З 26 серпня по 3 вересня 2017 року Ірина Констанкевич, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти брала участь у навчальному візиті до США у складі делегації з числа представників законодавчої, виконавчої та судової влади України для ознайомлення з організацією системи юридичної освіти, правничої професії та верховенством права у дії.

«Успіх забезпечення справедливого правосуддя в Україні залежить від змін у системі юридичної освіти» - наголосила народний депутат Ірина Констанкевич у ході візиту до США за результатами ознайомлення з процесом підготовки правників у трьох юридичних школах США - Центрі права Університету Джорджтаун, Університету штату Вірджинія у Шарлотсвілі та Університету ім. Вашингтона й Лі.

Завдяки цій поїздці учасники більше дізналися про існуючу в США публічну політику в організації системи юридичної освіти, ознайомившись із роллю та обов’язками Американської асоціації юристів (ААЮ) у сфері забезпечення належної якості юридичної освіти у США, встановленими нею стандартами підготовки професійних правників, внутрішніми політиками відвіданих шкіл права. Це дозволило поглибити власне розуміння того, який внесок у вдосконалення та модернізацію системи юридичної освіти в Україні можуть зробити українські органи влади, самі школи права й професійні асоціації правників.

Як зазначила Ірина Констанкевич, «якісна юридична освіта - це ключ до успіху перезавантаження судової системи України. Сьогодні очікувані зміни в судовій системі - це основна і найнагальніша з реформ, яких потребує українське суспільство. Ефективна протидія корупції, поновлення порушених прав власності, забезпечення права кожному на справедливий суд - усе це залежить від успіху перезавантаження судової системи».

Члени делегації зустрілися також з представниками Ради з питань доступу до шкіл права для обговорення її ролі у процесі відбору абітурієнтів до юридичних шкіл у США та інших країнах, адміністрування Радою вступного випробування абітурієнтів до шкіл права та роль Ради у забезпеченні належної якості юридичної освіти й розширенні можливостей доступу до такої освіти у США та інших країнах світу представників національних меншин, осіб з особливими потребами у доступі до освіти та осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Українська делегація дізналася, чому Федеральний департамент освіти США визнав Раду відділу ААЮ у справах юридичної освіти та доступу до правничої професії "органом акредитації професійних шкіл права", якою є мета, стандарти і порядок проведення акредитації юридичних навчальних закладів ААЮ та інші шляхи налагодження та підтримання тісних зв’язків між системою юридичної освіти й правниками-практиками у США.

Народний депутат України Ірина Констанкевич зауважила на важливості вивчення й запозичення відповідного досвіду вироблення політики забезпечення якості юридичної освіти для України з метою налагодження тісних інституційних зв’язків між академічною спільнотою й юристами-практиками в Україні заради забезпечення високої якості юридичної освіти в умовах сьогодення. «Такі візити дозволяють встановити міжінституційні та професійні зв’язки із американськими колегами з метою подальшого професійного спілкування і безперервного обміну досвідом», зазначила вона.

          Нагадаємо, навчальний візит до США відбувся за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21