Інформація про результати розширеного засідання

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

15 березня 2017 року

 

15 березня 2017 року відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Констанкевич І.М., працівники секретаріату Комітету. Також у розширеному засіданні Комітету взяли участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Ковтунець В.В., директор Українського центру оцінювання якості освіти Карандій В.А., прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням державного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Генеральної прокуратури України Новіков О.Ф., заступник директора Департаменту – начальник відділу з питань освіти, науки та інновацій Рахункової палати України Васильєва С.М., науковці, освітяни, представники громадськості та експертного середовища.

Завдяки прийнятій у вівторок Постанові про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» (реєстр. № 6187 від 14.03.2017р.), Комітет з питань науки і освіти поповнився ще одним депутатом Іриною Констанкевич.

 

На засіданні розглядалися наступні питання:

1.              Проблеми та перспективи розвитку зовнішнього незалежного оцінювання в Україні.

2.              Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освітущодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України (реєстр. № 6116 від 22.02.2017, н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, Т.Кремінь, В.Литвин, О.Скрипник та ін.).

3.              Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів (реєстр. № 5547 від 16.12.2016, КМУ).

4.              Про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народних депутатів України.

5.              Про повторне внесення проекту Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: “Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні”.

6.              Проект Постанови про відзначення 150-річчя від дня народження Української письменниці та громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) (реєстр. № 5675 від 19.01.2017, н.д.І.Констанкевич, В.Купрій, О.Шевченко та ін.).

 

 

Першим розглядалося питання щодо розв’язання проблем, перспектив розвитку зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти в Україні.

Зовнішнє незалежне оцінювання запроваджено в Україні на початку 2000-х років. Метою запровадження зовнішнього незалежного оцінювання було створення умов для реалізації конституційного права громадян України на рівний доступ до вищої освіти, визначення рівня навчальних досягнень вступників до вищих навчальних закладів, формування на цій основі порівняльної шкали результатів учасників зовнішнього оцінювання, що дає змогу вищим навчальним закладам провести якісний відбір абітурієнтів; попередження проявів корупції на етапі вступу до вищих навчальних закладів.

З інформацією про стан та перспектив розвитку зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти висловили директор Українського центру якості освіти Вадим Карандій, Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, заступник директора департаменту – начальник відділу з питань освіти, науки та інновацій Рахункової палати України Світлана Васильєва, прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням державного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Генеральної прокуратури України Олександр Новіков, Віце-президент Київської школи економіки Інна Совсун, директор методичного центру управління освіти Чернігівської міської ради; координатор Асоціації керівників шкіл України Яніна Тимошенко, академік-секретар Відділення загальної середньої освіти Національної академії педагогічних наук України Олександр Ляшенко.

За результатами обговорення народні депутати України – члени Комітету прийняли одноголосне рішення про необхідність доопрацювання запропонованого проекту рішення з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій та повернутись до його розгляду на наступному засіданні Комітету.

Другим питанням розглядались пропозиції щодо затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016 р.) додаткових пропозицій народних депутатів України.

Зараз у Комітеті здійснюється робота щодо підготовки до другого читання проекту Закону України “Про освіту”. Практично щоденно відбуваються засідання робочої групи висококваліфікованих представників освітянського середовища, до якої входять представники Комітету, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, національних галузевих академій наук, навчальних закладів, роботодавців, громадськості та експертного середовища.

Протягом доопрацювання цього Закону до другого читання виникла необхідність включення до порівняльної таблиці актуальних пропозицій народних депутатів України В.Корчика, В.Литвина та О.Співаковського, які були надані додатково. Тому, з метою дотримання визначеної процедури, можливість внесення цих пропозицій має бути погоджена Комітетом. Заслухавши інформацію вищезазначених депутатів, члени Комітету ухвалили рішення внести подані пропозиції до порівняльної таблиці законопроекту та розглянути їх у встановленому порядку під час підготовки зазначеного законопроекту до другого читання.

Третім питанням розглядався проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України (реєстр. № 6116 від 22.02.2017, н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, Т.Кремінь, В.Литвин, О.Скрипник та ін.).

Законопроектом пропонується надати можливість здобувачам вищої освіти з тимчасово окупованої території навчатися у вищих навчальних закладах Півдня України (Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей) як територій, що розташовані найближче до місць окупації за рахунок квот у обсязі 1000 місць державного замовлення. Прийняття відповідного Закону дозволить зберегти принципи рівності та доступності української освіти, сприятиме дотриманню права на отримання вищої освіти та заохочуватиме осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, продовжити навчання та в подальшому реалізувати своє право на працю на території України. За результатами обговорення члени Комітету одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

Четвертим питанням розглядався проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів (реєстр. № 5547 від 16.12.2016, поданий Кабінетом Міністрів України), яким планується врегулювати питання щодо регіонального замовлення на підготовку кадрів, фахівців у професійно-технічних навчальних закладах. Окрім того, законопроект більш чітко визначає повноваження місцевих органів виконавчої влади. За результатами обговорення члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

П’ятим питанням розглядалась пропозиція щодо повторного внесення проекту Постанови Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань на тему: “Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні”. 22 лютого 2017 року, Парламент розглядав цю постанову, проте через відсутність голосів у залі вона не була прийнята. Документ передбачає конкретні пропозиції та рекомендації для покращення системи фінансування освіти і науки в Україні. Протягом останніх трьох тижнів документ був значно покращений і доопрацьований. Врахувавши додаткові правки, Комітет ухвалив одноголосне рішення внести його на розгляд Верховною Радою України, а також рекомендувати прийняти за основу та в цілому.

Останнім питанням розглядався проект Постанови про відзначення 150-річчя від дня народження української письменниці та громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) (реєстр. № 5675 від 19.01.2017, н.д.І.Констанкевич, В.Купрій, О.Шевченко та ін.).

25 лютого 2021 р. ми будемо відзначати 150 років від дня народження геніальної української письменниці Лесі Українки. Тому законопроектом пропонується заздалегідь забезпечити створення належних організаційно-правових умов для відзначення ювілею поетеси на державному рівні, популяризації її інтелектуального здобутку та залучення широкого кола громадськості до участі в культурному житті України.

Під час обговорення проекту постанови були озвучені додаткові пропозиції від народних депутатів України та керівництва Міністерства освіти і науки України. Тому Комітет прийняв одноголосне рішення рекомендувати Парламенту ухвалити даний проект постанови за основу і в цілому, та з урахуванням поданих під час засідання Комітету пропозицій.

Відео засідання можна подивитися за посиланням:     http://pedpresa.ua/180095-online-104.html

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21