07 листопада 2018 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кириленко І.Г., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Скрипник О.О., Констанкевич І.М., народний депутат України Лабазюк С.П., народний депутат України Демчак Р.Є., народний депутат України Марченко О.О., народний депутат України Бриченко І.В.

Також у засіданні Комітету взяли участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Ковтунець В.В., директор Департаменту регулювання зовнішньоекономічної діяльності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Звягінцев С.Б., начальник відділу ефективності та інформаційно-технічного супроводження Департаменту регулювання зовнішньоекономічної діяльності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Красуля О.І., заступник начальника відділу секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дятел В.М., державний експерт Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Шикова О.М., директор Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області Шевчук Л.І., заступник директора – начальник управління професійної освіти та ресурсного забезпечення Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації Харчук А.М., Голова Всеукраїнської Ради директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, директор Київського технікуму електронних приладів Похресник А.К., директор коледжу ДВНЗ «Київський електромеханічний коледж» Сподинська Л.Л., заступник виконавчого директора з правових питань Федерації металургів України Лукасевич А.І., аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України Мозгова Л.А., працівники секретаріату Комітету з питань науки і освіти, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

Засідання розпочалось з приємної ноти. Перший заступник Міністра освіти і науки України Ковтунець В.В. вручив Сертифікат в знак визнання учасника поїздки за програмою підготовки лідерів для українських керівників коледжів (CCAP) до Сполучених Штатів Америки (штат Флорида) Першому заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександру Співаковському.

 

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти було розглянуто такі питання:

 

1.              Проект Постанови про створення передумов для застосування дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих кадрів Хмельницької області (реєстр. № 9173 від 05.10.2018, н.д.С.Лабазюк, О.Співаковський, І.Констанкевич, Т.Кремінь, В.Литвин).

Метою прийняття Постанови є створення передумов для якісної підготовки конкурентоспроможних робітничих кадрів, здатних задовольнити вимоги загальнодержавного та регіональних ринків праці, оновити зміст освіти шляхом упровадження у професійну підготовку кваліфікованих робітничих кадрів елементів дуальної форми навчання у Хмельницькій області.

Беззаперечно, що конкурентноспроможність будь-якої держави на світовому ринку та якість життя її населення залежить від рівня економічного розвитку, який, у свою чергу, залежить від якості професійної підготовки кадрів. Провідними світовими лідерами у сфері підготовки кваліфікованих кадрів на сьогодні виступають країни Європейського Союзу, де розвинена дуальна система професійної освіти і навчання.

У Хмельницькій області 11 закладів професійної (професійно-технічної) освіти на базі 30 підприємств упроваджують дуальну форму навчання. Серед них: Старокостянтинівський професійний ліцей; Вище професійне училище № 4 м. Хмельницького; ДНЗ “Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей”; Хмельницький професійний ліцей; ДНЗ “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг”; Вище професійне  училище № 11 м. Хмельницького; ДПТНЗ “Красилівський професійний ліцей”; Хмельницький професійний ліцей електроніки; Шепетівський професійний ліцей; Нетішинський професійний ліцей; Вище професійне училище № 25; ДНЗ “Подільський центр професійно-технічної освіти”; ДНЗ “Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти”; Плужненський  професійний аграрний ліцей; ДНЗ “Теофіпольський професійний аграрно-промисловий ліцей”; ДНЗ “Полонський агропромисловий центр професійної освіти”; Новоселицький професійний аграрний ліцей; ДПТНЗ “Славутський професійний ліцей”.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. № 660-р була схвалена Концепція підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти.

Разом з тим, незважаючи на низку нормативних актів, розроблених Міністерством освіти і науки України, підприємці не поспішають включатися в підготовку кваліфікованих робітників за дуальною формою освіти, більшість з них вимагають у закладів освіти випуску повністю підготовлених працівників і пред’являють претензії до закладів освіти в тому, що випускників потрібно, за словами роботодавців, донавчати. Варто зазначити, що адаптація будь якого випускника закладу освіти або іншого нового працівника на робочому місці – це природній процес і його можна скоротити лише або якісною виробничою практикою на робочому місці, або запровадженням дуальної форми освіти.

