Інформація про результати засідання

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

02 листопада 2016 року

 

02 листопада 2016 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кириленко І.Г., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Скрипник О.О., народний депутат України Констанкевич І.М.

Також у засіданні Комітету взяли участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Ковтунець В.В., начальник відділу освіти Міністерства фінансів України Бондаренко А.В., ректор Херсонської державної морської академії Ходаковський В.Ф., продюсер, член Національної спілки кінематографістів України, експерт групи «Культура» Реанімаційного пакету реформ Галетій С., аналітик Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України Мозгова Л.А., працівники секретаріату Комітету, експерти, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій.

На засіданні розглядалися наступні питання:

1.    Розглянуто проект Закону про внесення зміни до статті 44 Закону України “Про вищу освіту” (реєстр. № 5023 від 12.08.2016р., Кабінет Міністрів України).

 

Законопроект спрямований на соціальний захист прав та інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа при вступі до вищих навчальних закладів України.

Прийняття проекту цього закону дасть змогу дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів із конкурсних предметів у вищому навчальному закладі в межах установлених квот прийому до вищих навчальних закладів України нарівні з дітьми-сиротами.

Розглянувши цей законопроект, Комітет одноголосно вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

2. Розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення прав громадян на безкоштовну освіту (реєстр. № 2247а від 02.07.2015р., н.д. В.Бондар, А.Яценко).

Метою прийняття законопроекту є повернення скасованих пільг щодо безоплатного харчування, проїзду, підручниками, інших соціальних гарантій для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладів, педагогічних працівників тощо для учнів дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних начальних закладів.

Під час обговорення члени Комітету погодились з тим, що реалізація норм цього законопроекту сприятиме посиленню соціального захисту дітей.

Проте Головним наукового-експертним управлінням Апарату Верховної ради України, Комітетом з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, Комітетом з питань бюджету, Міністерством освіти і науки України, Міністерством соціальної політики України, Національною академією педагогічних наук України було висловлено низку суттєвих зауважень до цього законопроекту, які потребували обов’язкового їх врахування.

Тому за результатами обговорення Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти вирішив рекомендувати Верховній Раді України повернути зазначений проект Закону України суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання із врахуванням пропозицій і зауважень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, Комітету з питань бюджету, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Національної академії педагогічних науки України.

3. Проекти Законів про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу) (реєстр. № 1182 від 02.12.2014р., н.д.С.Фаєрмарк), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи самоврядування у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах і наближення її до європейських стандартів (реєстр. № 2410а від 17.07.2015р., н.д.В.Сташук), про освіту осіб з обмеженими можливостями здоров’я (спеціальну освіту) (реєстр. № 3416 від 05.11.2015р., н.д.О.Фельдман), про внесення зміни до статті 28 Закону України “Про загальну середню освіту” щодо обов’язків педагогічних працівників системи загальної середньої освіти (реєстр. № 4539 від 28.04.2016р., н.д.Л.Денісова, І.Єфремова, Т.Кремінь, І.Бриченко, та ін.) не розглядались через відсутність авторів законопроектів чи уповноважених ними осіб на засіданні Комітету. Але по всім цим законопроектам було прийнято рішення щодо врахування викладених у них пропозицій при опрацюванні базового законопроекту “Про освіту”.

4. Заслухано питання щодо можливості надання державної підтримки діяльності Міжнародного кластера «Палата ІТ-ОПМ» при Херсонській державній морській академії.

Розглянувши інформацію ректора Херсонської державної морської академії Ходаковського В.Ф. про створення Міжнародного кластера “Палата ІТ-ОПМ” при Херсонській державній морській академії, Комітет з питань науки і освіти вирішив підтримати ініціативу Херсонської державної морської академії щодо створення на її базі Міжнародного кластера “Палата ІТ-ОПМ” та звернутися до Кабінету Міністрів України з приводу можливості державної підтримки Міжнародного кластера “Палата ІТ-ОПМ” при Херсонській державній морській академії.

 

5. Заслухано питання про проведення виїзного засідання до м. Черкаси на тему «Державна політика у сфері вищої освіти: сучасний стан та проблеми реалізації».

