19 листопада на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій і груп Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський зосередив увагу колег на низці важливих питань, які потребують негайного розгляду на поточному пленарному тижні.

По-перше, Олександр Співаковський звернув увагу на проблему відсутності їдалень в університетах. Оскільки окремі місцеві прокуратури та регіональні відділення Фонду державного майна України вважають, що передача тимчасово вільних приміщень для розташування об’єктів громадського харчування не відноситься до освітньої діяльності університетів, визначеної базовим Законом України «Про освіту», то це, на їх думку, є незаконним. Як наслідок, не надаються дозволи на передачу в оренду приміщень для розташування об’єктів громадського харчування та подаються численні позови до суду про розірвання раніше укладених договорів.

Тому Перший заступник Голови Комітету звернувся до Голови Верховної Ради України з проханням про терміновий розгляд на цьому пленарному тижні проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» (щодо використання об'єктів та майна державних і комунальних закладів освіти) (реєстр. № 8334 від 02.05.2018), який врегулює питання харчування студентів в університетах та усуне штучні перепони, що, починаючи з січня 2018 року, виникають з боку прокуратури та Фонду державного майна України.

По-друге, Перший заступник Голови Комітету наголосив на необхідності включити до порядку денного цього пленарного тижня для розгляду у другому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» (реєстр. № 8584 від 10.07.2018 р.), внесений народними депутатами України Білозір О.В., Співаковським О.В., Констанкевич І.М. та іншими.

В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, серед підлітків, які навчаються у закладах освіти, набуло поширення явище булінгу (цькування), що виражається у психологічному тиску, жорстокому ставленні, фізичному насильстві, агресії, інших діях, вчинених з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам.

Так, за інформацією Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), із булінгом у колі однолітків в Україні стискалося близько 67% дітей. При чому, найбільш вразливими до булінгу є сором'язливі, зі зразковою поведінкою діти, а також діти, які, через різні життєві обставини є «замкнутими в собі», закритими для спілкування.

Прийняття цього Закону дозволить напрацювати дієвий правовий механізм протидії явищу булінгу (цькування), що матиме наслідком покращення психічного здоров’я дітей та дорослих, створення безпечного освітнього середовища.

По-третє, Олександр Співаковський порушив питання забезпечення подальшої життєдіяльності технікумів і коледжів.

7 листопада 2018 року Комітетом з питань науки і освіти було розглянуто поданий понад 240 народними депутатами України проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо прийняття Закону «Про фахову передвищу освіту» (реєстр. № 8460 від 08.06.2018).

Цей законопроект необхідний для приведення понятійного апарату Бюджетного кодексу України з нормами нещодавно прийнятої нової редакції Закону України «Про освіту», узгодженості норм окремих законів та забезпечення державних підходів до фінансування діяльності закладів фахової передвищої освіти за рахунок коштів Державного бюджету України.

Прийняття цього законопроекту забезпечить фінансування закладів фахової передвищої освіти за рахунок коштів Державного бюджету України як освітніх закладів, які здійснюють підготовку фахівців за галузевим принципом, та сприятиме наданню якісних освітніх послуг та здійсненню освітньої діяльності закладами фахової передвищої освіти на належному рівні.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21