Базова структура фінансування дуальної системи навчання, прийнята у всьому світі, передбачає спільне фінансування з державних джерел (національного і регіонального) і приватного сектору.

Тому, прийняття Постанови Верховної Ради України «Про створення передумов для застосування дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих кадрів Хмельницької області», проект якої поданий народними депутатами України Лабазюком С.П. та іншими, може стати поштовхом для всебічного аналізу проблем впровадження дуальної форми освіти та їх вирішення. Адже, за результатами проведення такої роботи у Хмельницькій області та відповідного управлінського і науково-методичного супроводу можуть бути відпрацьовані обґрунтовані рекомендації щодо змін законодавства для досягнення поставленого результату.

Зважаючи на вищезазначене та за результатами обговорення, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови прийняти за основу, з урахуванням доповнень.

 

2.               Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання пільг дітям учасників бойових дій антитерористичної операції (реєстр. № 8058 від 23.02.2018, н.д.Р.Демчак).

У законопроекті пропонується передбачити можливість забезпечення харчування «дітей учасників бойових дій антитерористичної операції» шляхом внесення відповідних змін до законів України «Про освіту», «про загальну середню освіту» та «Про охорону дитинства».

Пунктом 2 пояснювальної записки законопроекту визначено його основне завдання: «Підвищення рівня соціального захисту дітей учасників антитерористичної операції, що має на меті підняти престиж держави в очах суспільства, показати, що держава цінує та турбується про військовослужбовців, які в повній мірі виконують свій громадський обов’язок, та їх дітей».

Розглянувши законопроект та враховуючи висновки, пропозиції та зауваження Головного науково-експертного управління, Міністерства освіти і науки України, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерства фінансів України, Асоціації міст України, Комітет одноголосно вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону прийняти за основу, з урахуванням пропозицій.

 


3.              Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо прийняття Закону «Про фахову передвищу освіту») (реєстр. № 8460 від 08.06.2018, н.д.О.Марченко, В.Литвин, Я.Безбах, Т.Кремінь, І.Бриченко та інші).

В пояснювальній записці до проекту Закону автори зазначають, що законопроект розроблено з метою узгодженості норм окремих законів та забезпечення державних підходів до фінансування діяльності закладів фахової передвищої освіти за рахунок коштів Державного бюджету України.

До Комітету надійшла низка звернень від громадських організацій, а саме: від Всеукраїнської асоціації працівників вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, Спілки голів обласних рад директорів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації та їх регіональних осередків щодо підтримки законопроекту.

На сайті Верховної Ради України 17 вересня 2018 зареєстрована електронна петиція «Про фінансування технікумів та коледжів», у тексті якої зазначається: “З метою забезпечення належного державного фінансування технікумів та коледжів, просимо прийняти законопроект № 8460 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо прийняття Закону «Про фахову передвищу освіту»)». Ця електронна петиція на сьогодні набрала 13440 підписів.

У свою чергу Комітет вважає, що запропоноване проектом Закону фінансування фахової передвищої освіти з різних рівнів бюджету є доцільним і таким, що повинно бути гарантованим на законодавчому рівні.

За результати обговорення законопроекту, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону прийняти за основу, з урахуванням зауважень.

 

4.              Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо пільг при вступі на спеціальність з фізичної культури і спорту молоді, яка професійно займається спортом (реєстр. № 8356 від 15.05.2018, н.д.Т.Батенко, І.Констанкевич та інші).

Метою законопроекту є законодавче врегулювання питання заохочення молоді до зайняття спортом шляхом забезпечення можливості пільгового зарахування осіб, яким присвоєно спортивний ранг кандидата у майстри спорту України, спортивні звання майстра спорту України, майстра спорту України міжнародного класу тощо, до державних і комунальних закладів вищої освіти фізичного виховання.

За результати обговорення законопроекту на засіданні, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону прийняти за основу.

