Інформація про розширене засідання Комітету з питань науки і освіти 22 березня 2017 року

 

  

                                                                                    

22 березня 2017 року відбулось      розширене засідання Комітету з питань науки і освіти. Засідання проходило на базі державного навчального закладу “Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою”.

22 березня 2017 року відбулось розширене засідання Комітету з питань науки і освіти. Засідання проходило на базі державного навчального закладу “Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою”.

У засіданні взяли участь народні депутати України - члени Комітету Олександр Співаковський, Іван Кириленко, Володимир Литвин, Тарас Кремінь, Ірина Констанкевич, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, представники Національної академії педагогічних наук, директори професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації з різних областей України, голови відповідних профспілкових організацій та інші представники освітянського та експертного середовища.

Засідання розпочалось з вручення головуючим – Олександром Співаковським народним депутатам - членам Комітету з питань науки і освіти робочого варіанту електронної версії порівняльної таблиці до другого читання проекту Закону України «Про освіту».  Перший заступник Голови Комітету закликав долучитись всіх народних депутатів України до доопрацювання законопроекту та висловив сподівання на те, що вже у квітні законопроект буде винесено на розгляд Комітету з питань науки і освіти.

Після цього Комітет перейшов до розгляду питань порядку денного.

Першим було обговорення контрольного питання щодо стану виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення”, які відбулись 1 червня 2016 року.

Рекомендації слухань містять пропозиції, реалізація яких розрахована на короткий і більш тривалий термін виконання (рік і більше). Тому Постановою Верховної Ради України, якою було затверджено вищезазначені рекомендації, передбачено два контрольних терміни розгляду виконання цих Рекомендацій, а саме: 01.01.2017 р. та 01.01.2018 р.

У заключному слові Олександр Співаковський  наголосив на тому, що поряд з констатацією усіх існуючих проблем у сфері професійно-технічної освіти, у виступах та матеріалах звучало недостатньо пропозицій з конкретними алгоритмами ефективного забезпечення держави кваліфікованим кадровим потенціалом.

Враховуючи інформацію Міністерства освіти і науки України, інших центральних органів виконавчої влади, Національної академії педагогічних наук України, обласних та Київської міської державних адміністрацій, інформацію, що надана під час обговорення даного питання представниками навчальних закладів, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти одноголосно вирішив визнати виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення”, схвалених Постановою Верховної Ради України від 7 вересня 2016 року № 1493-VIII, недостатнім. У зв’язку з цим   запропоновано заслухати у червні 2017 року ще раз, в порядку контролю, питання виконання цих Рекомендацій з залученням інших Комітетів Верховної Ради України, Міністрів та запросити Голову Верховної Ради України на це засідання.

Другим питанням порядку денного був проект Закону «Про внесення змін до статті 62 Закону України “Про вищу освіту” (щодо справедливої системи стипендіального забезпечення) (реєстр. № 5612 від 27.12.2016, н.д.І.Констанкевич, Т.Батенко, В.Купрій, О.Дубінін, В.Дідич, О.Шевченко, В.Шевченко). Законопроектом передбачається на законодавчому рівні визначити частку студентів, які будуть мати право на отримання академічної стипендії, прив’язати розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій до прожиткового мінімуму, зафіксувати критерії для отримання стипендії студентами вищих навчальних закладів, зокрема студентами, які здобувають освіту за кошти фізичних (юридичних) осіб.

Під час обговорення цього питання народні депутати України – члени Комітету з питань науки і освіти висловили декілька пропозицій.

Зокрема, Володимир Литвин зазначив, що стипендія це соціальна підтримка студентів, і якщо держава не може всіх забезпечити стипендією, то необхідно запропонувати альтернативу, наприклад, кредит для навчання студента і механізм списання цих кредитів, якщо студент показує добрі результати навчання; заохочення підприємств і підприємців, щоб вони брали на роботу студентів; зафіксувати такий підхід, що плата за навчання тих студентів, хто не вчиться за державним замовленням, може зменшувалась на суму стипендії, яку повинен отримувати студент.

За результатами обговорення Комітет одноголосно прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу з урахуванням пропозицій народних депутатів України – членів Комітету з питань науки і освіти.

 

Третім питанням було  розглянуто проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про державні нагороди України” (реєстр. № 5695 від 23.01.2017). Даним законопроектом запропоновано запровадження Державної премії України імені Михайла Грушевського – за найкращі наукові та науково-популярні видання з історії України. Премія присуджуватиметься у двох номінаціях: за найкраще наукове та найкраще науково-популярне видання.

Народні депутати України - члени Комітету зважаючи на висновки експертів, одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити поданий законопроект.

 

Четвертим було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань діяльності Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (реєстр. № 5449 від 24.11.2016 р.), яким узгоджуються деякі законодавчі акти у відповідність із Законом України «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України» та спрямоване на врегулювання питань проходження військової служби в Держспецзв’язку.

Комітет одноголосно вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект за основу.

 

П’ятим було розглянуто проект Постанови про відзначення 120-річчя з дня заснування Національного університету біоресурсів і природокористування України (у травні 2018 року) (реєстр. № 4403 від 12.04.2016, н.д.Л.Козаченко, Є.Рибчинський, І.Кириленко, В.Івченко, І.Мірошніченко), що передбачає проведення низки заходів, спрямованих на відзначення 120-річчя університету в травні 2018 року.

За результатами обговорення члени Комітету підтримали дану законодавчу ініціативу і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти постанову за основу і в цілому.

 

Комітет з питань науки і освіти висловив щиру подяку  директору коледжу державного навчального закладу “Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою” Петровичу Василю Сергійовичу та усьому колективу за високий рівень забезпечення проведення цього важливого засідання Комітету.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00