2 грудня 2008 року на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України з нагоди 90-річчя позашкільної освіти в Україні відкрито Всеукраїнську педагогічну конференцію «Позашкільна освіта: історичні поступи та здобутки». Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Полохало надіслав вітальне поздоровлення учасникам конференції.

Учасникам Всеукраїнської педагогічної конференції «Позашкільна освіта: історичні поступи та здобутки»

Вельмишановні колеги!

Від імені народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти щиро вітаю з відкриттям Всеукраїнської педагогічної конференції «Позашкільна освіта: історичні поступи та здобутки». Символічно, що Ваша конференція розпочинає свою роботу в канун відзначення 90-річчя позашкільної освіти України.

 

За свою 90-річну історію система позашкільної освіти пройшла славетний шлях від дитячих майданчиків, клубів, бібліотек–читалень для школярів та дітей шкільного віку до сучасних центрів та комплексів дитячо-юнацької творчості, станцій юних техніків, дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Сьогодні в системі позашкільної освіти діють 1478 позашкільних навчальних закладів і 660 дитячо-спортивних юнацьких шкіл, які охоплюють позашкільною освітою 1 млн. 545 тис. 613 дітей.

 

З прийняттям Верховною Радою України у червні 2000 року Закону України «Про позашкільну освіту» розпочато новий етап вдосконалення та  розвитку системи позашкільної освіти України. На законодавчому рівні визначено державну політику в сфері позашкільної освіти, її правові, соціально-економічні, а також організаційні освітні та виховні засади.

 

Верховна Рада України та її профільний Комітет розуміють, що на сьогодні головною проблемою залишається виконання чинного освітянського законодавства. Ми знаємо, що для збереження мережі позашкільних навчальних закладів, розвитку їх матеріально-технічної бази вкрай потрібні зміни до чинного законодавства, зокрема зміни до Бюджетного кодексу України в частині фінансування позашкільних навчальних закладів як на регіональному, так і на державному рівнях. Впевнені, нам вдасться вирішити цю проблему.

 

Вважаємо, що на сьогоднішньому етапі розвитку позашкільної освіти  вкрай важливо домогтися виконання в повному обсязі Закону України «Про позашкільну освіту».  Місцевим органам управління освітою та самоврядування потрібно створювати умови для забезпечення змістовного дозвілля дітей шляхом  розвитку мережі гуртків, особливо в сільській місцевості; відкриття філій чи нових закладів позашкільної освіти; зміцнення їх матеріально-технічної бази. Необхідно активізувати діяльність щодо попередження дитячої бездоглядності, правопорушень, негативних проявів у молодіжному середовищі.

 

Українському державному центру позашкільної освіти необхідно поліпшувати забезпечення позашкільних навчальних закладів науково-методичними матеріалами, упроваджувати нові типові навчальні плани і програми  для гуртків, груп та інших творчих об’єднань з основних напрямів позашкільної освіти. розширювати співпрацю з громадськими організаціями, церквами, які мають значний потенціал у виховному процесі.

 

Важливим напрямом роботи залишається також пошук, розвиток і підтримка обдарованої учнівської молоді для формування майбутньої еліти. Потребують підтримки і розвитку наукові товариства учнів, територіальні відділення Малої академії наук України тощо.

 

Сподіваюсь, що Ваша конференція сприятиме запровадженню новітніх підходів та перспектив щодо розвитку системи позашкільної освіти, вирішенню проблем, які накопичились.

 

Бажаю Вам творчих успіхів та нових здобутків у справі наукового обґрунтування проблем забезпечення доступу до якісної позашкільної освіти.

 

 

     Голова Комітету                                    Володимир Полохало

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00