 

5.              Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо заохочення зайняття молоді спортом (реєстр. № 7339 від 27.11.2017, н.д.Т.Батенко, О.Шевченко, В.Купрій, О.Дубінін, В.Дідич, В.Шевченко, І.Констанкевич).

У законопроекті пропонується передбачити позаконкурсний вступ на навчання до державних і комунальних закладів вищої освіти фізичного виховання і спорту осіб, яким присвоєно спортивні звання кандидата у майстри спорту України, майстра спорту України, майстра спорту України міжнародного класу. Крім того, для такої категорії осіб відповідними доповненнями до чинного Закону України «Про вищу освіту» пропонується гарантувати право на отримання соціальної стипендії, у тому числі у разі отримання академічної стипендії. Як зазначається у п. 2 Пояснювальної записки, метою законопроекту є законодавче врегулювання питання заохочення молоді до зайняття спортом.

Розглянувши законопроект та враховуючи висновки Головного науково-експертного управління, Міністерства освіти і науки України, Комітету з питань бюджету Комітет одноголосно вирішив рекомендувати Верховній Раді України відхилити поданий законопроект.

 

6.              Про затвердження кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

Заслухавши інформацію Голови підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої, інклюзивної освіти, а також забезпечення реалізації права на освіту осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, територія проведення антитерористичної операції та територія населених пунктів на лінії зіткнення Креміня Тараса Дмитровича, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив доручити Кременю Т.Д. організувати проведення перевірки запропонованих кандидатур на присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів та повернутися до розгляду цього питання на наступному засіданні Комітету.

 

7. Про затвердження складу робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» (реєстр. № 8584 від 10.07.2018) до другого читання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В., Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно вирішив затвердити склад робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» та встановити, що у випадку неможливості прийняття участі в засіданнях робочої групи, народні депутати України – члени робочої групи можуть уповноважити для участі в роботі одного з своїх помічників-консультантів; визначити, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України – членів Комітету.

 

СКЛАД

РОБОЧОЇ ГРУПИ З ПІДГОТОВКИ проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу»

 

 

 

П.І.Б

 

Посада

 

1.               

СПІВАКОВСЬКИЙ

Олександр Володимирович

Голова робочої групи

Народний депутат України

Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

2.               

КИРИЛЕНКО

Іван Григорович

Народний депутат України

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

3.               

СКРИПНИК

Олексій Олексійович

Народний депутат України –

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

4.               

КРЕМІНЬ

Тарас Дмитрович

Народний депутат України – голова підкомітету з питань освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

5.               

ПОПЛАВСЬКИЙ

Михайло Михайлович

Народний депутат України – член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

6.               

ЛИТВИН

Володимир Михайлович

Народний депутат України – член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

7.               

КОНСТАНКЕВИЧ

Ірина Мирославівна

Народний депутат України – член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

8.               

білозір

Оксана Володимирівна

Народний депутат України –

Голова підкомітету з питань економічного, секторального співробітництва та поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції

9.               

Андросович

Ксенія Анатоліївна

Кандидат психологічних наук, завідувач відділу інтелектуального розвитку обдарованої особистості Інституту обдарованої дитини НАПН України

10.            

Горова

Олена Олександрівна

Доктор психологічних наук, доцент, професор кафедри психології управління Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти

ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України

11.            

Дзюбко

Людмила Віталіївна

Кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник лабораторії психології навчання імені І.О.Синиці Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України

12.            

ДЬЯКОВА

Анастасія Дмитрівна

Національний експерт із захисту дітей від насильства Уповноваженого Президента України з прав дитини

13.            

ДЯДЕНКО

Михайло Васильович

Помічник-консультант народного депутата України, співавтор законопроекту

14.            

ЗУБ

Лариса Віталіївна

Начальник управління ювенальної превенції Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України

15.            

ЄНОТВЄВА

Людмила Євгеніївна

Науковий співробітник Національного центру «мала академія наук України», психолог вищої категорії, методист, гештальт-терапевт, тренер, консультант

16.            

Ігнатович

Олена Михайлівна

Кандидат психологічних наук, провідний науковий співробітник відділу психології праці Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України

17.            