Розглянувши звернення голови Черкаської обласної ради ректорів, директорів вищих навчальних закладів І-ІV рівня акредитації О.В. Черевка щодо проведення виїзного засідання Комітету з питань науки і освіти на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Комітет прийняв рішення провести виїзне засідання до м. Черкаси на тему: “Державна політика у сфері вищої освіти: сучасний стан та проблеми реалізації” у березні 2017 року та включити зазначене питання до плану роботи Комітету з питань науки і освіти шостої сесії Верховної Ради України VIII скликання.

6. Також заслухано питання про формування порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на період 15 - 18 листопада 2016 року щодо розгляду Верховною Радою України пріоритетних законопроектів з освітніх питань.

За результатами обговорення пріоритетних законопроектів, які рекомендується першочергово розглянути на засіданні Верховної Ради України, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України включити для першочергового розгляду до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на період 15- 18 листопада 2016 року пакет наступних законопроектів:

для розгляду у першому читанні:

- проект Закону про внесення змін до розділу ХV Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про вищу освіту” (щодо вступу до аспірантури та діяльності спеціалізованих вчених рад) (реєстр. № 4783 від 06.06.2016р., н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський);

- проект Закону про внесення змін до розділу ХV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо строків захисту дисертацій  та права на отримання диплому доктора філософії (реєстр. 2316а від 08.07.2015р., н.д.О.Скрипник, А.Журжій);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав (реєстр. № 3692 від 22.12.2015р., н.д.В.Пташник, П.Костенко, І,Подоляк, О.Скрипник, Т.Острікова, Н.Кацер-Бучковська, Р.Семенуха, І.Сисоєнко, І.Крулько, І.Климпуш-Цинцадзе, А.Шкрум);

- про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо підвищення державної підтримки  Національної академії наук України та національних галузевих академій наук”  (реєстр. № 4477 від 20.04.2016р., н.д.О.Співаковський, А.Павелко, А.Гордєєв, С.Хлань, В.Галасюк, А.Немировський);

- проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність (реєстр.   4365 від 01.04.2016р., н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, М.Поплавський, В.Галасюк, О.Скрипник);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів (реєстр. № 3829 від 27.01.2016р., н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський, О.Скрипник, І.Мельничук, Р.Мацола, А.Гордєєв, С.Хлань, А.Шинькович);

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безкоштовного харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів (реєстр. № 3829-1 від 11.02.2016р., н.д.Н.Королевська, Ю.Солод);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення вимоги попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими ЗМІ) (реєстр. 2047 від 07.04.2015р., н.д.С.Лещенко, В.Ар’єв, Ю.Луценко, Д.Добродомов, В.Сюмар, В.Войціцька, О.Медуниця, М.Найєм, Ж.Соболєв, С.Заліщук) (доопрацьований);

- проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р., н.д.О.Марченко, О.Співаковський, В.Литвин, Т.Кремінь, Ю.Тимошенко, О.Ляшко);

- проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 06.10.2016 про прийняття в цілому, як закону законопроекту № 3312-д (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016р., н.д.Ю.Левченко);

- проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо працевлаштування випусників (реєстраційний 3312-д) (реєстр. 3312-д-П1 від 07.10.2016р., н.д.І.Шурма, М.Папієв).

для розгляду у другому читанні:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (реєстр. № 4718 від 24.05.2016р., н.д.О.Рябчин, І.Кириленко, О.Співаковський, Т.Кремінь, В.Курило, А.Шкрум, Н.Веселова, А.Герасимов, Д.Лубінець, І.Геращенко, Г.Немиря, В.Галасюк, О.Юринець, С.Заліщук, М.Найєм, Н.Кацер-Бучковська, Ю.Тимошенко) (друге читання).

для повторного розгляду з пропозиціями Президента України:

- про пропозиції Президента України до Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти від 04.02.2016 № 982-VIII;

- про пропозиції Президента України до Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо фінансування професійно-технічної освіти”  від  04.02.2016 № 983-VIII.

 

Відео засідання можна подивитися за посиланням: http://pedpresa.ua/171858-online-78.html

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17