Заходи з нагоди святкування 100-річчя з дня народження та вшанування всесвітньо відомого педагога та гуманіста Василя Олександровича Сухомлинського розпочалися з урочистостей та пленарного засідання в Обласному академічному музично-драматичному театрі імені М.Л. Кропивницького.

До учасників конференції з привітальним словом звернулися Голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко, заступник Голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Світлана Лобанова. Керівники області привітали учасників, організаторів та гостей наукового зібрання з усіх куточків України і з-за кордону та вручили грамоти й подяки Міністерства освіти та науки України, а також надзвичайно почесну відзнаку Нагрудний знак «Василь Сухомлинський».

За дорученням Голови Верховної Ради головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України, народний депутат України ІІ-ІІІ скликання Євген Красняков зачитав вітання від Голови Верховної Ради України та Комітету з питань науки і освіти.

Від делегації науковців та педагогів із Китайської Народної Республіки виступив Директор Інституту міжнародних і порівняльних досліджень Пекінського педагогічного Університету Лю Баоцунь.

Також було оголошено вітання від Європейської академії імені Януша Корчака (м. Мюнхен); продемонстровано ролик-збірку, який записав ад’юнкт-дослідник з Університету Монаш (Мельбурн, Австралія) Алан Кокерілл.

Мистецького забарвлення урочистостям надали вокальні виступи, танцювальні композиції викладачів та студентів мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету, дитячих танцювальних колективів.

Під час пленарного засідання Х Міжнародної науково-практичної конференції та XХV Всеукраїнських педагогічних читань «Творча спадщина Василя Сухомлинського у вітчизняному та міжнародному вимірах» особливу зацікавленість викликав виступ доньки Василя Олександровича Сухомлинського, доктора педагогічних наук, професора, академіка Національної академії педагогічних наук України Ольги Василівни Сухомлинської. Свій виступ вона назвала «Мій батько» і зворушливо розповіла про Василя Олександровича як про людину творчу, самовіддану школі, люблячу навколишній світ і дитину в ньому.

На пленарному засіданні виступили: доктор психологічних наук, професор, дійсний член Національної академії педагогічних наук України Іван Бех, доктор філологічних наук, професор, академік Академії наук вищої школи Григорій Клочек, доктор педагогічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України Олександра Савченко.

На міжнародному вимірі спадщини Василя Сухомлинського наголосили науковці з Китайської народної республіки: керівник Китайської академії педагогічних досліджень Інь Чуань та доктор педагогічних наук, професор, Інституту міжнародних і порівняльних досліджень Пекінського педагогічного університету Сяо Су.

Робота Х Міжнародної науково-практичної конференції та XХV Всеукраїнських педагогічних читань продовжилася на секційних засіданнях за такими напрямами: «Василь Сухомлинський і його педагогічна система як соціально-педагогічне явище», «Реформування сучасної освіти крізь призму здобутків Василя Сухомлинського», «Ідеї Василя Сухомлинського у змісті підготовки майбутніх учителів», «Художній світ Василя Сухомлинського», «Василь Сухомлинський в контексті доби: артефакти і репрезентації у бібліотеках, музеях, медіа просторі».

5 жовтня учасники Х Міжнародної науково-практичної конференції та XХV Всеукраїнських педагогічних читань «Творча спадщина Василя Сухомлинського у вітчизняному та міжнародному вимірах» відвідали навчально-виховний комплекс «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей імені Василя Сухомлинського».

Для гостей була проведена екскурсія меморіальним музеєм В.О. Сухомлинського, зустріч із педагогічним колективом закладу, а також святковий концерт, який підготували учні загальноосвітнього навчального закладу імені Василя Олександровича Сухомлинського.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00