Киричук

Валерій Олександрович

Кандидат педагогічних наук, доцент, провідний науковий співробітник відділу проектування розвитку обдарованості Інституту обдарованої дитини НАПН України

18.            

КОВАЛЬ

Вікторія Борисівна

Представник Громадської організації «Врятуй дитину»

19.            

КОЗІЄВСЬКА

Олена Іванівна

Секретар робочої групи, заступник керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

20.            

Костенко

Тетяна Миколаївна

Кандидат психологічних наук, завідувач відділу освіти дітей з порушеннями зору Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України

21.            

КІЦУЛ

Юрій Степанович

Старший інспектор з особливих доручень Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України

22.            

МАЛИГІНА

Ірина Вікторівна

Консультант секретаріату Комітету з питань науки і освіти

23.            

Митник

Олена Віталіївна
Керівник експертної групи з правової обізнаності Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України

24.            

МОЗГОВА

Людмила Анатоліївна

Кандидат педагогічних наук, аналітик Аналітичного центру Асоціації міст України

25.            

Найдьонова

Любов Антонівна

Доктор психологічних наук, старший науковий співробітник, член-кореспондент НАПН України, заступник директора з наукової роботи, завідувач лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології НАПН України

26.            

НЕБОЖУК

Роман Андрійович

Кандидат наук з державного управління, викладач Національної академії державного управління при Президентові України, представник громадської спілки «Асоціація приватних закладів освіти України»

27.            

Овчарук

Оксана Василівна

Кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу компаративістики інформаційно-освітніх інновацій ІІТЗН Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України

28.            

Отич

Олена Миколаївна

Доктор педагогічних наук, доцент, проректор з науково-методичної роботи та міжнародних зав’язків ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України

29.            

Пузіков

Дмитро Олегович

Кандидат психологічних наук, доцент, докторант відділу інновацій та стратегій розвитку освіти Інституту педагогіки НАПН України

30.            

САВИЦЬКА

Оксана Олександрівна

 

Державний експерт експертної групи з питань позашкільної освіти Директорату інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України

31.            

СЕЧЕЙКО

Олена Віталіївна

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Національного авіаційного університету, представник громадської спілки «Асоціація приватних закладів освіти України»

32.            

СТОЦЬКИЙ

Олег Леонович

Помічник-консультант народного депутата України

33.            

ЧЕРНИХ

Андрій Олегович

Помічник-консультант народного депутата України

34.            

Шайхалієва

Юна Абдулвагабівна

Помічник-консультант народного депутата України

35.            

Шатирко

Лариса Олексіївна

Старший науковий співробітник лабораторії психології навчання імені І.О.Синиці Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України

36.            

Шимановський

Марк Мусійович

Кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник лабораторії зарубіжних систем професійної освіти і навчання Інституту професійно-технічної освіти НАПН України

37.            

ХАРЧЕНКО

Мирослава Анатоліївна

Головний консультант Відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини

38.            

ЮРІЙЧУК

Іван Ярославович

Директор департаменту акредитації та моніторингу освіти Державної служби якості освіти

 

 

8. Різне:

- про внесення змін до плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період дев’ятої сесії восьмого скликання.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо внесення змін до плану роботи Комітету на період дев’ятої сесії восьмого скликання Комітет одноголосно ухвалив взяти інформації до відома та внести зазначені зміни до плану роботи Комітету.

Проект Закону за реєстр. № 9018 не розглядався через відсутність автора законопроекту.

Наприкінці засідання відбулася ще одна приємна подія. Перший заступник Міністра освіти і науки України Ковтунець В.В. вручив Грамоту Міністерства освіти і науки України директору Новоодеської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Новоодеської районної ради Миколаївської області АНІЩЕНКО ЛЮДМИЛІ МИКОЛАЇВНІ та Подяку Міністерства освіти і науки України вчителю англійської мови Новоодеської гуманітарної гімназії Новоодеської районної ради Миколаївської області ІВАНІНІЙ ТЕТЯНІ ІВАНІВНІ. Всі учасники засідання тепло поздоровили Людмилу Аніщенко та Тетяну Іваніну з нагородами.















Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00