Про роботу

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

за п’яту сесію VІІІ скликання

 

Комітетом з питань науки і освіти за період п’ятої сесії Верховної Ради України проведено 8 засідань Комітету, на яких розглянуто 62 питань, 31 з яких присвячено обговоренню законопроектів та проектів Постанов Верховної Ради України.

Комітет постійно працює над удосконаленням законодавства країни згідно плану роботи. Важливою віхою розвитку науково-освітнього законодавства стало прийняття за ініціативою Комітету з питань науки і освіти трьох Законів України та п’яти Постанов Верховної Ради України.

За ініціативою Комітету з питань науки і освіти протягом п’ятої сесії восьмого скликання прийнято три Закони України та п’ять Постанов Верховної Ради України, а саме:

- Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо використання об’єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах» (№ 1651-VIІІ від 5 жовтня 2016р.);

- Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників» (№ 1662-VIІІ від 6 жовтня 2016р.);

- Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження» (№ 1731-VIІІ від 3 листопада 2016р.);

- Постанова Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні» (Постанова ВРУ від 6 вересня 2016р. № 1484-VIІІ);

- Постанова Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення» (Постанова ВРУ від 7 вересня 2016р. № 1493-VIІІ);

- Постанова Верховної Ради України «Про призначення у 2016 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених» (Постанова ВРУ від 7 вересня 2016р. № 1494-VIІІ);

- Постанова Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2015 рік» (Постанова ВРУ від 7 вересня 2016р. № 1495-VIІІ);

- Постанова Верховної Ради України «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів» (Постанова ВРУ від 22 грудня 2016р. № 1805-VIІІ).

Законопроекти прийняті у І-му читанні:

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо уточнення деяких положень) (реєстр. № 4349 від 31.03.2016р., н.д.Л.Гриневич, І.Кириленко, О.Співаковський, О.Скрипник, Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський). Прийнято за основу 06.10.2016р.

2. Проект Закону про освіту (реєстр. 3491-д від 04.04.2016р., н.д.О.Скрипник, В.Литвин, Т.Кремінь, І.Кириленко). Прийнято за основу 06.10.2016р.

Комітет розглянув і подав експертні висновки до законопроектів, які є предметом відання інших парламентських комітетів.

За період п’ятої сесії Комітет розглянув Контрольні питання, а саме:

1. Про стан забезпечення підручниками системи загальної середньої освіти (станом на початок нового 2016/2017 навчального року).

2. Про стан впровадження Закону України «Про вищу освіту».

3. Про стан реалізації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

4. Щодо виконання Рішення Комітету з питань науки і освіти від 12 квітня 2016 року «Про діяльність Державного підприємства «Інфоресурс», забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків».

За період п’ятої сесії було проведено 1 парламентські слухання, 4 розширені та три виїзні засідання Комітету, а саме:

16 листопада 2016 року проведено парламентські слухання на тему: «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні».

14 вересня 2016 року Комітет провів виїзне засідання Комітету у м. Львові на тему: «Про стан законодавчого врегулювання організації навчально-виховного процесу з учнівською та студентською молоддю і заходи щодо його удосконалення (на прикладі Львівської області)».

28 вересня 2016 року Комітет провів виїзне засідання Комітету у м.Старобільськ, Луганська область на тему: «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Луганської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти».

В рамках міжнародного співробітництва з 10 по 13 жовтня на запрошення Поморської Академії відбулось виїзне засідання Комітету з питань науки і освіти до м. Слупськ, Республіка Польща (Поморська Академія). У засіданні взяли участь народні депутати – члени Комітету Олександр Співаковський, Тарас Кремінь, Михайло Поплавський, народний депутат України Ірина Констанкевич.

