У місті Києві проводиться ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт

 учнів–членів Малої академії наук України у 2017 році

Щороку Мала академія наук України (МАН) проводить Всеукраїнський конкурс-захист учнівських науково-дослідних робіт. Конкурс проходить в три етапи: районний-обласний Всеукраїнський. Всього на початковому етапі цього року в конкурсі взяли участь понад 117 тисяч школярів.

На сьогодні Мала академія наук вже стала освітньою системою, яка забезпечує організацію та координацію науково-дослідницької діяльності учнів, створює умови для їх інтелектуального, духовного, творчого розвитку та професійного самовизначення, сприяє нарощуванню наукового потенціалу країни.

МАН об’єднує 25 регіональних територіальних відділень, до складу яких входять міські та районні відділення, наукові товариства учнів. Щороку в системі МАН працюють близько 7 тис. наукових секцій, гуртків та інших творчих об’єднань, у яких до науково-дослідницької роботи залучаються понад 250 тис. учнів. До роботи журі залучені спостерігачі від наукових установ, вищих навчальних закладів та громадських організацій. Моніторинг об’єктивності прийняття рішень проводить Всеукраїнська громадська організація «Асоціація випускників МАН України».

Учасники конкурсу-захисту – випускники МАН, успішно вступають до провідних вищих навчальних закладів України та світу. МАН постійно здійснює моніторинг навчальних досягнень своїх випускників у вищих навчальних закладах. Понад 95% учнів, що перемогли в МАН здають першу сесію на відмінно.

Щороку манівці стають переможцями та призерами чисельних міжнародних конкурсів, олімпіад та інших змагань, демонструють значно вищий рівень підготовки та мотивації, ніж їх однолітки з інших країн і формують імідж України, як країни з потужним інтелектуальним потенціалом.

Мала академія наук цілеспрямовано працює у напрямку забезпечення юним дослідникам можливості навчання на базі кращих лабораторій світу. Укладено угоди та триває співпраця з Європейською організацією ядерних досліджень (м. Женева, Швейцарія), Аргонською національною лабораторією (м. Чикаго, США), Баварським центром обдарованості (ФРН), Мюнхенським технічним університетом (ФРН), Експериментальною лабораторією для молоді «XLab» (Університет м. Геттінген, ФРН), Університетом Поля Сабатьє ( Тулуза, Франція), Французьким інститутом в Україні (м. Київ, Україна), Гете-Інститутом в Україні (м. Київ, Україна), центром «Керхекескус» (м. Гельсінкі, Фінляндія), виробниками лабораторного обладнання Fourier Education (Ізраїль) та PHYWE (ФРН) та ін.

МАН є членом всіх найпрестижніших міжнародних організацій у сфері обдарованості та наукової освіти (Всесвітня Рада з питань обдарованих і талановитих дітей (WCGTC), Європейська Рада високих здібностей, Європейська асоціація установ вільного часу для дітей та молоді (EAICY), та ін.).

Створена в Україні система роботи з науковою молоддю отримала міжнародне визнання і сьогодні є предметом вивчення і впровадження в інших країнах світу. Враховуючи унікальність українського проекту Генеральна дирекція ЮНЕСКО в кінці минулого року прийняла рішення створити на базі МАН України Регіональний центр наукової освіти і обдарованості під егідою ЮНЕСКО.

За ініціативою МАН спільно з Київським національним університетом ім. Т. Шевченка та Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут" ім. С.Сікорського засновано Всеукраїнську програму дитячої наукової творчості "Майбутнє України".

Сьогодні МАН співпрацює з більшістю провідних вищих навчальних закладів та наукових установ України. На базі піонертабору МАН "Вимпел" (Пуща Водиця) створено Міжнародний центр дитячої наукової творчості. На цей час вже понад 20 країн заявили про своє бажання брати участь у спільних проектах в Україні.

В цьому році з 24 березня по 28 квітня 2017 року будуть змагатися близько 1200 юних інтелектуалів за 63 спеціальностями.

28 березня проведено урочистий захід відкриття Всеукраїнського конкурсу  для відділення «Філософія та суспільствознавство».

Вітання від Голови Верховної Ради України оголосив головний консультант секретаріату Комітету Красняков Є.В. Він також передав вітання від Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки i освіти Співаковського О.В. та народних депутатів – членів Комітету, зокрема відзначивши, що Комітет з питань науки і освіти високо цінує діяльність Малої академії наук України. Тому зовсім не випадково, ухвалюючи нову редакцію Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність», Комітет підтримав норму щодо залучення учнівської молоді до наукової і науково-технічної діяльності (стаття 26 Закону), в якій відзначено: «держава створює умови для залучення учнівської молоді до наукової і науково-технічної діяльності через систему спеціалізованих загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, зокрема, наукових ліцеїв і наукових ліцеїв-інтернатів, Малу академію наук України або інші подібні установи позашкільної освіти»; «Мала академія наук України організує та забезпечує участь учнівської молоді у дослідницько-експериментальній, науковій, конструкторській, винахідницькій та пошуковій діяльності, сприяє формуванню інтелектуального капіталу нації, вихованню майбутньої наукової зміни».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00