забезпечення вищої освіти.

Але ж, відвідуючи Слобожанщину, ми не могли не зустрітися з представниками інших ланок вітчизняної освіти. Саме тому на цю зустріч ми запросили представників дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти.

Враховуючи те, що в країні розпочато і втілюються масштабні реформу, в тому числі й в галузі освіти, дуже хотілося б почути від присутніх про те, як удосконалити законодавчу та нормативно-правову базу для забезпечення розвитку саме дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), позашкільної освіти. Ми б хотіли почути з перших вуст проблеми та можливі шляхи їх вирішення».

Під час зустрічі представники педагогічних колективів висловили свої конкретні пропозиції до проектів спеціальних законів (про внесення змін та доповнень до законів України «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», нову редакцію Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту); а також пропозиції про необхідність внесення змін до деяких нормативно-правових документів, які затверджені Кабінетом Міністрів України, Міністерством освіти і науки України, іншими органами виконавчої влади.

Народний депутат України, Голова підкомітету з питань дошкільної. загальної середньої, інклюзивної освіти, забезпечення реалізації права на освіту осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія Кремінь Тарас Дмитрович у своєму виступі зупинився на проблемних питаннях фінансування системи освіти з місцевих бюджетів, ефективного використання освітньої субвенції, відповідальності органів регіональної (місцевої) влади та місцевого самоврядування за здійснення процесів реформування системи освіти, зокрема: забезпечення доступності дітей до здобуття дошкільної освіти відповідно до потреб; встановлення справедливого рівня оплати праці педагогічних працівників різних ланок освіти; вирішення питань кадрового забезпечення закладів загальної середньої освіти; приділення особливої уваги реалізації норм та положень чинного законодавства про освіту щодо запровадження інклюзивного навчання тощо.

Завершуючи захід, Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. подякував учасників зустрічі за конструктивну розмову, в тому числі й за конкретні пропозиції і критичні зауваження. Він завірив учасників заходу, що в процесі законотворчої роботи, виконання інших завдань Комітету пропозиції та зауваження в обов’язковому порядку будуть розглянуті та використані в подальшій роботі.




















 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00