Комітет з питань науки і освіти має на меті сконсолідувати та об’єднати всю творчу спільноту та політичні сили задля створення комплексного закону України щодо авторського права і суміжних прав.

 

Враховуючи зростаючу соціально-економічну значимість індустрій, які  базуються на авторському праві і суміжних правах,  Комітет вдруге організував відкриті слухання на тему «Ефективність застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав», які відбулись 3 червня 2009 року.

 

В роботі слухань взяли участь народні депутати України, представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури і туризму України, науковці, письменники, видавці, художники, композитори, музиканти, виконавці, архітектори, програмісти, керівники центральних органів виконавчої влади,   судових і правоохоронних органів, які відповідають за відповідні ділянки роботи, представники професійних творчих спілок тощо.

Голова Комітету Володимир Полохало поінформував, що з часу проведення попередніх аналогічних комітетських слухань 3 вересня 2008р., відбувся ряд подій. Зокрема, слідом за Білою Книгою Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України вийшла Біла книга-2, яка викликала широкий резонанс в суспільстві. Також, 21 листопада 2008р. відбулось засідання Ради з питань національної безпеки і оборони України, на якому було розглянуто питання „Про право і захист  інтелектуальної власності та посилення її ролі у формуванні національного багатства". Однак, рішення РНБО до цього часу так і не введено в дію Указом Президента України, що є безпрецедентним випадком.

З огляду на критичну ситуацію, яка склалась у сфері авторського права і суміжних прав та діяльності організацій колективного управління, народні депутати України та органи виконавчої влади внесли на розгляд Верховної Ради України низку відповідних законопроектів, спрямованих на вдосконалення чинного законодавства. Всі законопроекти були розглянуті на засіданнях Комітету.

Голова Комітету рекомендував авторам об’єднати свої проекти законів в один комплексний, який би включав у себе пропозиції всіх сторін і політичних сил і таким чином знайшов би підтримку під час розгляду у Верховній Раді України. Він закликав, залишити осторонь емоції, вузькокорпоративні інтереси, політичні розбіжності заради того щоб розробити єдиний законопроект, який би відображав інтереси не лише вузького сегменту творчої спільноти, але усіх власників авторського права і суміжних прав.

Зазначалось, що за підсумками слухань буде розроблено проект рекомендацій, в який будуть включені всі висловлені пропозиції та зауваження, і який буде ухвалений на засіданні Комітету.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17