10-12 листопада 2016 року відбувся 12-й Міжнародний саміт з вищої освіти та виставка «Освіта для майбутнього: навчатися в Індії – навчатися для світу» за фінансової підтримки Федерації Торгової та Промислової Палати Індії (FICCI) та Міністерства розвитку людських ресурсів Індії. (Нью Дели, (Индія)). Учасники заходу: більше 1000 делегатів, у тому числі міжнародних з країн Європи, Африки, Близького Сходу, Асоціації регіонального співробітництва Південної Азії, а також зі Сполучних Штатів Америки, Канади, Великобританії. До складу української делегації входили представник Комітету Верховної Ради України - заступник завідуючого секретаріатом Комітету Олена Козієвська; представники Міністерства освіти і науки України – начальник Управління міжнародного співробітництва Ганна Новосад і директор Українського державного центру міжнародної освіти Олена Шаповалова.

За період п’ятої сесії Комітетом з питань науки і освіти було проведено:

07 вересня 2016 року «круглий стіл», присвячений організації роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти та питанню академічної доброчесності.

16 вересня 2016 року «круглий стіл» на тему: «Перспективи подальшого розвитку системи загальної середньої освіти» (в рамках обговорення проектів «Концепції середньої загальноосвітньої школи України», затвердженої Президією Національної академії педагогічних наук України та Концептуальних засад реформування середньої освіти «Нова українська школа», представлених керівництвом Міністерства освіти і науки України)».

19 жовтня 2016 року «круглий стіл» на тему: «Стан організації роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти».

1 листопада 2016 року у Комітеті з питань науки і освіти відбулось засідання Конкурсної комісії з присудження іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених і призначення Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

За участю представників Комітету відбувалися конференції, відео-конференції, семінари, круглі столи та наради (у т.ч. міжнародні), форуми та збори Національної академії наук України, галузевих національних академій наук України.

23 вересня 2016 року Перший заступник Голови Комітету Олександр Співаковський взяв участь у Форумі Асоціації ректорів педагогічних університетів України, який відбувався в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова під головуванням ректора Андрущенка В.П.

03 листопада 2016 року на базі Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України була проведена Всеукраїнська науково-практична конференція на тему «Управління розвитком професійної освіти в сучасних умовах».

Підведено підсумки Всеукраїнського конкурсу мультимедійних проектів «Врятувати від забуття», що проводиться Міжнародним благодійним фондом національної пам’яті України за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Церемонія нагородження робіт-переможців відбулась 27 січня 2017 року. У конкурсі, що проводиться вже восьмий рік поспіль, взяли участь учні старших класів, студенти, педагоги, молодіжні громадські організації та творчі спілки. Всього було надіслано понад 500 робіт з усіх областей України. До складу конкурсної комісії увійшли українські кінорежисери, письменники, поети, публіцисти. Переможці конкурсу отримали дипломи переможців та лауреатів, грошові призи та подарунки.

За п’яту сесію VIIІ скликання Верховної Ради України Комітетом опрацьовано 1360 листів і звернень від колективів навчальних закладів, наукових установ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадян, які було уважно розглянуто та узагальнено для вдосконалення українського законодавства.

За п’яту сесію VIIІ скликання Верховної Ради України Комітетом започатковано та організовано проведення:

- спільно з Державним підприємством «Парламентський телеканал «РАДА» запроваджено на телеканалі постійну рубрику «Наука ХХІ» про сучасні наукові досягнення Національної академії наук України, національних галузевих академій наук, вищих навчальних закладів України, а також про вітчизняні наукові та науково-педагогічні школи. Підготовлено, записано і подано в ефір 9 передач цієї рубрики.

Комітет забезпечив прозорість роботи (із залученням громадськості), зокрема при обговоренні питань, пов’язаних із законопроектами. До висвітлення роботи Комітету регулярно залучались представники засобів масової інформації, які брали участь у його засіданнях та засіданнях робочих груп. Комітетом були організовані прямі інтернет-трансляції засідань робочих груп та засідань Комітету. Всі вищезазначені заходи (стенограми, звукозаписи, рішення та протоколи, відео) знайшли відображення на веб-сторінках сайту Верховної Ради України та Комітету з питань науки і освіти, у численних статтях та інтерв’ю у друкованих засобах масової інформації та телепередачах. Усі відео трансляцій Комітету доступні за посиланням:

https://www.youtube.com/user/pedpresa/videos.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00